Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Φεβρουαρίου 2013

 

Η τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τηλεμαχία ανάμεσα στους τρεις βασικούς υποψηφίους για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δεσμεύσεις, οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων, καθώς και οι εκτιμήσεις για το ποιός ήταν ο νικητής του ντιμπέιτ και ποιοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Δευτέρας. Παράλληλα προβάλλεται ως κύριο θέμα το χθεσινό Eurogroup κατά το οποίο ασκήθηκαν πιέσεις στη Λευκωσία για να αποδεχθεί έλεγχο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία, ενώ ο Πρόεδρος του Eurogroup δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων και ομολόγων ως μέρος του πακέτου διάσωσης.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο κερδισμένος» κάτω από φωτογραφία του υποψηφίου για την Προεδρία Νίκου Αναστασιάδη και γράφει ότι ο μεγάλος κερδισμένος από το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ των τριών βασικών υποψηφίων των προεδρικών εκλογών της Κυριακής ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Αλλού γράφει ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων και ομολόγων με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στην αγορά. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως τρόφιμος των κεντρικών φυλακών για περίοδο εννέα μηνών θα παραμείνει υπάλληλος κολεγίου, ο οποίος βρέθηκε ένοχος σε 11 κατηγορίες παραβίασης προσωπικών δεδομένων, αφού τοποθέτησε κάμερα σε γυναικείες τουαλέτες στο χώρο εργασίας του.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Δέσμευση για δίωξη κατά παντός υπευθύνου», πως Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας δεσμεύθηκαν στην τελευταία τηλεμαχία πριν από τις εκλογές να προχωρήσουν σε έρευνες για τον καταλογισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών σε όσους ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία. Αλλού γράφει ότι σε ευρείες αλλαγές συνεχίζει να προβαίνει η Κυβέρνηση, ελάχιστες μέρες προτού εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος, αναφέροντας ότι μετά τους διορισμούς Υπαρχηγού Αστυνομίας, Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ, τις τελευταίες μέρες μετακινούνται λογιστές υπουργείων σε άλλες θέσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ξέσπασε η οργή των κατόχων αξιογράφων λίγο πριν από την έναρξη του τελευταίου ντιμπέιτ των υποψηφίων.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ασκούνται στην ένταση», γράφει πως την ένταση και τις αντιπαραθέσεις επιλέγουν ως τακτική στο παρά πέντε πριν από τις προεδρικές εκλογές τα επιτελεία των τριών βασικών υποψηφίων Προέδρων, με στόχο τις συσπειρώσεις αλλά και να προκαλέσουν ρήγματα στην εκλογική βάση των αντιπάλων. Αλλού γράφει ότι τελεσίγραφο έστειλε το Eurogroup προς τη Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, προειδοποιώντας την κυπριακή Κυβέρνηση ότι εάν δεν συναινέσει εντός μια εβδομάδας στη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το ξέπλυμα βρόμικού χρήματος από ιδιωτικό οίκο, τότε δεν μπορεί να υπάρξει Μνημόνιο. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία αγοράζει φαγητό από τις Κεντρικές Φυλακές και το μεταφέρει στα κρατητήρια της Μενόγειας στη Λάρνακα, επειδή εκκρεμεί προσφυγή προσφοροδότριας εταιρείας ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για την σίτιση των κρατουμένων μεταναστών.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διεκδικητική πολιτική», αναφέρεται στη χθεσινή τηλεμαχία των υποψηφίων Προέδρων, γράφοντας ότι ο Σταύρος Μαλάς διαμήνυσε ότι η χώρα μπορεί να βγει από τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης και να βαδίσει με αυτοπεποίθηση σε ένα λαμπρό μέλλον, ενώ σε δύσκολη θέση βρέθηκαν Αναστασιάδης – Λιλλήκας για τα περιουσιακά τους στοιχεία και για όσα τους καταλογίζουν για τα ζητήματα αυτά. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε «νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ» με την υπογραφή των συμβολαίων για συμμετοχή των εταιρειών Delek και Αnver στο τεμάχιο 12. Επίσης αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος εξηγεί γιατί, κατά την άποψή του, οι πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη και το ενδεχόμενο να είναι αυτός ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο φόβο προκαλούν.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Το Eurogroup ζητά έλεγχο για την Κύπρο», γράφει ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε χθες ότι ένα ελεγκτικός οίκος από τον ιδιωτικό τομέα θα προχωρήσει σε εξέταση της συμμόρφωσης της Κύπρου με τους κανονισμούς ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και ότι η Κύπρος δεν είχε ξεκάθαρη στήριξη από τους εταίρους της στο θέμα την άρνησή της να περιλάβει τις ζημιές καταθετών ως μέρος του προγράμματος διάσωσης. Αλλού γράφει ότι ο Πάπας Βενέδικτος άφησε εμβρόντητο όλο τον κόσμο αλλά και τους στενότερους συμβούλους του με την απόφασή του να παραιτηθεί από το αξίωμά του, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 700 χρόνια. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι οι τιμές των φαρμάκων έπεσαν με την εφαρμογή του νέου τιμοκαταλόγου, αλλά επιβλήθηκε νέος «τέλος συναλλαγής» για τις συνταγές.

cna.org.cy