Επιστρέφουν με επενδύσεις στην Ελλάδα, ομογενείς και πολυεθνικές

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Νέα εποχή στις επενδύσεις στην Ελλάδα και στην γενικότερη Ανάπτυξη του τόπου σηματοδοτούν αφενός μεν συνδυασμένες κινήσεις πολυεθνικών να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην γενέτειρα και, αφετέρου η εντυπωσιακή είσοδος επιφανών ομογενών στον επενδυτικό και επιχειρηματικό τομέα. Συνδετικός κρίκος θα μπορούσε να θεωρηθεί η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για θέσπιση σταθερού φορολογικού συστήματος,  ισοσκελισμένο προϋπολογισμό kαι ανώτατο όριο στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, θέσπιση της νομικής πρωτοβουλίας πολιτών και μεικτά πανεπιστήμια.

Η προοπτική αυτή, ευνοεί την δημιουργία κλίματος προσδοκίας στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές και εάν πριοχωρήσουν οι εξαγγελίες ταχύρρυθιμα στην φάση της υλοποίησης, τότε εκτιμάται ότι και οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Ήδη, όπως πρόσφατα έγραψε η ΡΗΡ, το ξενοδοχείο  «Μακεδονία Παλλάς», της Θεσσαλονίκης, αλλάζει χέρια και καταλήγει για δώδεκα μήνες σε εταιρεία συμφερόντων του ομογενή μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εκδηλώνει έτσι το πρώτο επίσημο δείγμα της επέκτασής του στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο της Ελλάδος. Στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΙΚΑ, το εταιρικό σχήμα του Ι. Σαββίδη, «Black & White», κατέθεσε προσφορά μηνιαίου μισθώματος 95.000 ευρώ, η εταιρεία Aenaos προσφορά 81.000 ευρώ και η Grecotel 51.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ΙΚΑ, επισημαίνεται πως δεδομένων των συνθηκών στην αγορά, η συμφωνία μίσθωσης κρίνεται καλή και αποτελεί μία ικανοποιητική βάση για να μπορέσει στη συνέχεια να εξελιχθεί ο διαγωνισμός της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Παράλληλα, όπως είναι γνωστό,  ο κ. Σαββίδης αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της δημοφιλούς ομάδας της Θεσσαλονίκης,  ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Από την ημέρα της ανάληψης των ευθυνών απ΄πο τον ομογενή μεγαλομέτοχο, η ομάδα έχει παραουσιάσει σαφή αγωνιστική βελτίωση με θετικά αποτελέσματα.\

Στο μεταξύ,  σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Moneypost, πολλοί όμιλοι ξένων πολυεθνικών φαίνεται να πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία θα είναι θετικές και ενδυναμώνουν την θέση τους στην ελληνική αγορά. Έτσι, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση αποχώρησης από την Ελλάδα εταιρειών κολοσσών όπως ΦΑΓΕ και Coca Cola, η μία μετά την άλλη, οι πολυεθνικές καταναλωτικών προϊόντων ανακοινώνουν τη μεταφορά μικρού ή μεγάλου μέρους των παραγωγικών τους αναγκών στην ελληνική αγορά.
Πρόσφατα, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να επενδύει στην ελληνική αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Hellas Μάκης Κοσμάτοςανέφερε πως η εταιρεία πιστεύει στην Ελλάδα και γι’ αυτό σύντομα θα προσθέσει νέους κωδικούς προϊόντων στην παραγωγή του εργοστασίου της, στη Μάνδρα Αττικής στο οποίο απασχολούνται 500 εργαζόμενοι, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ύψος των επενδύσεων.  Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι το 95% της παραγωγής του εργοστασίου της Johnson & Johnson Hellas εξάγεται συνολικά σε 30 χώρες, όταν πριν από λίγα χρόνια προς εξαγωγή ήταν το 80% της παραγωγής της.

Η πολυθενική Philip Morris που ελέγχει την εταιρεία Παπαστράτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, δεσμεύτηκε να απορροφά το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών την επόμενη τριετία.

