Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Φεβρουαρίου 2013

Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στο πλαίσιο της προσπάθειας των διεκδικητών της Προεδρίας της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή υποστήριξη ο καθένας στην υποψηφιότητά του, οι δηλώσεις του Γιοργκ Ασμουσεν σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου η χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου να απαλλάξει από όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση πτώσης του αεροπλάνου της Ηλιος, στις 14 Αυγούστου 2005, και οι αποζημιώσεις που διεκδικούν ο αρχιτέκτονας και ο εργολάβος του νέου νοσοκομείου Λευκωσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κατά βούληση … Αναστασιάδης» αναφέρει πως απομονωμένη φαίνεται να είναι η υποψηφιότητα του ΑΚΕΛ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αφού τόσο η ΕΔΕΚ όσο και το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι άσκησαν και ασκούν έντονη κριτική στη διακυβέρνηση Χριστόφια, κόβοντας τις γέφυρες συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα. Αλλού αναφέρει πως εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και έλεγχοι για ξέπλυμα από ιδιωτικό οίκο θέτει ως προϋποθέσεις για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου ο Γιοργκ Ασμουσεν. Αλλού σημειώνει πως το Κακουργιοδικείο μετά από αίτημα του Γεν. Εισαγγελέα ανέστειλε την ποινική δίωξη των τεσσάρων κατηγορουμένων για την αεροπορική τραγωδία αλλά και της εταιρείας “Helios Airways” μετά την καταδίκη από ελληνικό δικαστήριο.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Κατά βούλησιν ΕΔΕΚ, Λιλλήκας, Οικολόγοι» αναφέρει πως με τις ψήφους που έλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας κατά το προχθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών … φλερτάρουν τα επιτελεία των δυο νικητών της περασμένης Κυριακής Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά. Αλλού σημειώνει πως σε διερευνητικές επαφές για τα επόμενα πολιτικά του βήματα βρίσκεται από χθες ο Γιώργος Λιλλήκας. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως σε στάση αναμονής ως προς τις αποφάσεις των δυνάμεων που στήριξαν Γιώργο Λιλλήκα βρίσκονται τα επιτελεία Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Των συμμαχιών τα δύσκολα» αναφέρει πως πυρετός διεργασιών και επαφών ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών έχει ξεκινήσει από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ωστόσο οι δυνατότητες συνεργασιών είναι απομακρυσμένες. Αλλού σημειώνει πως δεν έλειψαν από την εκλογική διαδικασία της Κυριακής οι καταγγελίες και τα παρατράγουδα Σε κάποιες περιπτώσεις ψηφοφόροι φωτογράφισαν το ψηφοδέλτιο με το κινητό τους τηλέφωνο και η υπόθεση πήρε το δρόμο της νομικής διερεύνησης. Σε άλλο θέμα γράφει πως πληρώνουμε ακόμη εκατομμύρια για το νέο νοσοκομείο Λευκωσίας με τον αρχιτέκτονα να διεκδικεί αποζημιώσεις 10 εκατομμύρια ευρώ και τα ον εργολάβο 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η «Χαραυγή» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζυμώσεις ενόψει β’ γύρου» πως με κύριο ζητούμενο την ανατροπή των όποιων προγνωστικών και προβλέψεων το επιτελείο Σταύρου Μαλά και ο ίδιος άρχισαν και συνεχίζουν την επαφή τους με τους πολίτες ή και οργανωμένα σύνολα, όσους ιδιαίτερα δεν επιλέγουν Νίκο Αναστασιάδη. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ κάλεσε τους Κύπριους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από τον Σταύρο Μαλά. Γράφει επίσης πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον κόσμο να φράξει το δρόμο στις συντηρητικές πολιτικές Αναστασιάδη, εκλέγοντας το Στ. Μαλά.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Όλα τα βλέμματα στις ψήφους των υποψηφίων για το φινάλε» αναφέρεται στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής μεταξύ των Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται στην απαλλαγή από τις κατηγορίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση του αεροπορικού δυστυχήματος με το αεροσκάφος της εταιρείας Ηλιος. Αλλού σημειώνει πως η Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει την έγκριση της Τρόικας για να ενημερώσει επίσημα τις τράπεζας για τις ανάγκες ανακεφαλαιποίησής τους.

cna.org.cy