Συνδέονται «Επαναστατικός Αγώνας», «Συνωμοσία» και Βελβεντό;

Το DNA… αποκαλύπτει τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα σε «Επαναστατικό Αγώνα» και «Συνωμοσία», τη διασύνδεση των ληστών του Βελβεντού με τους την τρομοκρατική οργάνωση των Πυρήνων.

Το εργαστήριο DNA της ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσε την εμπλοκή του Νίκου Ρωμανού ως «Πύρινες Σκιές» στην εμπρηστική επίθεση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Αγ. Δημήτριο.
Συνέβη μόλις… 6 μήνες μετά την δολοφονία του φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν ήταν 16 χρονών, όπως αναφέρουν στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου. Από τα εργαστήρια προκύπτει και η συμμετοχή του «τοξοβόλου» Γιάννη Μιχαηλίδη στην αιματηρή συμπλοκή της Πεύκης.

Παράλληλα «ταυτοποιούνται» δύο ακόμη σπίτια σε Κολωνό και Πόρτο Ράφτη στα οποία κινήθηκαν και έμειναν μέλη της «Συνωμοσίας»… του Βόλου και ληστές του Βελβεντού. Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ, ο Δημήτρης Πολίτης συμμετείχε στη ληστεία στο Φιλώτα Φλώρινας, ενώ είχε παρουσία σε διαμέρισμα της οδού Νικ. Πλαστήρα 14 στον Ταύρο, όπου είχε συλληφθεί η… ανώνυμη οργάνωση των «4» φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη, στο οποίο είχε βρεθεί οπλισμός αλλά και μία «έτοιμη» προκήρυξη στην οποία δεν είχε μπει τρομοκρατική επωνυμία. Οι «4» είχαν συλληφθεί για εμπρηστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2010 σε κτίριο της ΔΕΗ στη συμπρωτεύουσα, οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ έχουν κατηγορηθεί για σύσταση συμμορίας και όχι για «συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση», κάτι που είχε προκαλέσει τη δυσφορία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Η διασύνδεση με «Επαναστατικό Αγώνα»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αποκαλύπτουν πως στο κλείστρο όπλου που είχε στην κατοχή του ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» Γιάννης Σακκάς κατά τη σύλληψή του όταν έβγαινε από την πολυκατοικία της οδού Καισαρρείας, στη Νέα Σμύρνη, βρέθηκε γενετικό υλικό, το οποίο ταυτοποιήθηκε με αντίστοιχο, που βρέθηκε στο σπίτι φυλακισμένου μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» στην οδό Παιωνίου 18 στην Πλ. Βικτωρίας και σε γιάφκα της ίδιας οργάνωσης στην οδό Σαραντόγλου 35 στη Ν. Φιλαδέλφεια. Στοιχείο που εμπεριέχεται στη δικογραφία της «Συνωμοσίας».

Στην Σαραντόγλου είχε βρεθεί προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα, με τις διορθώσεις που έγιναν μετά την ένοπλη επίθεση στα Εξάρχεια και τον τραυματισμό του αστυφύλακα Διαμαντή Ματζούνη. Είχαν βρεθεί επίσης, υλικά μεταμφίεσης (κουκούλες, φόρμες παραλλαγής, μάσκες, μπότες κλπ) διαρρηκτικά εργαλεία και άδειες βαλίτσες. Το σπίτι αυτό είχε εντοπιστεί από τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πλήρωνε το νοίκι του σπιτιού ο Χριστόφορος Κορτέσης, ο οποίος το είχε νοικιάσει με ψεύτικα στοιχεία, αλλά και από πληροφορία που έδωσε πολίτης, ο οποίος αναγνώρισε τον συλληφθέντα από τη φωτογραφία του που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία. Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι το σπίτι αποτελούσε σημείο συνάντησης των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης λίγο πριν ξεκινήσουν τις διάφορες ενέργειές τους.