Η διοίκηση της Kraft Hellas AE, θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Mondelez International, θα επενδύσει στην Ελλάδα 5 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα η Henkel, γερμανικούς όμιλος, ανακοίνωσε ότι επαναφέρει την παραγωγή των προϊόντων της στην Ελλάδα.

Τέλος, η Unilever ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή 110 προϊόντων δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Εν όψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ. Στυλιανίδης προτείνει ειδικότερα την αναμόρφωση του λεγόμενου Οικονομικού Συντάγματος και συγκεκριμένα την υποχρέωση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με συνταγματική ή κατ΄ εξουσιοδότηση νομοθετική διάταξη, που θα υπαγόρευε την υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης να μην ξοδεύει περισσότερα απ΄ αυτά που παράγει δημιουργώντας δημόσιο έλλειμμα, καθώς και την πρόβλεψη για σταθερό φιλελεύθερο φορολογικό σύστημα, σαν αυτό που ήδη προβλέπεται για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και για άλλα πεδία οικονομικής δράσης.

Κληθείς να σχολιάσει τα βέλη που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο υπουργός Εσωτερικών αφού διευκρινίζει ότι “σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αυτή πρέπει να εφαρμόσει υποχρεώσεις που κληρονόμησε ή που άπτονται απαιτήσεων των δανειστών προκειμένου να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη ρευστότητα”, τονίζει ότι: “Το στοίχημα είναι να καταφέρουμε το γρηγορότερο δυνατό να βγούμε από την οικονομική επιτήρηση και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές, πιο κοντά στην ιδεολογία μας”, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν συνάδει με τις αρχές της Ν.Δ και προτείνει με αφορμή την Αναθεώρηση του Συντάγματος, τη θεσμοθέτηση ενός ανώτατου ορίου στη φορολογία και των φυσικών και των νομικών προσώπων, ώστε να μην καταλήγει κανείς να πληρώνει περισσότερους φόρους από όσα κερδίζει.

Με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το πολιτικό χρήμα, ο κ.Στυλιανίδης σχολιάζει ότι: “Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές και τα κόμματα να είναι ταυτόχρονα ελέγχοντες και ελεγχόμενοι. Τα οικονομικά τους θα πρέπει να ελέγχονται από μία αρχή αυξημένου κύρους, χωρίς απαραίτητα να είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Θα μπορούσε να είναι μία ομάδα, μία επιτροπή ανθρώπων που έχουν θεσμικούς ρόλους, ανώτατοι δικαστικοί για παράδειγμα, προκειμένου να δίδονται οι απαιτούμενες θεσμικές εγγυήσεις στην κοινωνία. Επίσης πρέπει να τελειώνουμε με τους «χάρτινους» πολιτικούς που είναι δημιουργήματα των δημοσίων σχέσεων και των τηλεοπτικών παραθύρων. Όπως πρέπει να τελειώνουμε και με την εκτέλεση συμβολαίων είτε ανάδειξης είτε στοχοποίησης προσώπων. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε όλοι. Και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι.”

Ο κ.Στυλιανίδης προτείνει επίσης ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος τη θεσμοθέτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας των πολιτών, που με τη συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών θα μπορούν να προκαλέσουν την έναρξη νομοθετικής πρωτοβουλίας στο κοινοβούλιο. Τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας Μικτών Πανεπιστημίων. Δηλαδή, κάποια από τα υφιστάμενα δημόσια πανεπιστήμια που δεν επαρκεί να συντηρήσει ο κρατικός προϋπολογισμός, θα μπορούσαν πιλοτικά να μετοχοποιήσουν το 49% της αξίας τους και να το διαθέσουν μαζί με το μάνατζμεντ σε επενδυτές, ιδρύματα, ή άλλους φορείς Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο και μετά την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για απλή αναλογική, ο υπουργός Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της διατήρησης του σημερινού νόμου,, αλλά με ορισμένες αλλαγές, όχι ως προς την αναλογικότητα, αλλά ως προς το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών προκειμένου κάθε βουλευτής να εκπροσωπεί ισοδύναμα σύνολα πολιτών.

*Με στοιχεία από Moneypost.gr και Newpost.gr