Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Φεβρουαρίου 2013

Η υπογραφή των συμβολαίων με το γαλλικό κολοσσό TOTAL για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο τρόπος υπολογισμού του κυπριακού χρέους από την PIMCO, η άδεια που φέρεται να δίνει η Κεντρική Τράπεζα ύστερα από οδηγίες της Κυβέρνησης για λειτουργία παλαιστινιακής τράπεζας στην Κύπρο, ύποπτης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και η κατάργηση του πρόσθετου τέλους στους λογαριασμούς της ΑΗΚ λόγω Μαρί και η αυτεπάγγελτη έρευνα για τα επεισόδια στην Πάφο στη διάρκεια της απεργίας των οικοδόμων είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Κρυφοί αλγόριθμοι καίνε την Κύπρο», γράφει ότι σωρεία ερωτηματικών και αμφιβολιών εγείρονται για την επάρκεια των χειρισμών που έκανε η Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το τεράστιο κεφάλαιο της PIMCO και προσθέτει ότι σε επιστολή του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχεται ότι δεν θα μάθουμε ποτέ πώς υπολόγισε το χρέος η PIMCO. Αλλού γράφει ότι κατά το 2012 ξεπέρασαν τα 600 τα δικαστικά διατάγματα που κατέθεσαν οι τράπεζες και οι ΣΠΕ για δημοπράτηση ακίνητης περιουσίας πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Επίσης, η «Α» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος πρόβλεψε νίκη του Νίκου Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.

Η «Σημερινή», με κύριο τίτλο «Πάει γι’ αυτογκόλ το Προεδρικό για το ξέπλυμα», γράφει ότι την ώρα που η Κύπρος κάνει εκστρατεία να πείσει ότι δεν αποτελεί σταθμό ξεπλύματος, η Κυβέρνηση ανοίγει νέες φάλιες με αιτία την κίνηση του Προεδρικού να δώσει οδηγίες προς την Κεντρική Τράπεζα για άδεια λειτουργίας στην Κύπρο μιας παλαιστινιακής τράπεζας που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και ότι τέτοιες τράπεζες θεωρούνται πλυντήρια μαύρου χρήματος. Αλλού, γράφει για την υπογραφή των συμβολαίων με τη γαλλική TOTAL για τα οικόπεδα 10 και 11 της ΑΟΖ. Επίσης, αναφέρει ότι οι τιμές των καυσίμων είναι στα ύψη.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έρευνα με όρους Σόιμπλε», γράφει ότι από το μικροσκόπιο ανεξάρτητου οίκου θα περάσει η Κύπρος για το ξέπλυμα χρήματος όπως αποκάλυψε χθες στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος και προσθέτει ότι ο γερμανικός άξονας επιβάλλει την έρευνα όπως θέλει. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η ΑΗΚ έκανε κέρδη 80 εκ. ευρώ σε μια περίοδο που οι πολίτες υπέφεραν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς και ενώ η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε. Επίσης ο «Φ» γράφει ότι στα 1,8 εκατ. έφθασαν οι εισπράξεις από τα απλήρωτα πρόστιμα ένα μήνα μετά τις ρυθμίσεις της Αστυνομίας στα αεροδρόμια.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ποινική έρευνα», γράφει ότι σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση για την υπέρμετρη βία την οποία άσκησε η Αστυνομία κατά των απεργών οικοδόμων στην Πάφο με το διορισμό ποινικών ανακριτών προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπο Έλληνα, μόνο η ποσότητα που έχει κατ’ αρχήν ανακαλυφθεί στο τεμάχιο «Αφροδίτη» αντιστοιχεί σε εισόδημα 70 δις δολαρίων και ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για το Τερματικό. Επίσης, η «Χ» αναφέρει ότι αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα σε χιλιάδες φοιτητές στην Ελλάδα λόγω αλλαγών που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά».

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» φέρει τον τίτλο «Το τέλος της ΑΗΚ για το Μαρί τερματίζεται ενωρίς» γράφει ότι δύο μήνες ενωρίτερα τερματίζεται το τέλος ύψους 5.75% που επιβλήθηκε σε όλους τους καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΑΗΚ μετά την τραγωδία στο Μαρί το 2011 και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αριθμός των οικογενειών που χρήζουν άμεσης βοήθειας στην Πάφο αυξάνεται κατά 100 κάθε εβδομάδα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Πακιστάν προγραμματίζει την ανέγερση πάρκου διασκέδασης αξίας 30 εκατ. ευρώ στο χώρο όπου σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν.

cna.org.cy