Χιλιάδες πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για τον Πάπα

 

Πάνω από 150.000 πιστοί συνέρρευσαν την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου  Πέτρου, στο Βατικανό, για την καθιερωμένη ομιλία και ευλογία του Πάπα μετά τη  λειτουργία που τελείται στο εσωτερικό του ναού, στη «σκιά» της αποχώρησή του από  τη ύψιστη θέση της καθολικής ιεροσύνης.

Στην ομιλία του, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στους πειρασμούς του Ιησού, τονίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος πειρασμός σήμερα σχετίζεται με τον κίνδυνο να  μην κατανοηθεί το πραγματικό μήνυμα του Θεού, δίνοντας υπερβολικό βάρος στο  κυνήγι της διασημότητας και στα υλικά αγαθά».

«Στις κύριες στιγμές της ζωής, έχουμε μπροστά μας ένα σταυροδρόμι: θέλουμε να ακολουθήσουμε το εγώ ή τον Θεό; Το ατομικό συμφέρον ή το πραγματικό  καλό», διερωτήθηκε ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ ο οποίος τάχθηκε και υπέρ της «ανανέωσης της Εκκλησίας». Σύμφωνα με σχολιαστές, οι αναφορές αυτές συνδέονται  και με την επιλογή του πνευματικού πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών να παραιτηθεί στο  τέλος του μήνα και να ζήσει σε μοναστήρι, μέσα στο Βατικανό.

Στις 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία γενική ακρόαση των πιστών  από τον πάπα -στην πλατεία του Αγίου Πέτρου- κατά την οποία αναμένεται να  υπάρξει εντυπωσιακή συμμετοχή καθολικών από όλο τον κόσμο.

Αρχίζοντας από απόψε και για πέντε ημέρες, ο Ποντίφικας πρόκειται να  αφιερωθεί στην προσευχή, μαζί με πολλούς καρδιναλίους, όπως συμβαίνει κάθε  χρόνο, στην αρχή της καθολικής Σαρακοστής. Επίσης από σήμερα και για τις  επόμενες 11 ημέρες (μέχρι την αναχώρηση του Βενέδικτου για τη θερινή του  κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου) τα δημόσια μέσα  μεταφοράς από και προς το Βατικανό έχουν ενισχυθεί, όπως και η παρουσία της  αστυφυλακής και των πρώτων βοηθειών, για τυχόν ανάγκες τουριστών και  προσκυνητών. Ανάλογα μέτρα ασφαλείας και εξυπηρέτησης των ιταλών και ξένων  πιστών θα ισχύσουν και από τις 10 Μαρτίου, όταν αναμένεται να ξεκινήσει το  Κονκλάβιο.