Τα ταξίδια χαρίζουν μακροβιότητα

Feb 10, 2013 @ 10:29

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι διακοπές και γενικά τα ταξίδια αναψυχής μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και να χαρίσουν μακροβιότητα. Ταξίδια λοιπόν και με τη συνταγή του γιατρού!

Τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το ταξίδι που διαπιστώθηκαν είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και η βελτίωση της διαχείρισης του άγχους. Τα οφέλη αυτά τα αισθάνονται οι ταξιδιώτες όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Το 17% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσε βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου μετά από το ταξίδι. Ενώ η μέση πίεση του αίματος μειώθηκε κατά 6%. Η μελέτη σημείωσε επίσης μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, απώλεια βάρους και βελτίωση των επιπέδων ενέργειας στους ταξιδιώτες.

Το πείραμα αυτό ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη μελέτη του είδους του, μετρώντας τα θετικά οφέλη του ταξιδιού για την υγεία μας που έχει σαν στόχο να τεκμηριώσει και επιστημονικά τον τρόπο με τον οποίο οι διακοπές συμβάλλουν θετικά στη ζωή μας.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν μέρος τεστ αντοχής στο στρες, καθώς και σε ψυχοθεραπευτικές δοκιμές για να αναλυθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των διακοπών.

Στον αντίποδα όμως του θετικού αντίκτυπου που έχουν οι διακοπές εξακολουθεί να βρίσκεται το σύνδρομο κατάθλιψης ή άγχους μετά τις διακοπές από το οποίο μπορεί να υποφέρει ο ταξιδιώτες μετά την επιστροφή στο σπίτι ή σε μια κανονική ρουτίνα έπειτα από διακοπές. Το άτομο αισθάνεται μια γενικευμένη αδυναμία συγκέντρωσης και αδιαθεσία, απάθεια και ανία ως προς την εργασία καθώς και επιθετικότητα.

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας καλό θα είναι να έχετε επίγνωση ότι οι διακοπές είναι απλά μια ευχάριστη παρένθεση που διαρκεί λίγο και να θέσετε τις βάσεις για μια πιο υγιή καθημερινότητα, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τη ζωή κάθε μέρα και όχι αποσπασματικά.
Πηγή: Touristorama.com