Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία-Ανατροπή των exit polls

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στη γειτονική Ιταλία. Οι προβολές του εκλογικού αποτελέσματος ανατρέπουν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls, που έδειχναν τον Μπερσάνι να προηγείται έναντι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά εμφανίζεται τώρα να προηγείται στη Γερουσία με 31,6%, βάσει προβολής του ινστιτούτου Piepoli για την Rai. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός ακολουθεί με 29,4%. Δημοκρατικό Κόμμα και Μπέπε Γκρίλο «εναλλάσσονται» ως πρώτο κόμμα στη Γερουσία.

Ο κίνδυνος ακυβερνησίας είναι πλέον ορατός στη γειτονική χώρα, που για ακόμη μια φορά έρχεται να επιβεβαιώσει τη μακρά παράδοση ότι στη γειτονική χώρα μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Οι υποψήφιοι και οι οπαδοί των κομμάτων παρακολουθούν τη μάχη των εκλογών με κομμένη την ανάσα. Νωρίτερα τα instant poll έδειχνα τον Μπερσάνι νικητή και στα δύο σώματα. Μεγάλος νικητής εμφανίζονταν ο Μπέπε Γκρίλο που ερχόταν τρίτος μετά το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης εμφανίζονταν ο Μάριο Μόντι.

Συγκεκριμένα το instant poll του Sky Tecne έδινε για την βουλή 34,5% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους του, 29% στον Μπερλουσκόνι και τους συμμάχους του και 19% στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο. Ακολουθεί ο Μόντι με 9,5%.
Στη Γερουσία το ίδιο instant poll έδινε 37% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους, 31% στον Μπερλουσκόνι και λοιπούς συμμάχους, 16,5% στον Γκρίλο και 9% στον Μόντι.

Σύμφωνα με τo instant poll της τηλεόρασης Rai για την βουλή, ο συνασπισμός του Μπερσάνι συγκεντρώνει 35%-37% σε αυτόν του Μπερλουσκόνι 29%-31% το Κίνημα Πέντε Αστέρων 19%-21% και για τον κεντρώο συνασπισμό Μόντι 8%-10%. Στην Γερουσία, η κεντροαριστερά προηγείται με 36%-38%, ενώ η κεντροδεξιά ακολουθεί με 30%-32%.

Σε επίπεδο κομμάτων, στην βουλή, το κεντροαριστερό κόμμα (Pd) του Μπερσάνι, συγκεντρώνει 31%-33%, στο Pdl του Μπερλουσκόνι 21%-23% και στον Γκρίλο 19%-21%. Στον Μόντι 6%-8% και στη Λέγκα του Βορρά 4%-5%. Για την Γερουσία, το ίδιο instant poll δίνει 32%-34% στον Μπερσάνι, 22%-24% στον Μπερλουσκόνι, 17%-19% στον Γκρίλο και 7%-9% στον Μόντι, ενώ στην Λέγκα του Βορρά 4%-5%.

Ωστόσο, κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι η μεγάλη αποχή που επικράτησε, την οποία απέδωσαν στην κακοκαιρία. Να σημειωθεί ότι χθες στις 22:00 τοπική ώρα είχε προσέλθει στις κάλπες το 55,28% των ψηφοφόρων, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με το 62,55% πριν από πέντε χρόνια.

Η εκλογική αναμέτρηση βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Τα εκλογικά τμήματα είχαν ανοίξει από τις 7:00 το πρωί, ώρα Ιταλίας και έκλεισαν στις 15:00 το μεσημέρι.

ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

– Πώς μοιράζονται οι έδρες σύμφωνα με τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα – Τα exit poll αποδείχτηκαν για ακόμη μία φορά αναξιόπιστα στην Ιταλία – Θρίαμβος για τον Μπερλουσκόνι δεν αποκλείεται να “χτυπήσει” πρωτιά σε έδρες αν και σε ψήφους προηγείται ο Μπερσάνι – Τεράστια η επιτυχία για τον Γκρίλο , έρχεται τρίτος με πολύ υψηλό ποσοστό – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ένα εκλογικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στην Ιταλία! Οι κάλπες έκλεισαν στις 15:00 (ώρα Ιταλίας) κι έκτοτε τo πρώτο exit poll έδειξε νίκη και μάλιστα με διαφορά για τον κεντροαριστερό Μπερσάνι. Ωστόσο λίγο αργότερα, τα επόμενα exit poll έδειξαν μεγάλη ανατροπή και “έβγαζαν” νικητή τον Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας μετά την καταμέτρηση των ψήφων από τα μισά εκλογικά τμήματα της χώρας, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με μικρή διαφορά στις εκλογές για τη Γερουσία, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 33%.
Αναλυτικότερα, με καταμετρημένες τις ψήφους από τα 30.100 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 60.431), η αριστερά προηγείται με ποσοστό 32,9%, έναντι 29,2% του Λαού της Ελευθερίας (PdL) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Πέπε Γκρίλο, που συγκεντρώνει την αποκαλούμενη “ψήφο διαμαρτυρίας”, λαμβάνει ποσοστό 24% ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Μάριο Μόντι πιστώνεται με 9,2%.
Γιατί αφού προηγείται σε ψήφους ο Μπερσάνι παίρνει περισσότερες έδρες ο Μπερλουσκόνι
Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, δεν είναι βέβαιο ότι η αριστερά θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.
Έτσι ο Μπερλουσκόνι θα συγκεντρώσει περισσότερες έδρες από τον Μπερσάνι. Εκτιμάται λοιπόν ότι ο Μπερλουσκόνι θα πάρει 121 έδρες, 96 ο Μπερσάνι και 65 ο Γκρίλο.