Πως γιορτάζεται ο Άγιος Βαλεντίνος σε όλο τον κόσμο

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Το www.touristorama.com σας παρουσιάζει πως γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου ο… Άγιος των ερωτευμένων.

Καναδάς
Στον Καναδά τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα μεγαλύτερα παιδιά συνηθίζουν να ανταλλάσσουν δώρα με τους φίλους τους. Στα περισσότερα σχολεία οργανώνονται πάρτι και τα παιδιά βάζουν σε ένα διακοσμημένο κουτί «κάρτες αγάπης». Ύστερα, ο δάσκαλος μοιράζει τις κάρτες και ζητάει από τα παιδιά να κατασκευάσουν δικές τους.

Η.Π.Α.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις δημοφιλέστερες γιορτές και αποτελεί μέρα διακοπών για τους εργαζόμενους.
Η γιορτή λέγεται πως έφτασε στη Βόρεια Αμερική τον 19ο αιώνα από Άγγλους αποίκους. Πρώτος, άρχισε μαζική παραγωγή ανάγλυφων δαντελωτών καρτών, ο Esther Howland από το Worcester της Μασαχουσέτης. Τη δεκαετία 1980-90 τα εργοστάσια διαμαντιών άρχισαν να προωθούν τη μέρα ως ευκαιρία για να πουλούν ακριβά κοσμήματα ως δώρα αγάπης.

Αγγλία
Στην Αγγλία τα παιδιά συνηθίζουν να χτυπούν τις πόρτες και να τραγουδούν τραγούδια γραμμένα για την περίσταση. Έπειτα, επιβραβεύονται με δώρα, γλυκά, φρούτα ή χρήματα. Εβδομάδες πριν από τη γιορτή τα περιοδικά αρχίζουν να δημοσιεύουν στιχάκια και τραγουδάκια για να τα ανταλλάξουν οι ερωτευμένοι. Πολλοί συνηθίζουν να ψήνουν κουλουράκια με δαμάσκηνα και σταφίδες. Οι ανύπαντρες γυναίκες τοποθετούν για 4 μέρες κάτω από το μαξιλάρι τους φύλλα δάφνης και περιμένουν να ονειρευτούν το μελλοντικό τους σύζυγο, ή γράφουν σε ένα χαρτί το όνομά τους, το βάζουν σε μια πήλινη σφαίρα και το ρίχνουν στη θάλασσα. Αυτός που θα το βρει θα τις παντρευτεί.

Τα έθιμα που σχετίζονται με τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πηγάζουν από την θεωρία των Άγγλων και Γάλλων του 14ου και 15ου αιώνα, πως η μέρα που αρχίζουν να ζευγαρώνουν τα πουλιά είναι στις 14 Φεβρουαρίου.

Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται σε 2 μέρες. Στις 14 Φεβρουαρίου οι γυναίκες δίνουν τα δώρα τους στους άντρες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στις 14 Μαρτίου «White Day».
Το δώρο είναι συνήθως σοκολάτα. Μία για όλους τους φίλους, συναδέλφους και συγγενείς ονόματι giri-choco, όπου giri σημαίνει «υποχρέωση», και πωλείται σε καταστήματα. Η δεύτερη (honmei-choco) είναι για το σύντροφο – αγαπημένο και φτιάχνεται από τα χέρια των γυναικών.

Γαλλία
Λένε πως ένας νέος με το όνομα Charles, Δούκας της Ορλεάνης, έγραψε την πρώτη κάρτα προς τη γυναίκα του όταν τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στον Πύργο του Άιφελ το 1415.
Σύμφωνα με την παράδοση, ανύπαντροι άντρες μπαίνουν σε σπίτια από τα παράθυρα και βγαίνουν με το ταίρι που έχουν διαλέξει. Αν η «βαλεντίνα» τους δεν τους ικανοποιεί, την εγκαταλείπουν κι εκείνη οδηγείται σε μια τελετουργική πυρά, όπου γυναίκες καίνε τις φωτογραφίες των τέως συντρόφων τους εξαπολύοντας ύβρεις.

Ιταλία
Στην Ιταλία, όλοι οι εορτασμοί γίνονται σε ανοιχτό χώρο, κάτω από το φως των αστεριών. Στο Turin, οι αρραβωνιασμένοι συνηθίζουν να ανακοινώνουν τον αρραβώνα τους επίσημα εκείνη τη μέρα. Ζαχαρωτά και κύπελλα γεμάτα με γλυκά και δώρα κοσμούν όλα τα μαγαζιά της Ιταλίας.
Μια δημοφιλής συνήθεια των γυναικών είναι το ξύπνημα πριν την ανατολή του ηλίου και η αναμονή δίπλα στο παράθυρο. Πιστεύεται πως ο πρώτος άνθρωπος που θα δει μια ανύπαντρη γυναίκα, θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός της.
Ένα δημοφιλές δώρο στην Ιταλία είναι η Baci Perugina, μια μικρή σοκολάτα με φουντούκια, η οποία περιέχει ένα μικρό ρομαντικό ποίημα σε 4 γλώσσες.
Παρ’ όλα αυτά, οι… Λατίνοι εραστές θεωρούν την γιορτή… πολύ αμερικάνικη και έτσι προτιμούν τον εορτασμό της αγάπης «il giorno della festa degli innamorati».

