Αντώνης Σαμαράς: Ο αγωγός TAP θα αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας

Υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώπιον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).Η εν λόγω συμφωνία θεωρείται ως ευκαιρία για την Ελλάδα να εισέλθει στο «παιχνίδι των αγωγών», μετά το ναυάγιο του αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream.Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εν λόγω συμφωνία και τόνισε ότι πρόκειται για ένα αναπτυξιακό βήμα που θα αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Η κατασκευή του αγωγού εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Τη συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera.

Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, δηλ. της ελβετικής Axpo, της νορβηγικής Statoil και της γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.