Οι «Πύρινες Σκιές»

Στις 27 Ιουνίου 2009 κατά τη διάρκεια εμπρηστικής επίθεσης στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Αγ. Δημήτριο, είχε βρεθεί ένας σκούφος που είχε πέσει από τους δράστες. Πάνω σε αυτόν, σύμφωνα με την αστυνομία, ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό του 16χρονου τότε Νίκου Ρωμανού, ενώ στον ίδιο χώρο προέκυπτε συμμετοχή του φυλακισμένου μέλους της «Συνωμοσίας» για την αποστολή εκρηκτικών δεμάτων, Παναγιώτη Αργυρού.
Η οργάνωση «Πύρινες Σκιές» στην οποία φέρεται να συμμετείχε ο Νίκος Ρωμανός είχε προχωρήσει από τις αρχές του 2009 σε εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρεία αυτοκινήτων στο Χαλάνδρι αλλά και σε τράπεζα και ασφαλιστική εταιρεία στον Νέο Κόσμο.

Μετά την επίθεση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ από περίπου δέκα άτομα, τα οποία πέταξαν μολότοφ και γκαζάκια, η οργάνωση έγραφε στο κείμενό της: «Στόχος μας να προκαλέσουμε πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο, να σαμποτάρουμε τις υποδομές του δημοσίου, να επιβραδύνουμε έστω και λίγο την παραγωγή και την κατανάλωση, να αυξήσουμε το δημόσιο χρέος και να δημιουργήσουμε ακόμα μια εστία πολέμου και στην πιο απόμερη γωνιά της μητρόπολης». Σε αυτά η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκει ομοιότητες σχετικά με κείμενα της «Συνωμοσίας». Σε άλλο κείμενό της η οργάνωση σημείωνε: «Τη νύχτα του χτυπήματός μας στις 6 Μάρτη έκλεισαν τρεις μήνες από την απώλεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δεν είμαστε χριστιανοί να τελούμε μνημόσυνα με ανθοδέσμες και δάκρυα. Τιμάμε τον ενθουσιώδη τσαμπουκά του Αλέξη με τη συνέχιση του πολέμου, του ίδιου πολέμου που του στοίχισε τη ζωή και δεν πρόλαβε καλά καλά να γνωρίσει».

Κολωνός και Πόρτο Ράφτη

Το γενετικό υλικό του Ιωάννη Μιχαηλίδη ταυτίζεται με γενετικό υλικό που είχε ανιχνευτεί σε πιστόλι, μάρκας GLOCK, που είχε βρεθεί στη συμπλοκή αστυνομικών και δύο ενόπλων, στις 18 Μαίου 2011. Κατά τη διάρκειά της είχαν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί, ένας από τους δράστες, Θεόφιλος Μαυρόπουλος, ενώ ο «τοξοβόλος», σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, είχε καταφέρει να διαφύγει με το περιπολικό της Αστυνομίας.
Γενετικό υλικό των Μιχαηλίδη, Πολίτη και Ρωμανού ταυτίζεται με αντίστοιχο που έχει βρεθεί σε πειστήρια μέσα σε διαμέρισμα της οδού Διστόμου 87 στον Κολωνό, σε διαμέρισμα της οδού Σαπφούς 182 στην Καλλιθέα και στην οδό Ελλησπόντου 53 στη Ν. Ιωνία Βόλου.

Η «ύπαρξη» των διαμερισμάτων της οδού Διστόμου 87 στον Κολωνό και στο Πόρτο Ράφτη, είχε μείνει «κρυφή» από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Το διαμέρισμα της Διστόμου είχε ενοικιαστεί με πλαστά στοιχεία -δεν αναφέρουν με ποια- στις 5 Δεκεμβρίου 2011 για δύο μήνες. Οι ληστές του Βελβεντού όμως έφυγαν νωρίτερα περίπου στις 20 Ιανουαρίου 2012, όταν η ιδιοκτήτρια τους «πίεζε» για κάποιες εργασίες στο ρολόι της ΔΕΗ. «Άτυχη» συγκυρία για τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι εντόπισαν το συγκεκριμένο διαμέρισμα και πήγαν σε αυτό… 1-2 μέρες αργότερα!
Το σπίτι στο Πόρτο Ράφτη, δεν έχει διαπιστωθεί πως και ποιος το νοίκιασε εντοπίζεται όμως παρουσία του Δημήτρη Πολίτη στο εσωτερικό του, ενώ σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, αποτελούσε κρησφύγετο των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που συνελήφθησαν στις 14 Μαρτίου 2011 στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στη Ν. Ιωνία Βόλου.