Κίνα
Ο εορτασμός στην Κίνα διαφέρει αρκετά από τις υπόλοιπες χώρες. Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πέφτει την 7η μέρα του 7ου σεληνιακού μήνα στο κινέζικο ημερολόγιο. Έτσι, η γιορτή αποκαλείται «Η νύχτα των 7» (Qi Xi).
Υπάρχει ένας πολύ ενδιαφέρων μύθος σχετικά με τον εορτασμό αυτόν στην Κίνα: Κάποτε ζούσε ένα ορφανό αγόρι, ο Niu Lang. Το μόνο που είχε στη διάθεσή του ήταν ένα βόδι, κι έτσι δούλευε κάθε μέρα στα χωράφια. Λέγεται πως το βόδι ήταν κάποτε ένας αθάνατος, που είχε σταλθεί από τον Παράδεισο στη Γη ως τιμωρία για πολλαπλά λάθη. Το βόδι που συμπαθούσε πολύ το αγόρι τού είπε μια μέρα: «Είσαι καλός άνθρωπος. Αν θέλεις να παντρευτείς πήγαινε στο ποτάμι και η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί!».
Όταν το αγόρι πήγε στο ποτάμι, είδε τις 7 κόρες του Αυτοκράτορα που είχαν έρθει από τον Παράδεισο για να πλυθούν. Καθώς αιχμαλωτίστηκε από την ομορφιά της μικρότερης κόρης Zhi Nu, έκλεψε τα μαγικά της ρούχα, χωρίς τα οποία δεν μπορούσε να επιστρέψει στον ουρανό. Της είπε πως θα της τα έδινε πίσω μόνο αν τον παντρευόταν, πράγμα το οποίο έγινε. Έζησαν ευτυχισμένοι για πολλά χρόνια και απέκτησαν 2 παιδιά.
Ο Αυτοκράτορας, όμως, άρχισε να επιθυμεί την κόρη του κι έστειλε τη γυναίκα του για να τη φέρει πίσω, πράγμα που κατάφερε. Ο αγελαδοβοσκός, τότε, καβάλησε το βόδι και κρατώντας τα δυο παιδιά του έτρεξε στον ουρανό να βρει την αγαπημένη του. Η μητέρα της, για να τους κρατήσει χώρια, έβαλε ένα Γαλαξία μεταξύ τους, μετατρέποντάς τους σε μακρινά αστέρια. Η κόρη είναι σήμερα το αστέρι Weaving Maid Star, ενώ το αγόρι το Cowherd Star.
Τους επιτρέπεται να βλέπονται μόνο μια φορά το χρόνο, όποτε οι κισσοί φτιάχνουν μια μεγάλη γέφυρα που ενώνει τα δυο αστέρια. Είναι η 7η μέρα του 7ου σεληνιακού μήνα.

Έθιμα
Στην Κίνα, υπάρχει συγκεκριμένο τελετουργικό με πολλά χρώματα για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου (Qi Qiao Jie). Τα ζευγάρια κατευθύνονται προς το Ναό της Προξενήτρας και προσεύχονται για την αγάπη τους και σ’ ένα μελλοντικό γάμο. Εκεί πηγαίνουν και οι ανύπαντροι ζητώντας να σταθούν τυχεροί στον τομέα του έρωτα.
Ο εορτασμός ονομάζεται, επίσης, «Εορτή της Κόρης». Όλα τα κορίτσια μαθαίνουν κάποια χειροτεχνίες, όπως η ύφανση. Τη νύχτα εκείνης της μέρας προσφέρουν υφαντά προς τιμήν του αστεριού της 7ης κόρης ζητώντας να γίνουν πιο έξυπνες. Ύστερα, όταν το αστέρι φέγγει ψηλά στον ουρανό, βάζουν στην επιφάνεια της θάλασσας μια βελόνα. Αν αυτή δεν βουλιάξει, σημαίνει πως είναι ώριμες και εκλεκτές για γάμο και μπορούν να ζητήσουν όποιον θέλουν.
Σε κάποιες επαρχίες, οι άνθρωποι διακοσμούν το κέρατο του βοδιού με λουλούδια εκείνη τη μέρα ελπίζοντας πως αυτό θα τους σώσει από κάποια καταστροφή.

