Οι «αόρατοι εκτελεστές» αποκαλύπτουν σκοτεινή πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα

Σφοδρά πυρά δέχεται από την αμερικανική κοινή γνώμη -και όχι μόνο- ο αμερικανός πρόεδρος,Μπαράκ Ομπάμα, για τη χρήση των «αόρατων» μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών (drones), μετά και τις αποκαλύψεις μυστικών πτυχών του διαβόητου προγράμματος. Τα αεροσκάφη αυτά είναι το σήμα κατατεθέν του μοντέρνου πολέμου, αλλά και η «σκοτεινή» πλευρά της κυβέρνησηςΟμπάμα.

Η αποκάλυψη της μυστικής βάσης στη -σύμμαχο- Σαουδική Αραβία, που αποτελεί ορμητήριο των επιθέσεων κατά της αλ Κάιντα από το Πακιστάν ως και την Υεμένη αλλά και τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, περί εξόντωσης Αμερικανών που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία, «φούντωσαν» την κουβέντα για τους χειρισμούς του Λευκού Οίκου.

Τζον Μπρέναν, προταθείς από τον Ομπάμα για την ηγεσία της CIA, θεωρείται ότι είναι ο αρχιτέκτονας του προγράμματος των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο ίδιος έδωσε εξηγήσεις ενώπιον της Γερουσίας το βράδυ της Πέμπτης, μετά την αποκάλυψη εγγράφου του υπουργείου Άμυνας από το δίκτυο NBC για τη στοχοποίηση ακόμα και Αμερικανών, υπερασπιζόμενος τις τακτικές επίθεσης με τα αεροσκάφη. Ο 57χρονος πρώην διευθυντής τηςαντιτρομοκρατικής υπηρεσίας επί Τζορτζ Μπους (2004-2005) και σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας από το 2009, έκανε λόγο για «εντυπωσιακά ακριβείς» και «απολύτως σύμφωνες» με το αμερικανικό δίκαιο, τακτικές επίθεσης, καθώς πραγματοποιούνται «με στόχο την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια στις ΗΠΑ και την προστασία της ζωής των αμερικανών πολιτών».

Φυσικά, πρόκειται για εκτελέσεις χωρίς δίκες, με τον ίδιο τον Λευκό Οίκο να καταρτίζει τη λίστα των υποψηφίων θυμάτων, όπως αποκάλυψε η διαρροή του εγγράφου, δημιουργώντας σάλο στις ΗΠΑ.

Το πρώην μέλος του Κογκρέσου Πιτ Χόκστρα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα επιθέσεων των μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών θα πρέπει να είναι περισσότερο διαφανές διότι «δεν μπορεί ένα κομμάτι της κυβέρνησης να είναι ο δικαστής, ο ένορκος και ο εκτελεστής».

Το πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τον αμερικανό πρόεδρο είναι μείζον, με αρκετούς φιλελεύθερους Δημοκρατικούς να καταδικάζουν την πολιτική του. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Bureau of Investigative Journalism, περίπου 300 επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Πακιστάν από το 2004, 40-50 στην Υεμένη από το 2007 και 3-9 στη Σομαλία από το 2007. Υπολογίζεται ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν προκαλέσει 3.000-4.500 θανάτους.

Οι «ακριβείς» αεροπορικές επιθέσεις μάλλον δεν αποδεικνύονται και τόσο… ακριβείς, αφού ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και εκατοντάδες παιδιά. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών κατήγγειλε ότι την τελευταία τετραετία οι αεροπορικές επιδρομές έχουν αφαιρέσει τη ζωή από εκατοντάδες παιδιά στο Αφγανιστάν ως αποτέλεσμα «μη λήψης προληπτικών μέτρων και αδιάκριτης χρήσης βίας».

Ο πρόσφατα επανεκλεγείς Μπαράκ Ομπάμπα, παρά το γεγονός ότι θέλει να καλλιεργήσει ένα αντιπολεμικό προφίλ, με έμφαση προς τη διπλωματία, συνεχίζει τις πολιτικές του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους κατά της «τρομοκρατίας». Ίσως είναι ακριβώς αυτό που είχε προβλέψει ο Micah Zenko σε άρθρο του στο Foreign Policy: «Η Αμερική δεν θα έχει ποτέ ξανά έναν πρόεδρο σε καιρό ειρήνης»…

Newpost.gr