Η συμπλοκή της Πεύκης

Στις 18 Μαΐου 2011 το πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης, στη συμβολή των οδών Επικούρου και Αιόλου στην Πεύκη, επιχείρησαν να ελέγξουν δύο άτομα που περιεργάζονταν ένα μοτοποδήλατο. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και ένας από τους δράστες, ο 21χρονος Θεόφιλος Μαυρόπουλος, ενώ ο άλλος ένοπλος διέφυγε από το σημείο με το περιπολικό της Άμεσης Δράσης, που βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα στην οδό Θεσσαλονίκης κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά.

Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκε ένα όπλο μάρκας Glock, στο οποίο σήμερα ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό του «τοξοβόλου» Γιάννη Μιχαηλίδη, με ένα γεμιστήρα που χρησιμοποίησε ο Θεόφιλος Μαυρόπουλος, ενώ στη μέση του είχε θήκη για όπλο. Ακόμη ακριβώς δίπλα εντοπίσθηκε και ένα κλεμμένο δίτροχο στο οποίο πιθανολογείται ότι επέβαιναν οι δύο ύποπτοι που θέλησαν να ελέγξουν οι αστυνομικοί. Το δίτροχο μικρού κυβισμού, μάρκας Honda, είχε κλαπεί στις 16 Μαϊου -δηλαδή δύο μέρες νωρίτερα- από την Κυψέλη. Σε σακίδιο που βρέθηκε είχαν βρεθεί κάποια διαρρηκτικά εργαλεία, κλειδιά και κάποιες τηλεκάρτες επικοινωνίας.

Να σημειώσουμε ότι αποτυπώματα και γενετικό υλικό του Θεόφιλου Μαυρόπουλου είχαν βρεθεί στα σπίτια της Συνομωσίας, στο Βόλο και την Καλλιθέα, ενώ και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος της συγκεκριμένης τρομοκρατικής επωνυμίας.

Η πρώτη «διασύνδεση» με… Αγώνα

Τα αρμόδια στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούσαν αυτή τη «διασύνδεση» ανάμεσα στον Επαναστατικό Αγώνα από τα τέλη του 2009. Είχαν διαπιστώσει μεγάλες ομοιότητες σε ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, που τοποθέτησε ο Επαναστατικός Αγώνας και η Συνομωσία.

Συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου 2009, τουλάχιστον τρία μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, τοποθέτησαν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό σε υποκατάστημα της Eurobank στη συμβολή των οδών Γερουλάνου και Λ. Βουλιαγμένης στην Αργυρούπολη. Τότε τα μέλη της οργάνωσης είχαν έρθει σε τετ α τετ με τρείς συνοριοφύλακες (δύο άνδρες και μία γυναίκα), που περιπολούσαν στην περιοχή. Τους είχαν απειλήσει με βαρύ οπλισμό και είχαν διαφύγει.
Μερικούς μήνες αργότερα στις 27 Δεκεμβρίου 2009, τα μέλη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, τοποθετούν ίδια σε συνδεσμολογία, υλικά κατασκευής και εκρηκτικά, βόμβα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού, στο Νέο Κόσμο.

Βίντεο της Συνομωσίας σε χάρτη του Αγώνα-Στόχοι Τσοχατζόπουλος και Σάλλας

Ένα άλλο στοιχείο, ή μάλλον ένδειξη, συνεργασίας ανάμεσα σε Επαναστατικό Αγώνα και Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, είναι ο δεύτερος χάρτης-σκαρίφημα, που είχε βρεθεί στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και της Παναγιώτας Ρούπα στο Λαγονήσι. Ένα καλά σχεδιασμένο σκαρίφημα, που περιείχε λεπτομέρειες για περίπου τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την Αρχιεπισκοπή. Σε αυτό το χειρόγραφο σχέδιο, ήταν σημαδεμένα τα δημόσια κτίρια της περιοχής, τα σημεία όπου υπήρχαν δημόσιες και ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας. Επίσης, ήταν σημειωμένοι και χρονομετρημένοι δρόμοι προσέγγισης και διαφυγής, χρόνοι που χρειάζεται κάποιος για να κινηθεί στην περιοχή και χρόνοι διέλευσης αστυνομικών δυνάμεων από τα συγκεκριμένα σημεία.
Ποια είναι η ενδιαφέρουσα αστυνομική επισήμανση, που συνοδεύεται από κάποια άλλα στοιχεία, για τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου σκαριφήματος;