Δανία
Ένας ιδιαίτερα ρομαντικό προορισμός για τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί η Δανία. Αμέτρητα ζευγάρια πηγαίνουν προς γνωστά μνημεία, όπως Little Mermaid, Den Lille Havfure στην Κοπεγχάγη και στο διάσημο κήπο – λούνα Παρκ Tivoli.
Οι «κάρτες των αγαπητικών» είναι η πιο δημοφιλής και ρομαντική συνήθεια στη Δανία. Αρχικά, αυτές οι κάρτες είχαν διαφανή μορφή και, όταν έπεφτε πάνω της φως, φαινόταν ένας εραστής που έδινε ένα δώρο στην αγαπημένη του.
Το έθιμο του «Λευκού Λουλουδιού» γιορτάζεται με απέραντη αγάπη και φροντίδα. Εκατομμύρια λουλούδια «γάλανθος ο χιονώδης» στέλνονται σε φίλους και συντρόφους.
Η παράδοση του Gaekkebrev έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι νέοι γράφουν ρομαντικά, αλλά και αστεία γράμματα και ποιήματα, γνωστά ως ‘gaekkebrev’. Στο τέλος του γράμματος δεν υπάρχει όνομα, αλλά ο νέος υπογράφει με μια κουκκίδα. Έπειτα, η κοπέλα που λαμβάνει την κάρτα πρέπει να μαντέψει τον αποστολέα. Αν πει το σωστό όνομα, εκείνη τη χρονιά παίρνει ένα «Πασχαλινό Αυγό».

Σκωτία
Στη Σκωτία, τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου την τιμητική τους έχουν οι εκατομμύρια κάρτες εκδήλωσης αγάπης που στέλνονται, γνωστές ως «Βαλεντίνες». Το παράξενο, όμως, είναι πως πάντα στέλνονται ανώνυμα, κι έτσι, όταν έρχεται η μέρα αναμένουν όλοι με αγωνία από τα ξημερώματα τον ταχυδρόμο. Ακόμα και στα σχολεία η μέρα αφιερώνεται σε σχεδιασμό καρτών και σύνθεση ρομαντικών ποιημάτων.
Ένα, επίσης, σημαντικό έθιμο είναι η αναζήτηση για «ταίρι». Σύμφωνα μ’ αυτό, ο πρώτος νέος που θα συναντήσει στο δρόμο της μια κοπέλα, θα είναι ο συνοδός της για την υπόλοιπη μέρα. Επίσης, οι άντρες πχ σε ένα πάρτι πρέπει να διαλέξουν ένα χαρτί από ένα καπέλο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ονόματα των γυναικών που παρευρίσκονται εκεί.

Νότια Αφρική
Η Νότια Αφρική αποτελεί έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν στη χώρα και γιορτάζουν την αγάπη τους ξαπλωμένοι στις παραλίες. Σε πολλές περιοχές, συνήθως οι γυναίκες αναβιώνουν την αρχαία ρωμαϊκή γιορτή Lupercalia.
Τα μαγαζιά εκείνες τις μέρες είναι γεμάτα με λουλούδια και σύμβολα αγάπης με παραδοσιακό αφρικάνικο στυλ. Οι πιο τολμηροί οργανώνουν επισκέψεις στη ζούγκλα ενώ το rafting και η αναρρίχηση στα εξωτικά νησιά του Cape Town και Γιοχάνεσμπουργκ είναι πολύ διαδεδομένα. Αλλά αν βρεθείτε στην Νότια Αφρική 14 Φεβρουαρίου, προτιμήστε το φεστιβάλ του παραδοσιακού παραθαλάσσιου χωριού Hermanus.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή.
Όταν, όμως, ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα αυτή να καθιερώνεται και στη χώρα μας ως η ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο. Μάλιστα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος  είχε προτείνει να εορτάζεται ο Άγιος Υάκινθος ( 3 Ιουλίου) την ημερομηνία δηλαδή που μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού επί αυτοκράτορα  Τραϊανού (το 98 μ.Χ.) σε ηλικία 20 χρόνων.

Οπως αναφέρεται σχετικά, ήταν θαλαμηπόλος στην αυλή του αυτοκράτορα Τραϊανού και ο πρώτος ναός που χτίστηκε αφιερωμένος  αποκλειστικά σ’ εκείνον βρίσκεται στα Ανώγεια της Κρήτης, σε κάποια από τις πλαγιές του Ψηλορείτη, φτιαγμένος από πέτρα, κρυφός, γιατί κρυφά είναι και τα αισθήματα.

Έτσι, ο Άγιος Υάκινθος, “άγιος της αγάπης, του έρωτα, προστάτης των ζευγαριών, της σχέσης άνδρα και γυναίκα”, γιορτάζεται κάθε χρόνο 12 χιλιόμετρα νότια των Ανωγείων  στους ορεινούς Φούρνους, στο ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι που χτίστηκε στη χάρη του σε υψόμετρο 1.200 μέτρων (στον Ψηλορείτη).