Πανικός στην Ινδονησία από σεισμό 5,6 Ρίχτερ- Και άλλος 6,2 στα νησιά του Σολομώντα

Πανικό προκάλεσε την Πέμπτη στους Ινδονήσιους σεισμική δόνηση μέγεθος 5,6 βαθμών δυτικά της επαρχίας της Σουμάτρα την Πέμπτη σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Η ινδονησιακή Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δυτικής Σουμάτρα σε βάθος 10 χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό.

«Ήμουν στο κρεβάτι, όταν ένιωσα έναν ισχυρό σεισμό και έσπευσα έξω φοβούμενος ότι θα ακολουθήσουν πιο ισχυρές δονήσεις» δήλωσε κάτοικος της πόλης Παντάνγκ στη Δυτική Σουμάτρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες ή σοβαρές υλικές καταστροφές.

Λόγω της γεωγραφικής θέση της, η Ινδονησία είναι γνωστή για την υψηλή ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα της.

Το 2004, ένας σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών έπληξε την ανατολική ακτή της Σουμάτρα, προκαλώντας τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της Σρι Λάνκα, της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 230.000 θύματα.

ΝΗΣΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
Στο μεταξύ, και νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στα ανοιχτά των Νησιών του Σολομώντα, περίπου 141 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της περιοχής Λάτα, καθώς συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα έπειτα από τον ισχυρότατα σεισμό 8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, προκαλώντας τσουνάμι περίπου 90 εκατοστών και μεγάλα κύματα.

Η μεγάλη δόνηση της Τετάρτης προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε ηλικιωμένοι και ένα παιδί, στο απομονωμένο νησί Σάντα Κρουζ, ενώ, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, αρκετοί πολίτες είναι ακόμη αγνοούμενοι.

Τα κύματα ανάγκασαν πολλούς κατοίκους να βρουν καταφύγιο σε υψηλότερο υψόμετρο, προκαλώντας ζημιές σε τοπικό αεροδρόμιο και πολλά σπίτια.

Το νέο πλήγμα του Εγκέλαδου είχε μικρό εστιακό βάθος, περίπου 10 χιλιομέτρων, και το επίκεντρό του ήταν κοντά στο επίκεντρο του χθεσινού μεγάλου σεισμού. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές.

Πηγή: http://www.skai.gr