Κυπριακός Τύπος, 9 Φεβρουαρίου 2013

Το σκηνικό μια εβδομάδα πριν από τις Προεδρικές εκλογές όπως το σκιαγραφούν τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις, αλλά και οι δηλώσεις υποψηφίων Προέδρων, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του Σαββατιάτικου Τύπου. Άλλα θέματα είναι η τροποποίηση του συμβολαίου Delek – Noble που επηρεάζει το οικόπεδο 12, ο νέος νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος, η συνεχιζόμενη απεργία στην οικοδομική βιομηχανία, το χθεσινό τελευταίο για τον Πρόεδρο Χριστόφια Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κ.ά.

 

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Κοντά σε εκλογή από τον πρώτο γύρο» αναφέρεται σε δημοσκοπήσεις του τηλεοπτικού σταθμού Mega, της GPO και του Sigmalive που δείχνουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει σημαντική άνοδο στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης. Αλλού, γράφει ότι «βόλεψαν στην κυβέρνηση ακόμα και την αδερφή εν ενεργεία Υπουργού» και αναφέρεται στις τελευταίες προσλήψεις στο Τμήμα Στατιστικής. Σε άλλο θέμα, γράφει για διάβημα της Επιτρόπου Λήδας Κουρσουμπά στον Αρχηγό της Αστυνομίας, με το οποίο του ζητά να ασκήσει τις αρμοδιότητές του για τις δηλώσεις υποψηφίου Προέδρου για το «όριο ερωτικής ενηλικίωσης των παιδιών».

 

Με τίτλο «Έσπασε το φράγμα του 40% ο Ν. Αναστασιάδης» γράφει για προοπτικές εκλογής από τον πρώτο γύρο για τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, με βάση δημοσκόπηση του Sigmalive, σύμφωνα με την οποία ανέβηκε στο 37% η συσπείρωση του ΔΗΚΟ και πως Μαλάς – Λιλλήκας συνεχίζουν χέρι – χέρι την κούρσα. Αλλού, γράφει ότι το μνημόνιο αναμένεται την άνοιξη για την Κύπρο, επικαλούμενη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ σε γερμανική ιστοσελίδα. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην ασφαλή χρήση του υγραερίου και γράφει για ύπουλες ωρολογιακές βόμβες.

 

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Σκακιέρα Τουρκίας – Ισραήλ» γράφει ότι τη Δευτέρα μπαίνει στο παιχνίδι των κυπριακών κοιτασμάτων και η Delek αφού υπογράφει τροποποίηση του συμβολαίου με την Noble αποκτώντας άμεσα συμφέροντα της τάξης του 30% των δικαιωμάτων του οικοπέδου 12. Αλλού, γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νέα νομοθεσία για ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος σε κέντρα αναψυχής και χώρους εργασίας. Σε άλλο θέμα, φιλοξενεί τις απόψεις νομικών στο ερώτημα εάν μπορεί ο νέος Πρόεδρος να παύσει τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

 

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Ο λαός δεν θέλει ιδιωτικοποιήσεις» αναφέρεται σε δημοσκόπηση της GPO και γράφει ότι μόνη επιλογή αντίστασης είναι ο Σταύρος Μαλάς αφού το 74,2% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ταυτίζεται με τις θέσεις της Τρόικας. Αλλού, γράφει ότι οι συντεχνίες, που προειδοποίησαν με παναπεργίες, διεμήνυσαν ότι αντέχουν όχι 3, αλλά 23 εβδομάδες απεργιών». Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οι θέσεις Μαλά για το ζήτημα των εξαπατηθέντων κατόχων αξιογράφων είναι ξεκάθαρες.

 

Με τίτλο «Ιστορικές περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ» η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει ότι η Κύπρος που δεν είναι πλέον καθαρός εισφορέας, εξασφαλίζει 1,3 δις ευρώ. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ‘πικρό’ αντίο στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον αδόκητο χαμό της συγγραφέας, ποιήτριας Νίκης Μαραγκού.

 

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΘΚΕ)