Όσκαρ δια στόματος Μισέλ Ομπάμα στο Argo!

Από το στόμα της πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα ακούστηκε το όνομα της ταινίας που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Και αυτή δεν ήταν άλλη από το Argo του Μπεν Άφλεκ.

Μπορεί εκείνος να αγνοήθηκε να μην ήταν καν υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, αλλά μάλλον αυτό δεν τον ενδιαφέρει πια. Η ταινία που πραγματεύεται τα όσα έγιναν στην Τεχεράνη το 1979, όταν υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας είχαν πιαστεί όμηροι από το ιρακινό καθεστώς και αναφέρεται στην επιχείρηση διάσωσης από τη CIA έξι Αμερικανών διπλωματών, αναδείχθηκε η καλύτερη ταινία της χρονιάς στην 85η τελετή απονομή των Όσκαρ. 
Στα… κλου της βραδιάς η παρουσίαση του Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο Τζακ Νίκολσον εμφανίστηκε στη σκηνή, αλλά το βραβείο το ανακοίνωσε η Μισέλ Ομπάμα και μάλιστα από τον Λευκό Οίκο! Η ζωντανή σύνδεση ξεκίνησε, η Μισέλ Ομπάμα εμφανίστηκε, είπε τις υποψήφιότητες, άνοιξε και το φάκελο, ανακοινώνοντας τον νικητή!

Το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου κατέληξε στα χέρια του φαβορί, Ντάνιελ Ντει Λιούις, με τον Βρετανό ηθοποιό να γίνεται… ρέκορντμαν, αφού είναι ο μοναδικός που έχει κερδίζει τρία χρυσά αγαλματάκια στην κατηγορία του α’ ανδρικού ρόλου.
Το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου πήρε η Τζένιφερ Λόρενς για την ερμηνεία της στην ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας». Πάνω στη χαρά και την ταραχή της, η νικήτρια μπερδεύτηκε κι έπεσε στις σκάλες…
Τα φαβορί κέρδισαν και στις κατηγορίες Β’ γυναικείου και ανδρικού ρόλου: Αν Χάθαγουέι για τους «Άθλιους» και Κρίστοφ Βαλτς για το «Django ο τιμωρός»

Το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας κατέληξε στα χέρια του Άνγκ Λι για την ταινία η Ζωή του Πι. Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία ήταν το Amour του Μάικλ Χάνεκε.
Καλύτερης Ταινίας: Argo Ά Ανδρικού: Ντάνιελ Ντέι Λιούις (Lincoln) Α’ Γυναικείου: Τζένιφερ Λόρενς (Silver Linings Playbook) Β’ Ανδρικού: Κρίστοφ Βαλτς (Django Unchained) Β’ Γυναικείου: Αν Χαθαγουεϊ (Les Misérables) Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Ανγκ Λι (Life of Pi) Ξενόγλωσσης: Amour Τραγουδιού: Skyfall, Adele Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: Κουέντιν Ταραντίνο (Django Unchained) Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Ρικ Κάρτερ, Τζιμ Έρικσον  (Lincoln) Καλύτερης Φωτογραφίας: Κλαούντιο Μιράντα (Life of Pi) Κινούμενων Σχεδίων: Brave Κινούμενων Σχεδίων Μικρού Μήκους: Paperman Καλύτερων οπτικών εφέ: Life of Pi Μακιγιάζ: Les Misérables Κοστουμιών: Anna Karenina Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους (live action): Curfew Καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους:  Inocente Καλύτερου ντοκιμαντέρ: Searching for Sugar Man Μιξάζ ήχου: Les Misérables Επεξεργασίας ήχου: Zero Dark Thirty, Skyfall Καλύτερου μοντάζ: Argo Καλύτερης παραγωγής: Lincoln