Προέρχεται από το σπίτι της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς στο Βόλο και την Καλλιθέα. Σε αυτές τις οικίες βρέθηκαν 9 φορητές ασύρματες κάμερες καταγραφής. Από αυτές τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, εντόπισαν λεπτομερής καταγραφές της περιοχής 4 οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Συγκρίνοντας αυτές τις εικονοληψίες μελών της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, με τα στοιχεία που ήταν αποτυπωμένα στο σκαρίφημα του Επαναστατικού Αγώνα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διαπίστωσαν εξαιρετική συνάφεια. Έμοιαζε οι καταγραφές των ασύρματων καμερών των «πυρήνων» να έχουν αποτυπωθεί σε χάρτη του «Αγώνα».

Οι ίδιοι αξιωματικοί θεωρούν πολύ πιθανόν τα μέλη της Συνομωσίας να βοήθησαν τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα στη σχεδίαση του σκαριφήματος, με την καταγραφή εικόνων γύρω από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επιπλέον, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη συγκεκριμένη περιοχή σχεδιαζόταν αιματηρή δολοφονική επίθεση εναντίον ανθρώπινου στόχου. Πρώτοι «υποψήφιοι», σύμφωνα με αυτούς τους αστυνομικούς ισχυρισμούς, ήταν ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, που μένει κοντά στην Αρχιεπισκοπή, όπως και το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Παρακολουθούσαν 29 διευθυντές τραπεζών

Στις ίδιες φορητές ασύρματες κάμερες, με δικό τους αποθηκευτικό σκληρό δίσκο, υπήρχαν καταγραφές που «πάγωσαν» τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου. Τα μέλη της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν προβεί σε έντονες παρακολουθήσεις 29 διευθυντών (ανδρών και γυναικών) υποκαταστημάτων τραπεζών σε Αττικής και επαρχία. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οργάνωσης θα προέβαιναν σε πρωτότυπες ληστείες υποκαταστημάτων τραπεζών με απαγωγές των διευθυντών τους.

Σε αυτά τα συμπεράσματα έχουν καταλήξει από τα δύο τετράδια με τις ιδιόχειρες σημειώσεις, που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Ν. Ιωνίας του Βόλου, όπως και το «ιδιότυπο» σενάριο της ληστείας που σχεδίαζαν, με πιθανό στόχο το κεντρικό χρηματοκιβώτιο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Λαρίσης 84 στους Αγίους Αναργύρους Βόλου. Στις συγκεκριμένες σημειώσεις είχαν επισημάνει τρία υποκαταστήματα τραπεζών, ένα της Εθνικής και δύο της Τράπεζας Πειραιώς αλλά είχαν επιλέξει αυτό της Εθνικής. Είχαν παρακολουθήσει τον διευθυντή του υποκαταστήματος και σχεδίαζαν να τον προσεγγίσουν ως δήθεν αστυνομικοί έξω από το σπίτι του, με τη δικαιολογία προβλήματος στην τράπεζα.

Γι αυτό το σκοπό είχαν κλέψει αυτοκίνητο που θα έφερε πλαστές πινακίδες, στο οποίο θα τοποθετούσαν αστυνομικό φάρο για να φαίνεται σαν όχημα της ΕΛ.ΑΣ με συμβατικές πινακίδες. Τρεις από αυτούς θα φορούσαν στολές αστυνομικών που είχαν αγοράσει 15 ημέρες νωρίτερα από κεντρικό κατάστημα της Αθήνας. Δύο άλλοι θα εισέρχονταν στην Τράπεζα σαν πελάτες με κύριο στόχο να οδηγήσουν τον διευθυντή στο κεντρικό χρηματοκιβώτιο -το οποίο έχει σύστημα χρονοκαθυστέρησης- και να παραμείνουν εκεί μέχρι έως ότου ανοίξει.

