“Χέρι” βοηθείας αναμένει η κυβέρνηση από τον Φρανσουά Ολάντ – Αύριο στην Αθήνα

Την Αθήνα επισκέπτεται αύριο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Όμοια όπως συνέβη και με την προ μηνών επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, αναμένεται να στείλει μήνυμα στους ξένους επενδυτές, αλλά και γενικότερα στις αγορές, ότι ¨η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο¨, σύμφωνα με προσδοκίες  έγκυρων οικονομικών κύκλων, αλλά και κατά τις εκτιμήσεις της γαλλικής εφημερίδας ” Le Figaro”.

Ο κ. Ολάντ επισκέπτεται την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Αντώνης  Σαμαράς το περασμένο φθινόπωρο. Οι συναντήσεις του Γάλλου Προέδρου  περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ενώ ενδέχεται να έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο  Βενιζέλο.  Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πλκηροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρξει συνάντηση του κ. Ολάντ ούτε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη  Κουβέλη ούτε με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Τον Γάλλο Πρόεδρο θα υποδεχθεί στις 3μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.  Κάρολος Παπούλιας. Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Ολάντ η “Φιγκαρό”,  εκτιμά ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψης είναι «να απευθύνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές, τώρα που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς». «Οι προσπάθειες δεν πήγαν χαμένες. Αυτές των Ελλήνων για να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα τους και αυτές του Φρανσουά Ολάντ για να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, το περασμένο καλοκαίρι», σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου, Nicolas Barotte. Στη συνέχεια, το άρθρο εστιάζεται σε εκτιμήσεις και απόψεις του προεδρικού περιβάλλοντος, το οποίο αναγνωρίζει ότι «η θεραπεία λιτότητας που υποβλήθηκε από την τρόικα ήταν μεν σκληρή, ωστόσο η κατάσταση βελτιώθηκε. Η πραγματική υποτίμηση έχει αγγίξει πλέον τις τιμές, επιτρέποντας την αύξηση των εξαγωγών».
Κλείνοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι «η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας που να βασίζεται στο δανεισμό δύο φρεγατών για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Ο Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα… μακροπρόθεσμα» καταλήγει η Figaro.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, είναι προφανές ότι επιδιώκεται  να λάβει δημόσια στήριξη από τον κ. Ολάντ  στις  προσπάθειές της, ενώ πληροφορίες που δημοσιεύονται στο site “iefimerida.gr” αναφέρουν ότι υπάρχει σαφής πρόθεση από την ελληνική πλευρά και  για την προμήθεια φρεγατών FREMM ενώ στο τραπέζι θα μπει  και το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών (κυρίως της Total) για συμμετοχή σε μελλοντικές έρευνες για  υδρογονάνθρακες. Ηδη η Total αποφάσισε να ενεργοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κυπριακή  Δημοκρατία τής παραχώρησε δύο οικόπεδα προς έρευνα κατά τον δεύτερο γύρο  αδειοδοτήσεων. Ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει επίσης κάλεσμα σε γαλλικές εταιρείες  για επενδύσεις αλλά και για τη δραστηριοποίησή τους στο πρόγραμμα  αποκρατικοποιήσεων. Mάλιστα, για το τελευταίο, ο κ. Ολαντ αναμένεται να έχει συναντήσεις και με Έλληνες επιχειρηματίες, κατά το πρότυπο της επίσκεψης Μέρκελ.

Η απόφαση να ανακινηθεί το ζήτημα των φρεγατών FREMM εντυπωσιάζει, όπως  αναφέρει “το Βήμα” Και αυτό καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ  δύσκολη οικονομική συγκυρία με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα. Ωστόσο η γαλλική πλευρά εμφανίζεται να  προωθεί μια φόρμουλα «ενοικίασης προς πώληση» για δύο ως και έξι φρεγάτες FREMM τις οποίες κατασκευάζει η DCNS.

Το σκεπτικό είναι σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορά  οι πληρωμές να μετατεθούν για το μέλλον. Στους κόλπους του ελληνικού Πολεμικού  Ναυτικού υπάρχουν θετικές και αρνητικές εισηγήσεις επί των FREMM. Η πρόσφατη  όμως συζήτηση περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έχει ενισχύσει τα  επιχειρήματα των υποστηρικτών τους. Μάλιστα σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο  γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Υβ λε Ντριάν για συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του  ΠάνοΠαναγιωτόπουλο. Σε αυτές θα συζητηθούν οι πρακτικές λεπτομέρειες.

 

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Παρίσι.