Αυξάνονται οι κρατήσεις για Ελλάδα…

 

Νέα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό εκπέμπει η Αυστρία. Σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση των κρατήσεων, που πιθανόν να καλύψει … τις απώλειες του 2012. Αύξηση των κρατήσεων για ταξιδιωτικά  πακέτα προς την Ελλάδα κατά 35% καταγράφει ο αυστριακός όμιλος  τουριστικών γραφείων Verkehrsbüro Group-Ruefa. Σύμφωνα με τον  εκτελεστικό διευθυντή τoυ τουριστικού ομίλου, Μάρτιν Μπαχλέχνερ, σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον για τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η αύξηση των κρατήσεων είναι ελπιδοφόρα, καθώς έχει καλύψει ένα μεγάλο  μέρος των απωλειών του 2012. Σε δηλώσεις του προς την Deutsche Welle ο κ. Μπαχλέχνερ είχε χαρακτηρίσει το 2013 «χρονιά της  Ελλάδας» στον τουρισμό. Υπενθυμίζεται ότι υπό κανονικές συνθήκες την  Ελλάδα επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 500 χιλιάδες Αυστριακοί (σύνολο  πληθυσμού: 8,33 εκατομμύρια). Το «προβληματικό παιδί» για  τον τουρισμό είναι φέτος η Αίγυπτος. Εξαιτίας των πολιτικών ταραχών, ο  τζίρος από τις κρατήσεις προς την χώρα του Νείλου έχει μειωθεί κατά 15%.
Εντείνεται ο ανταγωνισμός – Στην κορυφή η Τουρκία

Ο ανταγωνισμός στον τουριστικό τομέα εντείνεται, επισημαίνει ο Μάρτιν  Μπαχλέχνερ, προσθέτοντας ότι «οι πελάτες είναι σήμερα πολύ πιο  ενημερωμένοι από ό,τι στο παρελθόν». Ο εκτελεστικός διευθυντής του  ομίλου τουριστικών γραφείων Verkehrsbüro Group-Ruefa δεν πιστεύει ότι οι κρατήσεις online θα εξαφανίσουν τα κλασικά ταξιδιωτικά γραφεία. «Όποιος επιλέξει το ταξιδιωτικό του πακέτο στο διαδίκτυο δεν έχει καμία  ασφάλεια εάν κάτι πάει στραβά. Αντίθετα, εμείς μπορούμε να προσφέρουμε  ασφάλεια», διευκρινίζει ο κ. Μπαχλέχνερ, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο  ακύρωσης πτήσεων και καθυστερήσεων.
Στην κορυφή των κρατήσεων τουριστικών πακέτων είναι η Τουρκία, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι τουρκικοί τουριστικοί προορισμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και η αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα είναι αλματώδης. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις χαμηλές τιμές, οι οποίες επιτρέπουν και στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα να κάνουν διακοπές στον ήλιο και τη θάλασσα. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί αισθητά τα κατά κεφαλή έσοδα από τον τουρισμό, εξαιτίας και της διόγκωσης του all inclusive στα τουριστικά πακέτα.