“Ακέφαλο” το Βατικανό μέχρι να βγει “καπνός”

Το Βατικανό μένει ακέφαλο από το βράδυ της Πέμπτης: Ο Βενέδικτος ΙΣτ’ κατεβαίνει από την Αγία Έδρα και θέτει εκ των πραγμάτων σε κίνηση τις διαδικασίες που θα κορυφωθούν με το Κονκλάβιο για την ανάδειξη του επόμενου Ποντίφικα.
Στον αποχαιρετισμό του «urbi et orbi» την Τετάρτη, στην κατάμεστη από πλήθος πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο αποχωρών Πάπας θυμήθηκε τα ήρεμα αλλά και τα ταραγμένα νερά από τα οποία πέρασε η Καθολική Εκκλησία κατά τη διάρκεια της θητείας του -εννοώντας, σίγουρα, και την υπόθεση των σκανδάλων παιδεραστίας- αλλά υπογράμμισε τη βαθιά πίστη του στο μέλλον της.

Ο ποντίφικας περνά τις τελευταίες ώρες της παποσύνης του στο Βατικανό, αποχαιρετώντας τους καρδινάλιους, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του στη διάρκεια της οκταετούς παπικής του θητείας.
Η υποδοχή των καρδιναλίων ξεκίνησε το μεσημέρι στη Σάλα Κλεμεντίνε και μεταδόθηκε ζωντανά από αρκετά διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Βενέδικτος αντάλλασε μερικά λόγια με κάθε καρδινάλιο και τον αποχαιρετούσε προσωπικά ενώ υπογράμμισε πως θα δώσει «άνευ όρων υπακοή» στον επόμενο Ποντίφικα.
Το προσωπικό του αρχείο εγγράφων θα συγκεντρωθεί και στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) η ελβετική φρουρά στην κατοικία του Πάπα θα αντικατασταθεί από την αστυνομία του Βατικανού, σηματοδώντας έτσι τη «χηρεία» της Αγίας Έδρας.
Οι Καρδινάλιοι θα συναντηθούν από τις 4 Μαρτίου για να συζητήσουν τα προβλήματα της Εκκλησίας και να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη της ψηφοφορίας.
Ο ίδιος Βενέδικτος ΙΣτ’ θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την παράιτησή του την Πέμπτη. Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣτ’, και δεν θα αποκαλείται Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Newsroom ΔΟΛ