Διπλωματικός “πόλεμος” ΗΠΑ – Τουρκίας για Ισραήλ και Συρία!

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Στο OnAlert.gr


Άγρια ( φραστική) κόντρα ΗΠΑ -Τουρκίας ξέσπασε ξαφνικά τις τελευταίες ώρες σε διπλό επίπεδο.  Η Ουάσιγκτον, από την μια πλευρά έβαλε <<πάγο>> στην τουρκική κυβέρνηση για τις ”εμπρηστικές” δηλώσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου για Ισραήλ και  Συρία, ενώ  το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας επιτέθηκε στον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα χαρακτηρίζοντάς τον γκαφατζή και ερασιτέχνη. Και όλα αυτά  την ώρα που η Άγκυρα αρνείται να παραδώσει στις ΗΠΑ για ανάκριση στέλεχος της Αλ Κάιντα το οποίο συνέλαβε με υπόδειξη της CIA!
Αφετηρία της τριπλής κόντρας είναι η  δριμεία κριτική που είχε ασκήσει  ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ.  Ερντογάν σε όσους προστατεύουν το Ισραήλ το οποίο είχε χαρακτηρίσει «ως ένα κακομαθημένο παιδί» . Επίσης ο   Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου είχε δηλώσει σχετικά με το καθεστώς Ασσαντ της Συρίας : « Γιατί ο Ασσαντ δεν έριξε ούτε ένα βότσαλο όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταγαν πάνω από το παλάτι του παίζοντας με την αξιοπρέπεια της χώρας του;»
Από τις δηλώσεις αυτές οι ΗΠΑ εμφανίζονται ανήσυχες   και σύμφωνα με την Cumhuriyet , η αμερικανική πλευρά αντέδρασε : Η  εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ κ. Victoria Nuland δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ προβληματισμένες από τα «εμπρηστικά σχόλια» των τούρκων ηγετών.
Την ίδια ώρα ένα άλλο τουρκο-αμερικανικό μέτωπο άνοιξε με την κληρή αντίδραση του αντιπροέδρου του κυβερνητικού κόμματος  ΑΚΡ κ. Χουσεϊν Τσελίκ για  δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη κ. Francis Ricciardone
Φωτιά έβαλαν,όπως αναφέρει η  Zaman, οι πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού Πρέσβη στην Αγκυρα κ. Ricciardone , περί ασαφών κατηγοριών κατά  των προφυλακισμένων στρατιωτικών κλπ για τις υποθέσεις Εργκενεκόν, «Βαριοπούλας» και KCK . Ο κ. Τσελίκ τόνισε ότι δεν επιτρέπεται σε έναν ξένο διπλωμάτη να εκφράζει άποψη για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας . Σε μήνυμα του στο Twitter ο Τσελίκ υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει ”ερασιτέχνη” τον κ. Ricciardone όταν αυτός είχε αναλάβει το πόστο του στην Αγκυρα και ( ο Τσελίκ) πρόσθεσε:Στο διάστημα που παρήλθε από τότε ο πρέσβης δεν έμαθε ποια είναι η θέση του . Ελπίζω αυτή α είναι η τελευταία του γκάφα».
Ο αμερικανός πρέσβης Ricciardone κλήθηκε για εξηγήσεις  στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Στο μεταξύ την αντίδραση των ΗΠΑ προκαλεί και η άρνηση της Αγκυρας να παραδώσει το στέλεχος της Αλ Κάϊντα Abu Ghaith στις ΗΠΑ για ανάκριση!
Όπως αναφέρει η   Radikal  το στέλεχος της Αλ Κάϊντα και στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Abu Ghaith συνελήφθη, έπειτα από πληροφορία της CIA, στην Αγκυρα, – εξού και  η  αντίδραση των ΗΠΑ .
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει αίτημα στην Τουρκία να ανακρίνουν τον Ghaith , ωστόσο η Άγκυρα απέρριψε το αίτημα και σκοπεύει να απελάσει τον Ghaith στο Ιράν ή σε άλλη τρίτη χώρα.Μάλιστα η  εφημερίδα ασκεί κριτική στην Τουρκία και σημειώνει ότι την στιγμή που η Τουρκία αιτιάται την Ευρώπη για την απροθυμία της να αναλάβει δράση κατά τρομοκρατών που στοχεύουν την Τουρκία, η ίδια κάνει διάκριση μεταξύ των τρομοκρατών που στοχεύουν την Τουρκία και των τρομοκρατών που στοχεύουν άλλες χώρες