Για την Νέα Υόρκη “πετάει” σήμερα ο ΥΠΕΞ Δημ. Αβραμόπουλος

Η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, και η εντατικοποίηση των συνομιλιών στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συνάντηση θα γίνει σε μια “ευαίσθητη περίοδο”, τόσο για τα δυο προαναφερθέντα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όσο και για τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.
Ο προσωπικός απεσταλμένος του γγ στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να έχει νέες συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών μέσα στον Μάρτιο, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα επιδιώξει, επίσης μέσα στον Μάρτιο, την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αφού στη Λευκωσία θα υπάρχει νέος πρόεδρος και εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να φθάσει σήμερα στην αμερικανική μεγαλούπολη με τελικό προορισμό τον Καναδά, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών θα γινόταν στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά είχε αναβληθεί εξαιτίας του τυφώνα Σάντι.
Πριν από τη συνάντησή του με το γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν, όπου θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με τον οποίο θα συζητήσει μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ομογένεια και τις προσπάθειες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για στήριξη ευπαθών ομάδων του ελληνικού λαού.
Αύριο το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε γεύμα του «Hellenic Initiative», τον ελληνοαμερικανικό φορέα που είχε διοργανώσει την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε Ελλάδα και Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο. Το γεύμα θα παραθέσουν προς τιμή του κ. Αβραμόπουλου ο επικεφαλής του «Hellenic Initiative» Ανδρέας Λιβέρης και ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Γιάννης Κατσιματίδης.Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί επίσης και με άλλους επιχειρηματίες, καθώς και με στελέχη της Ομογένειας.
Με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