Μαρτυρίες σοκ από μαθητές – “Έτσι μας στρατολογεί η Χρυσή Αυγή”

“Οποιον Πακιστανό βλέπουμε τον κυνηγάμε. Το κυνήγι ξεκινάει με το σχόλασμα” λέει 15χρονος. Διαβάστε συγκλονιστικές μαρτυρίες μαθητών γυμνασίου και λυκείου που στρατολόγησε η Χρυσή Αυγή.

Είναι 15 χρονών, ζει στη Δυτική Αττική και μόλις τελειώσει το σχολείο χτυπάει μετανάστες. Κι όπως λέει ο ίδιος στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακου, «όποιον Πακιστανό βλέπουμε τον κυνηγάμε. Όσους λόγους έχει η Χρυσή Αυγή να το κάνει έχουμε και εμείς».

«Εχω χτυπήσει πολλούς. Δέκα, δεκαπέντε. Κάπου εκεί. Αν το μάθουν οι καθηγητές στο σχολείο λέω ψέματα ότι με προκάλεσαν». Στις επιθέσεις συμμετέχουν και άλλα παιδιά. Μαθητές της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου. «Δεν είμαστε χρυσαυγίτες. Σαν χόμπι το έχουμε. Όποιος δεν έχει χαρτιά πρέπει να τρώει ξύλο» αναφέρει ένας 14χρονος.

Αντίστοιχα κρούσματα καταγράφονται και σε άλλα σχολεία της χώρας. «Χρησιμοποιούν το όνομα της Χρυσής Αυγής για να εκφοβίσουν. Το εκμεταλλεύονται. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να έχουν τον έλεγχο, να εποπτεύουν το σχολείο. Εχουν πει και σε καθηγητές “θα σε περιμένουμε έξω αν δεν μας βάλεις καλό βαθμό”» λέει στέλεχος Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική.

Άλλος ένας μαθητής της Γ’ λυκείου είναι βασικό μέλος, όπως λέει, της ομάδας Εθνικιστική Συσπείρωση Βορείων Προαστίων, στην οποία συμμετείχαν συνομήλικοί του, νεότεροι και 30άρηδες. «Βγάζαμε δικά μας αυτοκόλλητα, γράφαμε συνθήματα. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που κοπανούσαν αλλοδαπούς στα φανάρια» λέει.

Οπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, επισήμως, η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι προσεγγίζει τον μαθητικό κόσμο. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2008 κείμενο στο μπλογκ «Αντεπίθεση» (το οποίο εκφράζει το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής) καλούσε σε: «Αγώνα στα σχολεία, στα γυμναστήρια, όπου συχνάζουν παιδιά και νέοι». Στο ίδιο ιστολόγιο υπάρχουν αναρτήσεις με φωτογραφίες από μοίρασμα φυλλαδίων της Χρυσής Αυγής έξω από σχολεία. Συγκεκριμένα στη Δράμα στις 11 Οκτωβρίου 2010, στα Ιωάννινα στις 19 Φεβρουαρίου 2009 και στην Ξάνθη στις 13 Απριλίου 2006.

Πριν από δύο χρόνια, μαθητής της Γ’ Λυκείου επισκέφτηκε μόνος τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου κάθε Σάββατο συναντιούνται για ομιλίες τα μέλη του Μετώπου Νεολαίας. «Στα γραφεία είναι φιλικοί μαζί σου. Θέλουν να σε προσελκύσουν. Μου ζήτησαν το τηλέφωνο για να με ενημερώσουν για συναντήσεις». Το καταστατικό της οργάνωσης ορίζει ότι μέλη μπορούν να γίνουν μόνο ενήλικοι. Ο μαθητής όμως εξηγεί ότι στην πράξη δεν τηρείται ηλικιακό όριο, αλλά κανόνες εμφάνισης. «Σε καλούν σε συγκεντρώσεις ή πορείες. Αν δουν ότι το λέει η ψυχή σου ή έχεις καλό σωματότυπο ή γνωρίζεις άτομα σε εφοδιάζουν με σημαίες. Σε δεύτερο βαθμό τσεκάρουν αν αξίζεις όταν γίνει κάποια φασαρία. Ετσι γίνεσαι μέλος. Η συνδρομή των 20 ευρώ είναι του απλού υποστηρικτή, το κάνει ο οποιοσδήποτε» λέει.

NewsIt.gr