“Γκρεμίστε και ξαναχτίστε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό”

Με μία ανάλυση η οποία καταγράφει πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και διαφθορά στην φορολογική διοίκηση, αδυναμία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υποστελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού, συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στα βράχια και τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται να επιβεβαιώσουν την εικόνα κατάρρευσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας.

Η διαβαθμισμένη έκθεση που δημοσιεύει η zougla.gr αλλά και το eforiakoi.org, συντάχθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013 και είναι η τέταρτη κατά σειρά. Υπογράφεται από ειδική ομάδα των επιθεωρητών που βαθμολογεί τις μεταρρυθμίσεις που σημειώνονται στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.

Παρουσιάζει δε, εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς προηγείται της πολιτικής που εκπροσωπούν οι δηλώσεις του γ. γ. Δημόσιων Εσόδων, κ. Θεοχάρη, για την κίνηση ποινικών διαδικασιών εναντίον μικρό-οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 5.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 765 μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν ανέρχονταν σε 16.4 δις ευρώ. Από αυτό το πόσο, καταφέραμε να εισπράξουμε 80.53 εκατ. ευρώ! Δηλαδή το 0.5% του συνολικού ποσού…

Οι συστάσεις που γίνονται από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι εξής:

1) Να ανανεωθεί η εστίαση της ΕΜΕΙΣ (‘Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών’) με επίκεντρο τις εισπράξιμες μεγάλες οφειλές.

2) Να στελεχωθεί πλήρως η υφιστάμενη ΕΜΕΙΣ και να συσταθεί παράλληλα δεύτερη ‘Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών’ για τη μεγιστοποίηση της είσπραξης οφειλών από τις 1.500 μεγαλύτερες εισπράξιμες οφειλές κατά το 2013.

3) Να δοθεί στους Προϊσταμένους Δ.Ο.Υ. η οδηγία να επικεντρωθούν στις εισπράξιμες οφειλές και τις νέες οφειλές.

4) Να επισπευσθεί η αναθεώρηση της πολιτικής και των διαδικασιών διαγραφής φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

5) Να επισπευσθεί η παράδοση των προσωρινών μηχανογραφικών εργαλείων είσπραξης οφειλών και του μηχανογραφικού συστήματος για την είσπραξη υπό συνολικό πρίσμα (από την αρχή ως το τέλος).

6) Να δοθεί προτεραιότητα στις 35 μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ. (συμπεριλαμβανομένης της ΕΜΕΙΣ) στο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή εξάπλωση του νέου συστήματος TAXIS on-line.

7) Να αυξηθεί το προσωπικό της κεντρικής υπηρεσίας είσπραξης οφειλών.

8) Να ενεργοποιηθεί βοήθεια για την εκπαίδευση του προσωπικού που ασχολείται με την είσπραξη οφειλών στην κεντρική υπηρεσία και στις Δ.Ο.Υ.
Ολόκληρη η Έκθεση και σχετικοί πίνακες στο: http://www.zougla.gr/politiki/article/ek8esi-kolafos-gia-tin-forologiki-dikisi