Απαραίτητη η συμφωνία Ελλάδας-Αυστραλίας για την αποφυγή διπλής φορολόγησης

Η πρόταση για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας (τέτοιες έχουν ήδη υπογραφεί με 49 άλλες χώρες) πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Μπορεί, μάλιστα, να τύχει εφαρμογής για για τους ομογενείς κάποιων άλλων χωρών με τις οποίες επίσης δεν έχει υπογραφεί ακόμη διακρατική συμφωνία, σύμφωνα και με την ισότητα που προβλέπει το Σύνταγμα ότι πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες απέναντι στο Νόμο.
Για την ΡΗΡ Χ.Μαλ.
Το άρθρο έχει ως εξής:
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Neoskosmos.com

Ο «Νέος Κόσμος» έχει λόγους να πιστεύει, ότι θα πρυτανεύσει, τελικά, η λογική και το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας θα απλοποιήσει τη δικαιοδοσία υποβολής στην Εφορία των δικαιολογητικών που ορίζει ο Νόμος περί «Φορολογίας Απόδημων Ελλήνων».

Όμως, το θέμα, δεν πρέπει να κλείσει με την εκλογίκευση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών. Η Αθήνα θα πρέπει να κινήσει, το συντομότερο δυνατό, διαδικασίες για μόνιμη λύση του προβλήματος, ώστε ο Ελληνισμός της Αυστραλίας να απαλλαγεί μόνιμα από το άγχος της διπλής φορολόγησης. Ο ενδεδειγμένος τρόπος απαλλαγής μας από το άγχος της έγκαιρης υποβολής δικαιολογητικών στην Εφορία είναι η υπογραφή διμερούς συμφωνίας μη διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και  Αυστραλίας.

Έχουμε γράψει επανειλημμένα, ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει 49 συμφωνίες μη διπλής φορολογίας με ισάριθμες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και χωρών με μικρό αριθμό Ελλήνων μόνιμων κατοίκων ή απασχολουμένων περιοδικά στις συμβεβλημένες χώρες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «περί αποφυγής της διπλής φορολογίας και αποτροπής της φορολογικής διαφυγής» στις 20 Φεβρουαρίου 1950, με την Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γερμανίας στις 18 Απριλίου 1966, με τη Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής στις 19 Νοεμβρίου 1998, με τη Δημοκρατία Τουρκίας στις 2 Δεκεμβρίου 2003, με τη Δημοκρατία της Αλβανίας στις 14 Ιουλίου 1995, με τη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν την 1η Απριλίου 1997, με τη Δημοκρατία Κορέας στις 20 Μαρτίου 1995. Και έπονται πολυάριθμες άλλες συμφωνίες.

Η Αυστραλία, χώρα υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, έχει αγνοηθεί συστηματικά από το Ελληνικό Κράτος παρότι η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Αυστραλία θα ωφελούσε οικονομικά τη γενέτειρα. Για την Αθήνα ήμασταν και παραμένουμε Έλληνες πολίτες δεύτερη κατηγορίας, υποδεέστεροι των Ελλήνων της Αμερικής, της Νότιας Αφρικής, της Γερμανίας, της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν και της Κορέας.

Πολιτικοί παράγοντες της Αθήνας, στους οποίους μετέφερα τηλεφωνικά την οργή της ομογένειας και υπογράμμισα την ανάγκη υπογραφής συμφωνία Ελλάδας –Αυστραλίας, περί αποφυγής της διπλής φορολογίας, προσπάθησαν να με πείσουν ότι δεν υπήρξε, στο παρελθόν, ερέθισμα για υπογραφή περί αποφυγής της διπλής φορολογίας. Η παραπάνω δικαιολογία είναι πολύ εύκαιρη και εξαιρετικά διάτρητη. Με την πείρα των 40 χρόνων στα παροικιακά και τη βαθιά γνώση των προτεραιοτήτων των πρέσβεων που υπηρέτησαν στην Αυστραλία τις περασμένες δεκαετίες επιμένων, ότι η μη υπογραφή τέτοιας συμφωνίας με την Αυστραλία οφείλεται σε αδιαφορία των πρεσβευτών της πατρίδας μας στην Αυστραλία.

