Αστεροειδής πέρασε ανάμεσα στη Γη και τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους

 

Η Παρασκευή φαίνεται ότι ήταν η μέρα των αστεροειδών: λίγες ώρες μετά τη θεαματική έκρηξη ενός μετεώρου στα Ουράλια, που προκάλεσε περίπου 1.000 τραυματισμούς, ένας βράχος σε μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου πέρασε ανάμεσα στη Γη και πολλούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.
Στις 21.24 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, ο 2012 DA14 πέρασε πάνω από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας σε απόσταση μόλις 27.700 χιλιομέτρων.
Συγκριτικά, η απόσταση Γης-Σελήνης είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη, ενώ οι γεωστατικοί δορυφόροι (ονομάζονται έτσι επειδή παραμένουν διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης) απέχουν 35.800 χιλιόμετρα από τη Γη.
Παρά τη σχετικά μικρή απόσταση, ο αστεροειδής φάνηκε μόνο ως μικρή κουκκίδα από τα επίγεια τηλεσκόπια.
Το πέρασμα μεταδόθηκε ζωντανά στο in.gr μέσω του NASA TV. Η μετάδοση, από τηλεσκόπια στην Αυστραλία και την Ευρώπη, ξεκίνησε στις 19.00 ώρα Ελλάδας. Video streaming by Ustream Αργότερα, στις 04.00 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας, η NASA θα μεταδώσει το πέρασμα όπως καταγράφηκε από τηλεσκόπιο της υπηρεσίας στην Αλαμπάμα:
Live broadcasting by Ustream Η NASA είχε υπολογίσει την τροχιά του αστεροειδή 2012 DA14 με αρκετή ακρίβεια ώστε να αποκλείει κάθε πιθανότητα πρόσκρουσης.
Διαβάστε επίσης: Τι θα συνέβαινε αν ο αστεροειδής της Παρασκευής χτυπούσε τη Γη
Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA διευκρίνισε ότι ο 2012 DA14 δεν έχει σχέση με το μετέωρο στα Ουράλια, το οποίο πρέπει να είχε πολύ μικρότερο μέγεθος -πρόκειται όπως φαίνεται για σπάνια σύμπτωση. Ο 2012 DA14 πλησιάζει τη Γη από το νότο, ενώ το χτύπημα το πρωί της Παρασκευής ήταν ψηλά στο βόρειο ημισφαίριο.
Η NASA εκτιμά πάντως ότι, σε περίπτωση πρόσκρουσης, ο αστεροειδής θα απελευθέρωνε ενέργεια 2,5 μεγατόνων TNT, όσο ένα ισχυρό πυρηνικό όπλο.
Σε γενικές γραμμές, οι προσκρούσεις σωμάτων διαμέτρου μερικών δεκάδων μέτρων προκαλούν ολοσχερή αλλά τοπική καταστροφή, ενώ τα σώματα με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου θα είχαν επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.
Ένας αστεροειδής διαμέτρου γύρω στα δέκα χιλιόμετρα, ο οποίος προσέκρουσε στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού πριν από 65 εκατ. χρόνια, πιστεύεται ότι ήταν αρκετός για να εξαφανίσει τους δεινόσαυρους.
Ο 2012 DA14, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το Σεπτέμβριο του 2012, είναι ένας από τους 500.000 αστεροειδείς αυτού του μεγέθους που εκτιμάται ότι κινούνται σχετικά κοντά στη Γη. Από αυτούς, η NASA έχει εντοπίσει μόνο το 1%.
Ο αστεροειδής κινείται γύρω από τον Ήλιο περίπου στην ίδια τροχιά με τη Γη, σπάνια όμως πλησιάζει τόσο.

Newsroom ΔΟΛ