Ανακαλύφθηκε ο τρίτος μεγαλύτερος κρατήρας μετεωρίτη στον κόσμο

Ο γιγαντιαίος κρατήρας βρίσκεται στην νότια Αυστραλία και έχει ακτίνα 20 χιλιομέτρων

Ανακαλύφθηκε ο τρίτος μεγαλύτερος κρατήρας μετεωρίτη στον κόσμο

Ένας τεράστιος αστεροειδής που έπεσε στη Γη κάποια στιγμή μεταξύ 360 εκατ. και 298 εκατομμυρίων χρόνων πριν, άφησε πίσω του ένα γιγαντιαίο κρατήρα στην Αυστραλία και άλλαξε όλο το τοπίο του πλανήτη.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) και το Πανεπιστήμιο του Queensland ανακάλυψαν αυτόν τον κρατήρα κοντά στη Μελβούρνη . Όπως είπε ο Άντριου Γκλίκσον, ένας από τους ερευνητές, ο κρατήρας έχει ακτίνα 20 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος από τους μεγαλύτερους κρατήρες που έχουν βρεθεί ποτέ στη Γη.

Ο Γκλίκσον θεωρεί ότι το σύννεφο σκόνης και ατμού, που σχηματίστηκε μετά την πτώση και την συντριβή του ουράνιου σώματος “είναι πιθανόν ότι σκέπασε όλο τον πλανήτη” ενώ τα  αέρια που εκλύθηκαν  παρέμειναν στην ατμόσφαιρα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια και επηρέασαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

“Υπάρχουν ενδείξεις για μαζική εξαφάνιση ειδών εκείνη την περίοδο εξαιτίας ενός εκτεταμένου χειμώνα, ενώ  μεγάλες πυρκαγιές και σεισμικές δονήσεις  με μεγέθη 10, 11 και 12 βαθμών τις κλίμακας Ρίχτερ, διατάραξαν τα οικοσυστήματα” λένε οι επιστήμονες.

Πηγή:News.gr