Περίεργη “επικαιρότητα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Περίεργη «επικαιρότητα» παρουσιάζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις λίγες ώρες  πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλου, αλλά και την συνάντηση  του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αντώνη Σαμαρά (4-5 Μαρτίου) στην Άγκυρα επίσης.

Δημοσιεύματα του έντυπου, αλλά και του ηλεκτρονικού Τύπου σημειώνουν τις αλλεπάλληλες τουρκικές «αιτιάσεις» των τελευταίων ημερών για δήθεν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, αντιστρέφοντας την πάγια τακτική της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται στο περιστατικό της σύλληψης στην Πάτρα δύο Τούρκων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.  Οι δυο ανδρες συνελήφθησαν την Τετάρτη, στην Πάτρα. Ο ένας είναι 47 ετών ο δεύτερος 37.

Σύμφωνα με το Onalert.gr , η σύλληψη των δυο, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα, προκαλεί ενδιαφέρον καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία επίσης κατηγορεί την Ελλάδα πως στηρίζει κάποιες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η DHKP-C. Ηδη στον τουρκικό Τύπο έχουν δημοσιευθεί άρθρα που αναφέρουν πως ο του Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχει με τον Αντώνη Σαμαρά στην Άγκυρα στις 4-5, θα παραδώσει έναν φάκελο της ΜΙΤ που αναφέρει λεπτομέρειες για τη δράση της DΗΚP-C στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα,  άλλα δημοσιεύματα στο NewPost.gr, αναφερόμανα στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης -υπό άκρα μυστικότητα-  ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Ερικ Ρούμπιν, ο τελευταίος, σύμφωνα και με την “Ελευθεροτυπία”, επέστησε την προσοχή του κ. Τσίπρα στους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. «Εάν η Ελλάδα προχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον μονομερώς στην ανακήρυξη ΑΟΖ ή στην περίπτωση που καταθέσει συντεταγμένες και το σχετικό χάρτη με αυτές στον ΟΗΕ, τότε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ πιθανό» φέρεται να είπε –σύμφωνα με το Newpost.gr- ο Αμερικανός αξιωματούχος, επιλούμενος μάλιστα και την ανησυχία των ΗΠΑ για την έξαρση του εθνικισμού στην περιοχή και τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για έρευνες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η  ελληνική πλευρά, συνεκτιμώντας και τις  τουρκικές “αιτιάσεις” για το θέμα των Μουφτήδων στην Θράκη, αλλά και την “εμμονή” τους να αποκαλούν “τουρκική” την μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής,  προσπαθεί  να εκτιμήσει μέχρι που είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι Τούρκοι την κλιμάκωση της έντασης ενόψει και της προαναφερθείσης επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα στις 4 – 5 Μαρτίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, το γεγονός της δημιουργίας στην Ουάσιγκτον   Ελληνοεβραϊκής Συμμαχίας στο Κογκρέσο. Την  πρωτοβουλία είχε ο ομογενής  βουλευτής κ.  Γκας Μπριλιράκης και ο βουλευτής Τεντ Ντουτς, από τη Φλόριδα. Η Επιτροπή Ελληνοεβραϊκής Συμμαχίας έγινε γνωστή με ανακοίνωση που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου στο Reyburn House Office Building, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».