Πάνω από 27.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα ή στο… σπίτι τους

Μάχη θα δοθεί με την τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Η τρόικα επιμένει και θέτει το ζήτημα στο… τραπέζι με την κυβέρνηση να επιθυμεί να τις αποφύγει.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη λίγες μόλις ημέρες πριν την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα

Αμέσως μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε «έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας και είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων», παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

– Στις 13 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 1.981 υπαλλήλων (διαθεσιμότητες του 2012).

– 891 υπάλληλοι με πειθαρχικά παραπτώματα τίθενται αυτοδίκαια σε αργία

– Είναι έτοιμη η αξιολόγηση των δομών 12 υπουργείων και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό

– Οι 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα είναι μνημονιακή υποχρέωση. Πρέπει να βρούμε τις θέσεις μετακίνησης το 2014 (όταν ολοκληρωθεί το διάστημα της διαθεσιμότητας) με περιγραφή ανάλογη των προσόντων των υπαλλήλων και να αποδείξουμε ότι είναι απαραίτητοι.

Όπως πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος, αποτελεί στοίχημα να αποδείξουμε στην τρόικα ότι είναι στην σωστή πορεία η μεταρρύθμιση και ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να γίνουν απολύσεις.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος για μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα θα υπερκαλυφθεί.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του MEGA τόνισε πως το ζήτημα των απολύσεων «είναι ανοικτό» για την τρόικα αλλά όχι για την κυβέρνηση όχι. Σημείωσε πως το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα με το σκεπτικό ότι η διατύπωση του όρου για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ του Μαρτίου είναι ασαφής (δεν διευκρινίζεται από τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα πόσοι μπορούν να επιστρέψουν). Πρόσθεσε ότι στα υπέρ της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός ότι το 2012 στόχος για αποχωρήσεις από το Δημόσιο υπερκαλύφθηκε (31382 έναντι στόχου 20.000).

imerisia.gr