Κυπριακός Τύπος, 21 Φεβρουαρίου 2013

Ο σάλος που ξέσπασε γύρω από το έγγραφο της Pimco ότι για το ακραίο σενάριο για τις ανάγκες των τραπεζών, ευθύνονται τα στοιχεία που της δόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα, η τελική ευθεία πριν τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών που βρίσκει τα επιτελεία Αναστασιάδη-Μαλά να προσπαθούν να αυξήσουν τις ψήφους τους και να αποτρέψουν τη μεγάλη αποχή, και η χθεσινή σύλληψη γυναίκας για την απαγωγή του 18μηνου Σταύρου, είναι τα κυριότερα θέματα τα οποία προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.
Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ετσι φόρτωσαν τα χρέη στις τράπεζες», γράφει ότι πολιτικός σάλος ξέσπασε χθες από τις αποκαλύψεις ότι η ίδια η εταιρεία – Pimco – που επέλεξε η Κυβέρνηση, επιρρίπτει την ευθύνη για το ακραίο σενάριο του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Κεντρικής Τράπεζα και την Κυβέρνηση. Αλλού, γράφει ότι η Κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από την εξουσία, ζήτησε από όλους τους ημικρατικούς να καταγράψουν λεπτομερώς τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τα στείλουν στο Υπουργείο Οικονομικών για σκοπούς ‘προώθησης και υλοποίησης του Μνημονίου Συναντίληψης’. Σε άλλο θέμα γράφει για την πρώτη σύλληψη στην οποία προχώρησε η Αστυνομία για την απαγωγή του 18μηνου Σταύρου.Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Πάνε για ρεκόρ αποχή, λευκά και άκυρα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές η αποχή στο δεύτερο γύρο των εκλογών ενδεχομένως να καταγράψει ποσοστά ρεκόρ, με βάση την τάση για διπλή αρνητική ψήφο προς τους δύο υποψηφίους από ΕΔΕΚ και Λιλλήκα. Αλλού, γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς την θεωρούν υπεύθυνη για το ακραίο σενάριο της Pimco. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι εντός του 2014 θα ξεκινήσουν οι εξορύξεις της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Επιτελεία στα χαρακώματα», γράφει στο κύριο του θέμα ότι τα επιτελεία των δύο υποψηφίων για την Προεδρία, «έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για την αύξηση των ψήφων τους, με σκοπό να σπάσουν το μέτωπο της αποχής και του λευκού. Αλλού, γράφει για το θέμα των αγνοουμένων, ότι συγγενείς εξέφρασαν την αγωνία τους στην εφημερίδα, επειδή δεν παραδόθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν το DNA τους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των λειψάνων που εστάλησαν στη Βοσνία για επιστημονικές εξετάσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπό δημοσιονομική πειθαρχία και σιδηρά εποπτεία θα παραμένει η χώρα μας μετά τη χθεσινή συμφωνία στην Ευρώπη για το λεγόμενο two-pack.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βλέπουμε μπροστά», φιλοξενεί δηλώσεις του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά, ο οποίος διαμήνυσε ότι η κυπριακή οικονομία δεν αντέχει ούτε αβεβαιότητα, ούτε σκληρή λιτότητα, προσθέτοντας πως εκπροσωπεί την πρόοδο, τον αξιόπιστο και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Αλλού, γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατήγγειλε τις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για μαύρη προπαγάνδα και εκλογικές σκοπιμότητες σε βάρος της Κύπρου. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αμφισβητούν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία περίπου 300 χιλιάδες κιλά αλογίσιο κρέας εισήχθηκαν στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Οίκος S&P λέει πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πτώχευσης», γράφει πως ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Standard & Pour’s ανέφερε χθες πως η Κύπρος αντιμετωπίζει τον πραγματικό και αυξανόμενο κίνδυνο της χρεοκοπίας, ειδικά εάν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν αποφασίσουν να παράσχουν βοήθεια. Αλλού, γράφει πως για την απαγωγή του 18μηνου Σταύρου, συνελήφθη χθες από την αστυνομία ως ύποπτη γυναίκα του οικογενειακού περιβάλλοντος του βρέφους. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για την επίσκεψη της Υπουργού Υγείας Ανδρούλας Αγρότου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου υπέγραψε συμφωνία για πρακτική εξάσκηση των φοιτητών στα κρατικά νοσηλευτήρια της Κύπρου.

cna.org.cy