Ο πρώην πρέσβης, Φωτής Ξύδας, εργάστηκε σκληρά και ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με την αυστραλιανή κυβέρνηση για την Αμοιβαία Συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελλάδας Αυστραλίας.

Ένας πρώην Γενικός Πρόξενος, ο Ηλίας Λυμπερόπουλος, έφερε τον πρώτο Σύμβουλο Εκπαίδευσης στην Αυστραλία και εδραίωσε τα Ημερήσια Δίγλωσσα Κολέγιά μας, παρά τα εμπόδια και τα κωλύματα που παρενέβαλε στην προσπάθειά του ο τότε, παντελώς αδιάφορος πρέσβης, Νικόλαος Διαμαντόπουλος. Δεν βρήκαν πολλούς μιμητές, δυστυχώς. Το φορολογικό τίθεται συνεχώς και επιμόνως στους εθνικούς αντιπροσώπους στην Αυστραλία και στους επισκέπτες πολιτικούς, από ομογενείς που παγιδεύονται στα δαιδαλώδη γραφειοκρατικά κανάλια της Ελλάδας. Απλά, οι παραλήπτες των παραπόνων της ομογένειας αδιαφόρησαν. Δεν στέκει, κατά συνέπεια, η δικαιολογία ότι «δεν υπήρξε ερέθισμα». Ερεθίσματα υπήρξαν και πολλά και έντονα, απλά αγνοήθηκαν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο «Νέος Κόσμος» αποφάσισε να παρακάμψει τις διπλωματικές Αρχές της γενέτειρας και να αρχίσει, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας και άλλους φορείς, την εκστρατεία για αναθεώρηση της εφιαλτικής, για τους ομογενείς, απόφασης του υπουργείου Οικονομικών. Παρακάμψαμε τις διπλωματικές Αρχές για τον πρόσθετο λόγο, ότι αντί να αμβλύνουν το άγχος των ομογενών με πρακτικές λύσεις το αύξησαν με πρόσθετες γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Ομογενείς από διάφορες Πολιτείες, που επισκέφθηκαν τα Προξενεία των περιοχών μόνιμης διαμονής τους, μας κατήγγειλαν ότι οι προξενικές Αρχές ζητούν τώρα και «Πιστοποιητικό Αφίξεων και Αναχωρήσεων» από την Αυστραλία -που εκδίδεται από το υπουργείο Μετανάστευσης- για να πιστοποιήσουν την ιδιότητα «μονίμου κατοίκου Αυστραλίας» κάθε ενδιαφερόμενου ομογενή. Στο παρελθόν οι προξενικές Αρχές αρκούνταν στον έλεγχο του διαβατηρίου κάθε προσερχόμενου ομογενή.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης κινητοποίησής μας για αναθεώρηση του ασύμφορου –για την Ελλάδα και την ομογένεια– νόμου περί φορολογίας μας η Ελληνική ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας οργανώνει δημόσια συγκέντρωση για τις 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα της Παμμεσηνιακής Αδελφότητας «Ο Παπαφλέσσας». Κατά τον πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Βασίλειο Παπαστεργιάδη, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης θα γίνει ενημέρωση των ομογενών για τις πρόνοιες του επίμαχου νόμου και θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω αντίδρασης της ομογένειας, αν διαψευσθούν οι προσδοκίες μας για λογική διευθέτηση του θέματος.

Ο «Νέος Κόσμος» πιστεύει, ότι η συγκέντρωση αυτή θα πρέπει να επικεντρώσει στην άσκηση πίεσης επί της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης συμφωνίας μη διπλής φορολογίας με την Αυστραλία. Έμπειροι Έλληνες διπλωματικοί μας διαβεβαιώνουν –επικαλούμενοι παραδείγματα υπογραφής τέτοιων συμφωνιών με άλλες χώρες– ότι, η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Αυστραλίας είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών. Καιρός για την ελληνική Πολιτεία να επανορθώσει την αδικία σε βάρος μας.