Απειλούν να κόψουν στα δύο την Ελλάδα οι αγρότες!

Σε συμβολική κατάληψη μιας περίπου ώρας της Εγνατίας και στο ύψος του κόμβου Χρυσούπολης στο Δήμο Νέστου Καβάλας και του επαρχιακού οδικού άξονα Δράμα – Μαυρολεύκης, προχώρησαν οι αγρότες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο πεζη, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ, που θα μείνουν παρατεταγμένα παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού.

Και στις δυο περιοχές οι αγρότες δεν έκαναν χρήση των αγροτικών μηχανημάτων καθώς η διαμαρτυρία γίνεται μόνο από τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Στη Χρυσούπολη παρόντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων της Καβάλας και της Ξάνθης σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγρότες.
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται πλέον κανονικά από το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Ν. Κερδυλλίων.
Νωρίτερα, καθ’όλη τη διάρκεια της κατάληψης του τμήματος της Εγνατίας οδού, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν από παρακαμπτήριο, μέσω Ασπροβάλτας, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες μοίραζαν στους οδηγούς σερραϊκά προϊόντα και ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματα τους.
«Το αγροτικό θέμα είναι κοινωνικό ζήτημα υψίστης σημασίας, για όλη την οικονομία της χώρας μας. Είναι η πηγή για την ανόρθωση της οικονομίας με βάση την παραγωγή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πρωτοβουλίας Ανασυγκρότησης Αγροτών Ελλάδας Γιάννης Παναγής.
Στο σημείο της κατάληψης της Εγνατίας Οδού υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ συμβολική παναγροτική κατάληψη, με κλείσιμο των εθνικών οδών, έγινε την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Παναγή, σε έντεκα σημεία των εθνικών οδών από τον Έβρο μέχρι και το νομό της Βοιωτίας.
Την ίδια ώρα αύριο το μεσημέρι οι Σερραίοι αγρότες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα παρατάξουν τους ελκυστήρες τους στη κομβική διασταύρωση του δ.δ. Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης και Σερρών–Προμαχώνα, χωρίς να κλείσουν όμως τους δρόμους. Παράλληλα μικρή δύναμη των τρακτέρ από το δήμο Βισαλτίας, θα παραμείνει στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών-Καβάλας.
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Χρυσούπολης Γιάννης Πασαλίδης τόνισε πως «η διαμαρτυρία είναι καθαρά συμβολική, θα είναι ειρηνική, με τη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών μας χωρίς καμία διάθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα και εντάσεις».
Το Τμήμα Τροχαίας Καβάλας διοχέτευσε της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης μέσα από παρακαμπτήριους ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στον αυτοκινητόδρομο.
Στη διασταύρωση της Μαυρολεύκης συγκεντρώθηκαν οι αγρότες από τα τέσσερα μπλόκα της Δράμας κλείνοντας τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου που οδηγεί στη Δράμα.
Μπλόκα αγροτών χωρίς μέχρι στιγμής να κλείνουν δρόμους υπάρχουν επίσης στην Κουλούρα Ημαθίας, στον κόμβο Πετραλώνων στη Χαλκιδική, όπου έχουν συγκεντρωθεί και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στη Νίκαια της Λάρισας.
“Κατάληψη” διοδίων από τους αγρότες της Λαμίας
Σε κατάληψη των διοδίων της Αγίας Τριάδας στο 198ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής. Μετακινήθηκαν μέχρις εκεί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, άνοιξαν τις μπάρες και επέβαλαν επιβράδυνση της κυκλοφορίας μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για την απεργία τους όπως επίσης και τόνους ρυζιού στους διερχόμενους.
«Είναι μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα αναμένοντας τις απαντήσεις από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Δημογιάννης ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σ’ αυτή τους την κίνηση είχαν ζητήσει τη συμπαράσταση των δημάρχων της περιοχής αλλά και των βουλευτών ενώ παρουσία δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κυριακάκης. Μετά από μία ώρα περίπου επέστρεψαν και πάλι στο χώρο της έκθεσης Λαμίας όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα τρακτέρ.
Την ίδια ώρα στην περιοχή του Δομοκού όπου επίσης υπάρχουν συγκεντρωμένα τρακτέρ οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου από Λαμία προς Τρίκαλα και Καρδίτσα ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη δεν τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν τα τρακτέρ.
