Δεύτερη μέρα εκλογών στην Ιταλία

 

Η προσέλευση, πάντως, των πολιτών κατά την πρώτη ημέρα των εκλογών ήταν μειωμένη, εντείνοντας τις αμφιβολίες για το ποιο κόμμα πρόκειται να επικρατήσει, με την Ευρώπη αλλά και τις αγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον της χώρας.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στις 22:00 (τοπική ώρα) η προσέλευση των πολιτών ανερχόταν στο 55,2%, έναντι 62,5% στις προηγούμενες εκλογές, το 2008.
Το χιόνι που έπεσε στη βόρεια Ιταλία φαίνεται πως αποθάρρυνε πολλούς ψηφοφόρους –ιδιαίτερα της μεγαλύτερης ηλικίας- κάτι που οι αναλυτές εικάζουν ότι θα μειώσει την υποστήριξη στα «παραδοσιακά» κόμματα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προβάδισμα φαίνεται ότι έχει ο κεντροαριστερός υποψήφιος Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, ωστόσο οι αναλυτές εικάζουν ότι δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Επίσης, οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ίσως γίνουν πιο περίπλοκες μετά από πιθανή επιτυχία του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος δημιούργησε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και κατάφερε να πάρει με το μέρος του εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους.
Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, εκτός του κ. Γκρίλο, ψήφισαν την Κυριακή.