24 εκατομμύρια ευρώ οι συντάξεις “μαϊμού” του Δημοσίου

Περισσότερες από 2.300 περιπτώσεις καταβολής συντάξεων σε πρόσωπα που δεν ήταν πια στη ζωή εντόπισε η απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά φτάνουν τα 24 εκατομμύρια ευρώ ενώ έχουν επιστραφεί τα 12,7 εκατομμύρια και αναζητούνται τα υπόλοιπα.
Στην ανακοίνωση του Γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι :
«Η διαδικασία της απογραφής (καταγραφής) των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, πολιτικών και στρατιωτικών) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012.
» Εκ των 435.000 (συνεχώς μεταβαλλόμενος αριθμός) που ελάμβαναν σύνταξη τελικώς δεν απεγράφησαν 2.368 περιπτώσεις. Για αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης.
» Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανήρχοντο στο ποσό των 24.008.082 ευρώ. Από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 12.733.001 ευρώ.
»Για το υπόλοιπο ποσό των 11.275.086 ευρώ γίνεται αναζήτηση από την Υπηρεσία περίπτωση προς περίπτωση.
»Από την διαδικασία της καταγραφής διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.000 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Εξ αυτών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 34 μεγάλες περιπτώσεις, για τις οποίες όχι μόνο δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, αλλά δεν βρέθηκε το ποσό των 2.747.310 ευρώ που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
» Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η έρευνα συνεχίζεται.
»Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται σε 693.841 ευρώ ανά μήνα».
Όπως ακόμη επισημαίνεται: «Τηρήθηκε, χωρίς καμία εξαίρεση, η σειρά προτεραιότητας στην απονομή των συντάξεων και απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες και επετεύχθη σύντμηση του χρόνου αναμονής στο ΓΛΚ από 11 μήνες που ήταν τον Ιούλιο του 2012, στους 7 μήνες τον Φεβρουάριο του 2013».
Πέρα από αυτό το υπουργείο σημειώνει ότι η διαδικτυακή πύλη του ΓΛΚ (www.glk.gr ή www.minfin.gr)  παρέχει στους ενδιαφερόμενους πολίτες τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Ενημέρωση για διαδικασίες που αφορούν τη συνταξιοδότησή τους, όπως προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, νομοθεσία, έντυπα, κ.ά.
  • Δυνατότητα υπολογισμού του ύψους της σύνταξης με βάση στοιχεία που καταχωρεί ο ενδιαφερόμενος.
  • Γενική πληροφόρηση για τις ημερομηνίες των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα καταβληθούν με την επόμενη πληρωμή (στο τέλος κάθε μηνός). Με τον τρόπο αυτό κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί με μια ματιά να εκτιμήσει το χρόνο κατά τον οποίο θα του καταβληθεί η πρώτη σύνταξή του.
  • Κάθε ενδιαφερόμενος με συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων του μπορεί να ενημερωθεί εξατομικευμένα και αναλυτικά για την πορεία της αίτησής του (αφορά αιτήσεις που υπεβλήθησαν μετά την 01.02.2013).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