Ακόμη ένα νέο μπλόκο στήθηκε στην περιοχή της Τιθορέας και οι αγρότες έκλεισαν για μία ώρα περίπου την παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Λιβαδειά.
Οι αγρότες εγκλωβισμένοι από αστυνομικές δυνάμεις τόσο στη Λαμία όσο και στο Δομοκό και στην Τιθορέα προσπαθούν να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς και να βρεθούν στο εθνικό δίκτυο πράγμα το οποίο δεν έχουν πετύχει μέχρι τώρα παρά το γεγονός ότι το επιχείρησαν πολλές φορές.
Στην περιοχή του Ορχομενού της Βοιωτίας τα τρακτέρ βρίσκονται εγκλωβισμένα από τους αστυνομικούς παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να βρεθούν στο Κάστρο όπως είχαν προαναγγείλει.
Αντίθετα, χθες, οι αγρότες από το Άρμα και τον Ελαιώνα της Θήβας κινήθηκαν μέσα από αγροτικούς δρόμους αιφνιδιάζοντας τους αστυνομικούς και μετά από αρκετή ώρα βρέθηκαν δίπλα από την εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στο 90ό χλμ όπου και έχουν παρατάξει τους ελκυστήρες τους.
Σημειώνεται ότι κάθε μέρα είτε παρουσιάζονται καινούργια μπλόκα είτε ενισχύονται με τρακτέρ τα υφιστάμενα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μπλόκο του Δομοκού αλλά και το μπλόκο της Λαμίας οι εκπρόσωποι των αγροτών θεωρούν ότι μέχρι τα μέσα της βδομάδας θα έχουν διπλασιάσει αριθμητικά τα τρακτέρ που θα βρίσκονται εκεί καθώς κάθε μέρα όλο και περισσότεροι αγρότες μετακινούν τα τρακτέρ στο χώρο συγκέντρωσης τους.
Στο δρόμο και οι αγρότες της Μεσσηνίας
Στο δρόμο βγήκαν και οι αγρότες της Μεσσηνίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, όπου από τις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σουληνάρι και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας – Πύλου.
Οι αγρότες της Μεσσηνίας που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ελαιοσυλλογή, άφησαν τα χωράφια κι έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και λίγα τρακτέρ, δεξιά κι αριστερά της εθνικής οδού, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των διερχόμενων αυτοκινήτων και συζητούν για την οργάνωσή τους και την πορεία των κινητοποιήσεων.
Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Χανδρινού Παναγιώτης Λάππας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι, «ο αγώνας γίνεται καθαρά για λόγους επιβίωσης».
Εξήγησε πως δεν έχουν στόχο να κλείσουν κανένα δρόμο, αλλά συγκεντρώθηκαν για να δείξουν ότι «δεν πάει άλλο» και δήλωσε πως δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνουν στο σημείο ή θα κινούνται χωριό – χωριό σ’ όλο το νομό.
Υπογράμμισε ότι, «ακόμα και η αύξηση κατά 30 λεπτά το κιλό, στο ελαιόλαδο την φετινή σεζόν, χάθηκε από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν αντέχουμε και δεν έχουμε να καλύψουμε την αύξηση των καυσίμων, των αγροτικών εφοδίων, του ρεύματος και να πληρώσουμε την υψηλή φορολογία».
Πρόσθεσε πως οι σημερινοί αγρότες που ακολούθησαν από επιλογή το επάγγελμα αυτό, πρέπει το κράτος να σταθεί δίπλα τους, αρωγός και τόνισε ότι, «δεν μπορούμε να πληρώσουμε φόρο για τα χωράφια», προσθέτοντας πως αν μπει φορολογία στα χωράφια, «ή θα τα πουλήσουμε, ή θα περιμένουμε με τα όπλα τον κλητήρα στο χωράφι».
Εν τω μεταξύ, στην Αργολίδα, οι αγρότες του νομού, για πέμπτη ημέρα βρίσκονται στην εθνική οδό Μυκηνών – Ναυπλίου στον κόμβο Μάνεση, όπου τους επισκέπτονται εκπρόσωποι από διάφορες επαγγελματικές ομάδες του νομού, για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν.