Κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία

 

– Το μεγάλο μπαμ από τον Μπέπε Γκριλο, «απέθαντος» ο Μπερλουσκόνι
– Τελικά αποτελέσματα στην Ιταλία: 29,5% ο Μπερσάνι, 29,1% ο Μπερλουσκόνι, 25,5% ο Γκρίλο, 10,5% ο Μόντι
– Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση
– Ο Μπερλουσκόνι πήρε τη Γερουσία και “μπλοκάρει” το σχηματισμό κυβέρνησης
– Σήμερα παίρνει την εντολή ο Μπερσάνι – Στελέχη της κεντροαριστεράς μιλούν ήδη για νέες εκλογές
– Ο Γκρίλο κρίνει αν θα υπάρξει κυβέρνηση ή νέες εκλογές
– Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία για την Ελλάδα

Το μήνυμα των Ιταλών ήταν σαφές: δε θέλουν μνημόνιο, δε θέλουν λιτότητα, δε θέλουν τον Μάριο Μόντι και ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού καταποντίστηκε. Όπως, επί της ουσίας, και ο Τζιανλουίτζι Μπερσάνι και η κεντροαριστερά καταποντίστηκαν.
Ο Μπερσάνι μπορεί σήμερα να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων έλαβε 29,5% των ψήφων ενώ ο Μπερλουσκόνι κατάφερε με τα… ψέμματα να πάρει 29,1%, πήρε μεν την πλειοψηφία στην Βουλή αλλά ουσιαστικά έχασε τη Γερουσία (σ.σ. έχει μεν τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι αρκετές για να κυβερνήσει και χρειάζεται συνεργασία) και χωρίς αυτή δε μπορεί να κυβερνήσει!

Γράφημα: La Repubblica Γράφημα: La Repubblica

Οι Ιταλοί προτίμησαν τον Μπέπε Γκρίλο, που ναι μεν τάχθηκε κατά του μνημονίου αλλά είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να παίξει το ρόλο του σταθεροποιητή και δε θα έλεγε όχι στη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, με τη συμμετοχή και του συνασπισμού του Μάριο Μόντι.
Μια εικόνα από την κατανομή των εδρών στη Γερουσία, όμως, δείχνει πως η εκτόξευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν επιτρέπει αισιοδοξία για σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κεντροαριστερά θα πρέπει να συμμαχήσει με τις δυνάμεις του κ. Γκρίλο ή του κ. Μόντι προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Ο κ. Γκρίλο έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ακυβερνησία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο με τον συνασπισμό Μπερσάνι ή ακόμα και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πώς λειτουργεί το ιταλικό εκλογικό σύστημα

Το ιταλικό κοινοβούλιο είχε δύο αίθουσες, την άνω Βουλή (Γερουσία) και την κάτω Βουλή.

Προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, μία παράταξη πρέπει ουσιαστικά να ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα.

Όσον αφορά την κάτω Βουλή, το σύστημα είναι αρκετά απλό. Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη στο σύνολο της λαϊκής ψήφου ελέγχει αυτόματα τις 340 εκ των 630 εδρών του σώματος, ήτοι πλειοψηφία της τάξης του 54%.

Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη όσον αφορά τις 315 έδρες της Γερουσίας, καθότι ο έλεγχός τους ορίζεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα όχι στο σύνολο της χώρας, αλλά στις 20 περιοχές της Ιταλίας (π.χ. Λομβαρδία).

Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη σε κάθε περιοχή εξασφαλίζει αυτόματα το 55% των εδρών που αντιστοιχούν σε αυτή την περιοχή. Οι εναπομένουσες θέσεις για την εκάστοτε περιοχή κατανέμονται ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα, ανάλογα με το μερίδιο της ψήφου που κατέλαβαν στην εν λόγω επαρχία.

Κόμματα που καταλαμβάνουν κάτω από το 8% σε μία περιοχή δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν έδρες στη Γερουσία για την επίμαχη επαρχία.