Τα ίδια στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επισημαίνουν με νόημα την απαγωγή διευθυντή τράπεζας και ληστεία, που είχε σημειωθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2010, με λεία περίπου 400.000 ευρώ. Ο 42χρονος διευθυντής του υποκαταστήματος στη συμβολή των οδών Αναλήψεως και Ιωλκού, αργά το μεσημέρι εκείνης της μέρας αναχώρησε με προορισμό τη Λάρισα, όπου διαμένει με την οικογένειά του. Ακολούθησε τη συνηθισμένη για τον ίδιο διαδρομή επιστροφής στο σπίτι του, μετά το κλείσιμο του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Οδηγώντας στην εθνική οδό, στη διασταύρωση με το Βελεστίνο, δύο ένστολοι -όπως ισχυρίζεται- άντρες, οι οποίοι στέκονταν μπροστά από ένα όχημα τύπου βαν, του έδειξαν σήμα στάσης. Θεωρώντας ότι πρόκειται για αστυνομικό μπλόκο -εκεί τον παρέπεμψαν οι στολές τους- σταμάτησε στην άκρη του δρόμου. Οι δύο ένστολοι άντρες ζήτησαν να τους δείξει ταυτότητα, άδεια και δίπλωμα. Συνομιλώντας με τα δύο πρόσωπα που διενεργούσαν τον «έλεγχο», ένα τρίτο πρόσωπο τον προσέγγισε από την πίσω πλευρά, κλείνοντας το πρόσωπό του με μαύρη κουκούλα. Τον έσυραν μέχρι το εσωτερικό του βαν.

Το βαν κινούνταν για αρκετές ώρες με το θύμα της απαγωγής να αντιλαμβάνεται δεμένος χειροπόδαρα και χωρίς να έχει οπτική επαφή με το περιβάλλον γύρω του ότι διένυε χωμάτινους δρόμους από τα διαρκή τραντάγματα που αισθάνονταν. Κάτω από τη μαύρη κουκούλα ο 42χρονος άκουγε τους απαγωγείς του να περιγράφουν στοιχεία της οικογενειακής του κατάστασης. Περιέγραφαν με λεπτομέρειες που μένει και τα στοιχεία των μελών της οικογένειάς τους, δείχνοντας ότι η απαγωγή του δεν είναι τυχαία, αλλά είχε βρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν υπό τη στενή παρακολούθηση των δραστών.
Φτάνοντας στο υποκατάστημα, οι απαγωγείς τον απάλλαξαν από την κουκούλα και τα σκοινιά που τον κρατούσαν δεμένο και άλλαξαν την περιβολή τους, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ένδυση εργαζομένων σε συνεργείο καθαρισμού, ώστε να κατευθυνθούν όλοι μαζί στην Τράπεζα χωρίς να δώσουν στόχο σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης.

Ο διευθυντής ξεκλείδωσε την είσοδο της Τράπεζας και όλοι μαζί πέρασαν στο εσωτερικό της. Υπό την απειλή των πολεμικών όπλων καλάσνικοφ, όπως ο ίδιος τα περιέγραφε- του ζήτησαν τα κλειδιά που ανοίγουν τα δύο αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων. Εκείνος αρνήθηκε ότι τα έχει μαζί του, όμως οι απαγωγείς φαίνεται ότι δεν πείστηκαν, επιμένοντας ότι γνωρίζουν καλά ότι βρίσκονται στα χέρια του και ότι σε διαφορική περίπτωση η ζωή του, αλλά και οι ζωές των μελών της οικογένειάς τους θα διέτρεχαν κίνδυνο. Υπέκυψε, λέγοντας ότι μπορεί να τους δώσει τα κλειδιά μόνο από το ένα ΑΤΜ, τα οποία γνώριζε πού είναι.

Οι δράστες πήραν τα χρήματα από το ένα μηχάνημα και συνέχιζαν να απειλούν μέχρι που κατόρθωσαν να πάρουν τα κλειδιά και του δεύτερου ΑΤΜ, αδειάζοντας και αυτό από τα χρήματα. Δεμένο και φιμωμένο κλείδωσαν το διευθυντή μέσα στην τουαλέτα του τραπεζικού υποκαταστήματος. Κατάφερε να απεγκλωβιστεί αρκετές ώρες αργότερα και να απευθυνθεί στις αστυνομικές αρχές.

Πηγή:NewsIt.gr