Δεν θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ οι Γερμανοί

Αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δύο στους τρεις Γερμανούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα ενώ η γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.
Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας “Βild am Sonntag” το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το 30% δηλώνουν υπέρ και το 10% δεν έχουν άποψη. Επιπλέον, το 57% δήλωσαν προβληματισμένοι για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και της στρατιωτικής ισχύος της χώρας, ενώ το 35% βλέπει θετικά την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας. Στο μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται από σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα για επαφές με την τουρκική ηγεσία.

Αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ θα επισκεφθεί τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη συριακή μεθόριο, θα εκφωνήσει ομιλία σε επιχειρηματικό συνέδριο και θα έχει συνομιλίες με άλλα υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα. Όσον αφορά πάντως στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες επιφυλακτική και πως θα προτιμούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο πεδίο ή “κεφάλαιο” με την Άγκυρα. “Θεωρώ ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων.
Παρότι είμαι επιφυλακτική, συμφώνησα με την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών. Προσερχόμαστε σε αυτές με ανοιχτό αποτέλεσμα”, είπε η καγκελάριος. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία πιέζει για ένταξή της μέχρι το 2023 με τον τούρκο πρωθυπουργό να προειδοποιεί την ΕΕ πως θα χάσει την Τουρκία αλλά και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα θέματα της ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς να μην συνδέει απαραίτητα την ένταξη της χώρας του στην Ευρωζώνη με την ένταξη στην ΕΕ. enet.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε