Να γιατί η θεομηνία βούλιαξε την Αττική! Τα αντιπλημμυρικά έμειναν στις μακέτες!

– Ήταν η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε το λεκανοπέδιο τα τελευταία 50 χρόνια
– Η ανοιξιάτικο καιρό, η Αττική μαζεύει τα κομμάτια της και μετρά ζημιές
– Θρήνος για την 23χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο Χαλάνδρι
– 1500 κλήσεις χθες στην Πυροσβεστική, 120 σήμερα για απάντληση υδάτων
– 18 εκατ. το χρόνο στους δήμους για αντιπλημμυρικά έργα – Φωνάζουν οι δήμοι ότι μειώθηκε το κονδύλι 50%
– Πληρώσαμε αντιπλημμυρικές μελέτες για Χαμοστέρνας, Χαλυβουργική αλλά έργα δεν έγιναν ποτέ!
– ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗ DAILY MAIL για τις πλημμύρες στην Αττική

Μπορεί κανείς να πιστέψει πως πριν από 24 ώρες είχαν ανοίξει οι ουρανοί και η Αττική «πνιγόταν»; Όχι. Δυστυχώς, το θυμίζει ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας στο Χαλάνδρι.

Χαρά και θεού και μέρα υπέροχη για βόλτα σήμερα στην Αττική. Τίποτα δε θυμίζει πως μια μέρα πριν η πρωτεύουσα και όλο το Λεκανοπέδιο «βούλιαζαν» και γίνονταν έρμαιο μιας νεροποντής, που όμοιά της είχαμε 10ετίες να δούμε.

Οι φωτογραφίας από πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα κατεστραμμένα. Ο Ιλισσός «φούσκωσε» κι έγινε ξανά ποτάμι, το ρέμα της Πικροδάφνης παρέσυρε τα πάντα. Δρόμοι έγιναν χείμαροι… Η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 1500 κλήσεις. Και συνεχίζει το Σάββατο, μέχρι το μεσημέρι είχε δεχτεί 120 κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Οι φωτογραφίες του Reuters από την δραματική διάσωση μιας γυναίκας που εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό της, στο Χαλάνδρι και λίγο έλειψε να παρασυρθεί από τον χείμαρο έχουν κάνει το γύρο του κόσμου και «έπαιξαν» στα διεθνή ΜΜΕ όπως η Daily Mail.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ VIDEO ΤΗΣ DAILY MAIL

Τώρα, 24 ώρες μετά την καταιγίδα, την πιο ισχυρή τα τελευταία 50 χρόνια, η Αττική μαζεύει τα κομμάτια της και μετρά τις πληγές της. Το ύψος της καταστροφής δε μπορεί να αποτιμηθεί ακόμα. Το θέμα είναι, γιατί έγινε ότι έγινε. Γιατί φτάσαμε να θρηνήσουμε τη ζωή μιας 24χρονης γυναίκας, που άφησε την τελευταία της πνοή, μάλλον από το φόβο της, βλέποντας τα νερά στην Αμαρουσίου-Χαλανδρίου να «φουσκώνουν» και να την απειλούν.

Η απάντηση «φταίει το κράτος» δεν είναι αρκετή. Για να είμαστε ειλικρινείς έχει καταντήσει και λίγο γελοία. Φταίει το κράτος, ναι αλλά και πολίτες τι κάνουν; Το κράτος φταίει που έδωσε άδεια (ή απλά έδειξε ανοχή) να μπαζωθούν τα ρέματα. Και κάποιοι φταίνε γιατί επέλεξαν να χτίσουν εκεί.

Οι δήμοι παραπονούνται, όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή, για τις επιχορηγήσεις για αντιπλημμυρικά έργα που έχουν μειωθεί κατά 50%. Ερώτημα: και τόσα χρόνια, προ κρίσης, που δεν ήταν οι επιχορηγήσεις μειωμένες, γιατί δεν έγιναν αυτά τα ρημάδια τα αντιπλημμυρικά;

18 εκατ. ευρώ το χρόνο είναι το κονδύλι για το σύνολο της αυτοδιοίκησης για τέτοια έργα.

Μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, πως στη Χαμοστέρνας και τη Χαλυβουργική, ενώ έχουν πληρωθεί μελέτες, δεν έχουν προχωρήσει. Και με τις πρώτες ψιχάλες, τα πρώτα προβλήματα παρατηρούνται εκεί!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS – EUROKINISSI
NewsIt.gr