Χάνει το διδακτορικό της η γερμανίδα υπουργός Παιδείας εξαιτίας λογοκλοπής

Να αφαιρέσει από την γερμανίδα υπουργό Παιδείας Ανέτε Σαβάν το διδακτορικό της αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε του Ντούσελντορφ, κρίνοντας πως η Σαβάν είχε βασίσει σε λογοκλοπή «εκτεταμένο μέρος» της διατριβής της. Η Σαβάν προτίθεται να στραφεί δικαστικά κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή της.

Η υπουργός βρισκόταν εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο κατηγοριών για το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία από το πανεπιστήμιο του Ντούσελντορφ, επιτροπή του οποίου είχε ανοίξει στα μέσα του Ιανουρίου επίσημη έρευνα.

Η έρευνα, είχε τονίσει τότε η επιτροπή, θα ήταν «ανοικτού αποτελέσματος» και θα γινόταν χωρίς να «ληφθεί υπόψη η θέση του προσώπου».

Όπως ανακοίνωσε τελικά το βράδυ της Τρίτης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μπρούνο Μπλέκμαν, η 15μελής επιτροπή έκρινε, με μόνο δύο ψήφους κατά και ένα λευκό, ότι η Σαβάν «σκόπιμα και συστηματικά» διέπραξε λογοκλοπή στη διατριβή της.

Τα σημεία των οποίων την ξένη προέλευση η Σαβάν δεν επισήμανε είναι μάλιστα «σημαντικής έκτασης».

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση, με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινουν να απαιτούν από την Σαβάν να παραιτηθεί ή από την Μέρκελ να την απομακρύνει.

Οι «πονοκέφαλοι» της Μέρκελ με τα διδακτορικά των υπουργών της δεν είναι νέοι: Yπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας και πολλά υποσχόμενος «αστέρας» της βαυαρικής πολιτικής σκηνής, ο βαρόνος Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπερκ, είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί όταν αποδείχθηκε λογοκλοπή στο δικό του διδακτορικό.

Στην περίπτωση της υπουργού Παιδείας, εννοείται πως, λόγω χαρτοφυλακίου, η πίεση για παραίτηση είναι τεράστια.

Newsroom ΔΟΛ