Τσίπρας στο BBC: Έχουμε την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι η πιο δεξιά και ακραία που έχει γνωρίσει ο τόπος από την αντιπολίτευση και μετά δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας σε εκπομπή του BBC. Χαρακτήρισε «πολιτικά ηττημένο» το χώρο των αναρχικών οργανώσεων και είπε ότι υπάρχει ένα άκρο, η Χρυσή Αυγή.

«Πλέον είναι φανερό ότι η κυβέρνηση που έχουμε είναι η πιο δεξιά και πιο ακραία κυβέρνηση που είχε γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκπομπή Newsnight’s Paul Mason, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προσωπικά.

«Επιδιώκει να θέσει μια ατζέντα που οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση, που έχει σαν στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση του φόβου στην ελληνική κοινωνία, ώστε μ’ αυτό τον τρόπο να πετύχει δυο πράγματα. Πρώτον, ο κόσμος να μην σκέφτεται την οικονομία, να φοβάται και να σκέφτεται την ασφάλειά του, τους κινδύνους που μπορεί να έχει από τους μετανάστες ή από τις διαδηλώσεις. Και δεύτερο, να προσπαθήσει με αυτό τον τρόπο να συσπειρώσει το πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας, διαμορφώνοντας μια σταθερή βάση για τη δική του εκλογική επιρροή».

Η στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς «είναι μια επικίνδυνη στρατηγική για την ίδια τη Δημοκρατία», είπε επίσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η βία που προέρχεται από την ακραία δεξιά απορρίπτοντας ταυτόχρονα ως επικίνδυνη τη θεωρία των δύο άκρων, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα άκρο, η Χρυσή Αυγή.

Για την τρομοκρατική δράση αναρχικών οργανώσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πρόκειται για έναν χώρο που είναι ήδη πολιτικά ηττημένος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η ακροδεξιά με το νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα πηγαίνουν χέρι-χέρι, είναι οι δύο όψεις του ίδιου μνημονιακού νομίσματος. Και πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση υιοθετεί αυτή την ακραία ατζέντα του νόμου και της τάξης» και προέβλεψε ότι «η κοινωνική ένταση πιθανώς να οξυνθεί το επόμενο διάστημα, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τον εκτροχιασμό της κοινωνικής έντασης σε καταστάσεις σαν κι αυτές που αναφερθήκατε και αφορούν το παρελθόν».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια του μνημονίου. Διότι, πρόσθεσε, αυτή η πολιτική που ασκείται είναι βάρβαρη και δεν θα μπορούσε να βρει συναίνεση από μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην εξουσία και στο λαό που να προκαθορίζει ότι ο λαός θα πρέπει υποστεί μια μείωση εισοδήματος 30-40%.

Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς ερχόμαστε για να ενώσουμε τον ελληνικό λαό, όχι να τον διχάσουμε. Να τον ενώσουμε προκειμένου να ξεπεράσει μια τρομακτική κρίση που βιώνει τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι «και με το διάβολο θα συζητήσω προκειμένου να κερδίσω έστω κάτι λίγο προς όφελος της χώρας μου» και πρόσθεσε ότι «θα βρεθώ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για να διατρανώσω ότι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός περνάει ένα πολύ μεγάλο δράμα.

Στην Ελλάδα έχουμε ανθρωπιστική κρίση εξ αιτίας αυτών των πολιτικών επιλογών, εξαιτίας αυτών των τεχνοκρατικών λαθών που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια ζωές.
Στην Ελλάδα έχουμε ανθρώπους που αυτοκτονούν καθημερινά από απόγνωση. Και έχουμε ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους που παίρνουν κάτω από 600 ευρώ και πεντακόσιες χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο», κατέληξε.

 

NewsIt.gr