Ο Κυπριακός Τύπος 1 Φεβρουαρίου 2013

Η έκθεση της Pimco για τις ανάγκες των τραπεζών, η συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, η απόρριψη από τον Υπουργό Οικονομικών των ισχυρισμών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, οι κινητοποιήσεις των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων και οι πληροφορίες για αναταραχή στο ΑΚΕΛ για την πορεία της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Στο Eurogroup το ύψος του χρέους”, γράφει ότι η Pimco δίνει απόψε στη Συντονιστική Επιτροπή την έκθεσή της με τις ανάγκες των τραπεζών, οι διαφωνίες παραμένουν και η λήψη απόφασης οδεύει για το τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, μιλώντας στη Χάγη, έβαλε τίτλους τέλους στο θέμα των αξιόγραφων με πολιτική απόφαση, και ότι έχει γίνει πρόβλεψη ώστε οι κάτοχοι να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, γράφει ότι η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης να καταβάλει τις αποζημιώσεις στους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών που θα αποχωρήσουν επιβάρυνε την εταιρεία με ποσό άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Σενάριο τρόμου για το ποσό της Pimco”, γράφει ότι το ακραίο σενάριο, ότι δηλαδή οι τράπεζες χρειάζονται κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, φαίνεται να υιοθετεί η Pimco, όπως αποκάλυψε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος εξέπεμψε σήμα κινδύνου ως προς το πού οδηγούνται τα πράγματα. Γράφει, επίσης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προσανατολίζονται στην πλήρη αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκομίστηκε από τη διοργάνωση της Προεδρίας της ΕΕ. Επίσης, γράφει ότι ακυρώθηκαν οι διαθεσιμότητες λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών, που είχαν τεθεί εκτός υπηρεσίας μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μπαρόζο καλεί Πούτιν”, γράφει ότι παρέμβαση με στόχο τη συμμετοχή της Μόσχας στο κυπριακό μνημόνιο εκδήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες τις εφημερίδας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της Τρόικας για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Γράφει, επίσης, ότι οι κάτοχοι τραπεζικών αξιόγραφων πραγματοποίησαν χθες δυναμικές κινητοποιήσεις σε Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου. Επίσης, γράφει τεχνικός έλεγχος έκρινε ακατάλληλα 25 υπέργηρα λεωφορεία, τα οποία θα λειτουργούσαν από προχθές ως σχολικά.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Εκκωφαντική σιωπή ΔΗΣΥ”, γράφει ότι συγκινητική είναι η συμπαράσταση εργαζομένων και κοινού στο δίκαιο αγώνα των απεργών οικοδόμων, ωστόσο το επιτελείο του υποψήφιου για την προεδρία Νίκου Αναστασιάδη τηρεί σιγή ιχθύος για τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη. Γράφει, επίσης, ότι η αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα γίνεται πράξη μετά από προσπάθειες χρόνων, αφού χθες υπογράφηκε σχετική συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Επίσης, γράφει ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της TOTAL για ερευνητική γεώτρηση στα τεμάχια 10 και 11 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Ο Σιαρλή απορρίπτει μομφές για `βρόμικο χρήμα` “, γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της ολλανδικής Βουλής, βρέθηκε αντιμέτωπος χθες με την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στην Ευρώπη σε σχέση με τις ρωσικές καταθέσεις και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι δεκάδες οργισμένοι επενδυτές εισέβαλαν χθες στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Επίσης, γράφει ότι στη Βρετανία διαρρήκτες έκλεψαν συλλογή με 10.000 γραμματόσημα από την οικία 95χρονου Βρετανού φιλοτελιστή, ο οποίος άρχισε να συλλέγει τα γραμματόσημα από τη δεκαετία του 1930.

Η εβδομαδιαία “Αντίλογος”, υπό τον τίτλο “Η εξέγερση της κοινωνίας”, γράφει ότι στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις εργοδοτών και εργοδοτουμένων, και το ηφαίστειο της κοινωνίας έχει πια εκραγεί, με τους εργαζόμενους να επιδιώκουν συνέχιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Γράφει, επίσης, ότι ο Έλληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός δεν απέκτησε τυχαία τον τίτλο του γιατρού των φτωχών παιδιών, αφού τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, με μοναδική αμοιβή το χαμόγελο που ξαναγεννήθηκε στα χείλη τους. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο Πάτρικ Σκάλιον για τους στόχους της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ.

Η εβδομαδιαία “Γνώμη”, υπό τον τίτλο “Σπασίπα Πούτιν!”, γράφει ότι τα νέα που περίμενε η Κύπρος για μήνες, την εμπλοκή δηλαδή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην οικονομική στήριξη της χώρας μετά την τεράστια τρύπα που άφησαν οι δύο τράπεζες, έφτασαν έστω και καθυστερημένα από την παραδοσιακή φίλη του κυπριακού λαού. Γράφει, επίσης, ότι κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στα εργατικά κεκτημένα επιχειρούν οι εργοδότες, σε μιαν προσπάθεια να ξεγυμνώσουν από κάθε δικαίωμα τους εργαζόμενους. Επίσης, γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρεμπόδισε τη συνεργασία του κέντρου με την αριστερά για να κάνει πλάτες στον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η εβδομαδιαία “Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο “Αναταραχή στο ΑΚΕΛ”, γράφει ότι πρωτόγνωρη εσωτερική αναταραχή έχει προκληθεί στο ΑΚΕΛ για την πορεία της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά και γενικότερα για τα ποσοστά του κόμματος, τα οποία έπεσαν θύμα της αποτυχημένης διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια. Γράφει, επίσης, ότι, αφού το 35% του μισθού των βουλευτών του ΑΚΕΛ καταλήγει στα ταμεία του κόμματος, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με τα βάση τα περιουσιακά του στοιχεία, πρόσφερε στο κόμμα 133.723 ευρώ τα τελευταία χρόνια. Επίσης, γράφει ότι, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η Κύπρος ζητεί 17 δισ. ευρώ για διάσωση της οικονομίας.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο “Το σκοτεινό σύννεφο αίρεται”, γράφει ότι η κατήφεια ήρθη χθες από την κυπριακή οικονομία, αφού ο Υπουργός Οικονομικών κατέκτησε τους σκεπτικιστές στην Ολλανδία, ενώ οι διεθνείς δανειστές είπαν ότι αναζητούσαν βιώσιμη διάσωση. Γράφει, επίσης, ότι γύρω στους 150 κατόχους αξιόγραφων διαπληκτίστηκαν χθες με το προσωπικό ασφαλείας στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, γράφει ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων Πέρα Χωρίου και Νήσου είναι οργισμένοι που αγνοούνται οι απαιτήσεις τους για απομάκρυνση από την περιοχή δύο εργοστασίων που, όπως υποστηρίζουν, μολύνουν το νερό και τον αέρα με χημικές ουσίες.

cna.org.cy