Επίθεση Βενιζέλου κατά Τσίπρα για δημαγωγία

 

Δριμεία επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για δημαγωγία, για προτάσεις καταστροφικών πολιτικών που θα οδηγούσαν σε ζούγκλα, αλλά και για εκτόξευση αναληθειών έναντι του αγροτικού κόσμου και «παλαιοσυνδικαλιστικού τύπου πυροτεχνήματα».
Ταυτοχρόνως, τον επέκρινε για έλλειμμα εφαρμόσιμων προτάσεων αφού, όπως είπε, αρκέστηκε «σε μια κινηματογραφική περιγραφή των θαλασσών, των βουνών και του τοπίου» και ξεκίνησε την ομιλία του με έναν «άσχετο» πρόλογο και με μια υπόσχεση που δεν έχει καμία ανάγκη ο κόσμος της υπαίθρου για να παραμείνει στη γη του.«Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τις δημαγωγικές πολιτικές του παρελθόντος και τις επανέλαβε στο έπακρο ως φάρσα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και καταλόγισε στον Τσίπρα ότι χρησιμοποίησε τον αγροτικό κόσμο σαν άλλοθι και πρόσχημα προκειμένου να αναπτύξει τη «μονότονη» αντιμνημονιακή ρητορική του και πολιτικές επιλογές που απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές.

«Ήρθε με τις πλάκες του Μωυσέως και υπόσχεται ό,τι να ‘ναι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι είπε προς τους αγρότες ό,τι χαϊδεύει αυτιά, και υπογράμμισε: «Tους είπε ψέματα, αντί να τους πει την αλήθεια, ότι πρέπει να κινηθούν με επιχειρηματικά κριτήρια, με ποιότητα, με συνέργειες, για προϊόντα με επωνυμία».

«Κατηγορείτε τα κυβερνητικά κόμματα για κομματικά παραμάγαζα, λες και δεν έχει η αντιπολίτευση καμία ευθύνη, λες και στελέχη της δεν ηγούνται των μπλόκων. Και ξέρετε, η κοινωνία αρέσκεται στην αλήθεια, αλλά ρέπει προς το ψέμα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ενώ επιτίθεται στον πρωθυπουργό, δεν έχει στηρίξει καμία επένδυση «και όχι μόνον αυτό, αλλά τις υπονομεύει κιόλας». Και πρόσθεσε πως εμμέσως πλην σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πολιτικά τις επιθέσεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής, «γι’ αυτό φεύγουν οι επενδυτές», επεσήμανε.

Μάλιστα, διερωτήθηκε αν είναι θεμιτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φέρνει στα πρακτικά της Βουλής συγκεκριμένο φάκελο για μια επένδυση που φέρει την υπογραφή ενός υπαλλήλου της Deutsche Bank του Λονδίνου, ονόματι Νιλς Άκερμαν. «Ούτε πηγαίνει σε συνέδρια χρηματοδοτημένα από διεθνείς κερδοσκόπους, όπως είναι ο Τζορτζ Σόρος, κ. Τσίπρα» συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει από τον πρωτογενή τομέα, από την αγροτική παραγωγή και υποστήριξε πως κάθε δεκαετία ο αγροτικός τομέας πρέπει να αυξάνεται κατά 15% για να υπάρχει αυτάρκεια.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία παίρνει πρωτοβουλίες για το αγροτικό ρεύμα, τη μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια, την κάρτα αγροτικού πετρελαίου» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προτείνει στον ελληνικό λαό να επαναλάβει μια διαδρομή που έχει ιστορικά καταδικαστεί.

«Θέλει να ξαναζήσουμε την ιστορία ως φάρσα» είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο να μετάσχει σε μια μεγάλη παραγωγική αναπτυξιακή συμφωνία που θα έχει υπόσταση και ισχύ, «γιατί έτσι μόνο θα βγάλουμε την χώρα στο ξέφωτο».

Δευτερολογία Βενιζέλου

Ως «συνιστώσα της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και τη ΧΑ που δεν ανοίγει το συνταγματικό τόξο με καθαρό μέτωπο σε σχέση με τη ΧΑ» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατά την δευτερολογία του.

Επίσης καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν παίρνει καθαρή θέση στις προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας «είναι αμφίσημος λόγος σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και επαμφοτερίζουσα η ρητορική του». Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ασεβεί θεσμικά κατά του κοινοβουλευτικού συστήματος με αλαζονική στάση «που είναι η αλαζονεία του νεόπλουτου που του έτυχε ένα εκλογικό λαχείο αλλά ξόδεψε τα λεφτά του πολύ γρήγορα».

Απαντώντας στις αναφορές του κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι συνιστώσες της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε: «Είμαστε κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης» και διερωτήθηκε «και το δικό σας όνειρο πιο είναι ότι θα κυβερνήσετε με αυτοδυναμία; Εμείς είμαστε οι τρεις συνιστώσες της συνισταμένης της πολιτικής και εθνικής ευθύνης».

«Δεν είπατε τίποτα εδώ σήμερα» είπε ο κ. Βενιζέλος ενώ σχολιάζοντας  την ομιλία του κ. Τσίπρα είπε πως ενώ στην αρχική του αγόρευση «μας χαιρέτησε από τα μπλόκα των αγροτών, στην δευτερολογία μίλησε σαν μέλος της Βουλής των Λόρδων».

«Παραδίδει μαθήματα πολιτικού πολιτισμού και κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ενοχλείται γιατί υπήρξε αμφισβήτηση της ηθικής υπόστασης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι υπαινίχθησαν για σχέσεις με επενδυτές και μυστικά συμφέροντα. Όταν εσείς χωρίς καμία αίσθηση των συνεπειών συκοφαντείτε, χυδαιολογείτε, οργανώνετε πολιτικές σκευωρίες, αμφισβητείτε την ηθική υπόσταση των πολιτικών αντιπάλων είναι καλά;» είπε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Διερωτήθηκε δε τι είναι αυτό που δίνει σε όποιον αυτοχαρακτηρίζεται ως αριστερός ή ριζοσπάστης το δήθεν ηθικό δικαίωμα να λέει ότι θέλει εναντίον όποιου θέλει αλλά δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του;

Πάντως ο κ. Βενιζέλος δήλωσε την απορία του για την έλλειψη αντίδρασης σε δημοσίευμα περιοδικού που αναδημοσιεύτηκε στα Νέα. Κάλεσε δε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση για το ποιες είναι οι ομόλογες σχέσεις του κόμματός του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προχωρήσει σε ανάλυση για τα συμβαίνοντα στην Ιταλία.

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να απαντήσει με ειλικρίνεια «πως θέλει και πως ονειρεύεται να πορευτεί η χώρα τα επόμενα δύο – τρία χρόνια». «Θέλετε να σωθούμε; Θέλετε να παλέψουμε μαζί με διακεκριμένους ρόλους ή θέλετε το αδιέξοδο και την καταστροφή και επενδύετε πολιτικά σε αυτό που τραβάει ο ελληνικός λαός για να αντλήσετε κομματικά οφέλη;» ρώτησε.

Σε αντιδιαστολή μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος είπε πως «εμείς μιλάμε για εθνική στρατηγική, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε άλλα μέτρα, θέλουμε αναπτυξιακή στήριξη…» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την σταθερότητα όμως,  ανέφερε πως πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους κάτι που απαιτεί κοινωνική συνευθύνη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