Ο Κυπριακός Τύπος, 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι προεδρικές εκλογές, η κυπριακή οικονομία, η εξαφάνιση και ανεύρεση του 18μηνου Σταύρου Στυλλή και οι έρευνες της Αστυνομίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” δημοσιεύει κύριο θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές. Επίσης, υπό τον τίτλο “Διλήμματα για τον… επόμενο”, γράφει ότι οι Βρυξέλλες κατεβάζουν το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά επιμένουν στο “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και θέτουν θέμα κλεισίματος τραπεζών. Γράφει, επίσης, ότι στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής ο νούμερο ένα καταζητούμενος διαρρήκτης Παναγιώτης Χριστοφή, ηλικίας 32 χρόνων. Επίσης, γράφει ότι, ενώ 200 Κούρδοι πραγματοποιούσαν την Παρασκευή πορεία με αφορμή την επέτειο σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ένας Κύπριος τους εξύβρισε, με αποτέλεσμα να του επιτεθούν 30 Κούρδοι και να παρέμβει η Αστυνομία.

Η “Σημερινή” δημοσιεύει πρωτοσέλιδα θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές. Επίσης, υπό τον τίτλο “Οι συνεργασίες στην ιστορία των Προεδρικών”, κάνει μία ιστορική αναδρομή στις συνεργασίες που διαμορφώθηκαν στις προεδρικές εκλογές από το 1959. Γράφει, επίσης, ότι “διαφορετική” θα είναι η επόμενη ημέρα της προεδρικής αναμέτρησης, με σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο όσο και στο εσωτερικό των κομμάτων. Επίσης, γράφει ότι μπορεί τα ονόματα “Φινέας” και “Φερμπ” να μην σημαίνουν τίποτα για τους μεγάλους, αλλά αυτά τα δύο αδέλφια είναι, σύμφωνα με τα επτάχρονα, τα ιδανικά πρόσωπα για να αναλάβουν το πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο “Φιλελεύθερος” δημοσιεύει πρωτοσέλιδα θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές. Επίσης, υπό τον τίτλο “Τελευταία ευκαιρία για τις Κυπριακές Αερογραμμές”, δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Σταύρου Σταύρου, ο οποίος ελπίζει ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται θα αποφέρει καρπούς. Γράφει, επίσης, ότι ο 18μηνος Σταύρος Στυλλή πέρασε από ιατροδικαστική εξέταση μετά την περιπέτεια εξαφάνισής του, και εντοπίστηκαν κακώσεις γύρω από το λαιμό του που εκτιμάται ότι οφείλονται σε ζώνη ασφαλείας. Επίσης, γράφει ότι η Φινλανδία βρίσκεται πίσω από τη σεναριολογία για “κούρεμα” των ανασφάλιστων κυπριακών καταθέσεων.

Η “Χαραυγή” αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της σε δημοσίευμα προεκλογικού χαρακτήρα. Στις εσωτερικές σελίδες, υπό τον τίτλο “Υπ. Εμπορίου: `Πάνω απ` όλα τα συμφέροντα του τόπου` “, αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη ότι θα πρέπει “να θέσουμε πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του τόπου και όχι τα συμφέροντα άλλων κύκλων που στο τέλος εξυπηρετούν και τα συμφέροντα της Τουρκίας”. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη για το έργο και τις τομές που έγιναν στο Υπουργείο και την Εθνική Φρουρά, τις σχέσεις με την Ελλάδα, την ΕΕ και γειτονικές χώρες, και το θέμα της ΑΟΖ. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του Σόλων Κασσίνη, ο οποίος είπε ότι κάποιοι απείλησαν να διαλύσουν την ΚΡΕΤΥΚ.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής” δημοσιεύει πρωτοσέλιδα θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές. Επίσης, υπό τον τίτλο “Ρέγκλινγκ: Συστημικά σημαντική η Κύπρος και πρέπει να διασωθεί”, αναφέρεται σε δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η Κύπρος είναι μια δύσκολη περίπτωση, αλλά είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι σκέψεις και προβληματισμούς εκφράζει η αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών ενόψει του διαγωνισμού για αδειοδότηση ενός νέου δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, γράφει ότι πίσω από τα νούμερα και τις αναλύσεις για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρίσκονται και κινήσεις για μείωση του χρέους.

Η “Μάχη” δημοσιεύει πρωτοσέλιδα θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές. Επίσης, υπό τον τίτλο “Τύμπανα πολέμου στην κυπριακή ΑΟΖ”, γράφει ότι σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται η πλατφόρμα εξόρυξης και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οικόπεδο “Αφροδίτη”. Γράφει, επίσης, ότι ερωτηματικά εγείρονται από την απόδοση ηθικών αμοιβών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς να αποκτούν προβάδισμα για προαγωγή έναντι συναδέλφων τους. Επίσης, γράφει ότι ισχυρό ταρακούνημα που έθεσε άπαντες ενώπιον των ευθυνών τους αποτέλεσε για την Κυπριακή Δημοκρατία η διαρροή μεσοβδόμαδα εγγράφου της ομάδας εργασίας του Eurogroup για τα σενάρια αντιμετώπισης του οικονομικού προβλήματος.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Αρχίζει η ψηφοφορία για νέο πρόεδρο”, γράφει ότι πραγματοποιούνται σήμερα προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας μελετούν τις επιπτώσεις από μη διάσωση και χρεοκοπία της Κύπρου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Bild”, η οποία δεν έκανε αναφορά σε οποιανδήποτε πηγή για τις πληροφορίες που δημοσίευσε. Επίσης, γράφει ότι οι έρευνες της Αστυνομίας για την απαγωγή του 18μηνου Σταύρου Στυλλή στρέφονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπλέκεται στην υπόθεση και συγγενικό πρόσωπο.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)