Μεξικό: Βαριές κατηγορίες για συνδικαλίστρια που υπεξαίρεσε 200 εκ. δολάρια

Κατηγορίες για απάτη και δραστηριότητα οργανωμένου εγκλήματος  απήγγειλαν την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, οι Αρχές του Μεξικού κατά της Έλμπα Έσθερ  Γκορντίλο, επικεφαλής του συνδικάτου εκπαιδευτικών (SNTE) της λατινοαμερικανικής  χώρας.
Η κ. Γκορντίλο, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούταν μία από  τις ισχυρότερες γυναίκες του Μεξικού, συνελήφθη την Τρίτη ως ύποπτη για την  υπεξαίρεση 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τα ταμεία του SNTE, του οποίου ηγούταν  επί σχεδόν 25 χρόνια.
Σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές, η κ. Γκορντίλο  χρησιμοποίησε τα χρήματα που φέρεται να υπεξαίρεσε για την αγορά μεγάλης  ακίνητης περιουσίας και ενός ιδιωτικού αεροσκάφους, ενώ παράλληλα δαπάνησε  τεράστια ποσά για πλαστικές επεμβάσεις και αγορές σε πολυκαταστήματα των  ΗΠΑ.
Μία ημέρα πριν τη σύλληψη της κ. Γκορντίλο, η μεξικανική  κυβέρνηση προέβη στην εφαρμογή μίας μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η  οποία, εμμέσως πλην σαφώς, στοχεύει στην αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής  επιρροής στην δημόσια εκπαίδευση.
Με βάση το παλαιό σύστημα, οι θέσεις  των εκπαιδευτικών μπορούσαν να κληροδοτηθούν ή ακόμα και να πωληθούν. Οι αλλαγές  που τέθηκαν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα προβλέπουν τη διεξαγωγή τακτικών  αξιολογήσεων για το διδακτικό προσωπικό, μέτρο που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ έως  τώρα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της  χώρας.
Ενδιαφέρον προκαλεί η έως τώρα στάση του ίδιου του SNTE, το οποίο  εξέλεξε άμεσα έναν βοηθό της κ. Γκορντίλο στην ηγεσία του ισχυρού συνδικάτου που  μετρά 1,5 εκατομμύρια μέλη.

Πηγή: skai.gr