Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Μαρτίου 2013

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Βουλή, η μετάβασή του στο Προεδρικό Μέγαρο και η συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια είναι το βασικό θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που φιλοξενούν και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επίσης, ο σημερινός Τύπος αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μετάβαση της Τρόικας στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα και τις πληροφορίες για το κυπριακό μνημόνιο ενόψει Eurogroup, στην ενημέρωση των τραπεζών από την Pimco για τους διαγνωστικούς ελέγχους και στις εκλογές για ανάδειξη δημάρχου στην Αγία Νάπα την Κυριακή.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Επανεκκίνηση της οικονομίας και του κράτους» και γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος ανέλαβε εξαγγέλλοντας βροχή μέτρων τις επόμενες μέρες και υποσχόμενος αγαστή συνεργασία με τη Βουλή. Αλλού αναφέρει ότι την ερχόμενη βδομάδα έρχεται στο νησί το κλιμάκιο της Τρόικας για να συνεχίσει τις επαφές του για το κυπριακό μνημόνιο. Επίσης, η «Α» γράφει ότι ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς αναλαμβάνει ως νέος επικεφαλής της ΚΥΠ.

«ΠροσαΝΑΤΟλισμός θα είναι οι Βρυξέλλες» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος εξήγγειλε νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής  και δεσμεύτηκε για συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων. Αλλού αναφέρει ότι ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε χθες την πεποίθηση πως θα υπάρξει συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο εντός του δεύτερου 15νθημέρου Μαρτίου. Επίσης ο «Π» γράφει ότι ο ‘Ακης Παπασάββας παραμένει βοηθός γενικός εισαγγελέας μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ανέλαβε δεσμεύσεις και έδωσε το στίγμα των πολιτικών του», αναφέρεται στην ομιλία του νέου Προέδρου χθες στη Βουλή και τις τοποθετήσεις του για την πολιτική που θα ακολουθήσει σε οικονομία, Κυπριακό, εξωτερική πολιτική και εσωτερική διακυβέρνηση. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει για έντονο παρασκήνιο στην συγκρότηση του νέου Υπουργικού και για σκληρούς συμβιβασμούς. Επίσης, η «Σ» στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται στην αποτίμηση των εκλογών από το ΑΚΕΛ και στο νέο ρόλο που θα έχει πλέον ως αντιπολίτευση.

Υπό τον τίτλο «Εκκίνηση με δεσμεύσεις» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα για τα μηνύματα που έστειλε χθες ο νέος Πρόεδρος στην ομιλία του στη Βουλή και στην τοποθέτησή του ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα, αλλά θα βελτιώσει το μνημόνιο. Αλλού αναφέρει ότι συντονίζουν τις ενέργειές τους ΥΠΟΙΚ και Κεντρική τράπεζα ενόψει της μετάβασης της Τρόικας στη Κύπρο την άλλη βδομάδα. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι το κράτος σε πολλές περιπτώσεις δαπανά περισσότερα χρήματα κλείνοντας στη φυλακή οφειλέτες για χρέη προς το δημόσιο.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Αλλαγή σκυτάλης» αναφέρει ότι ο τέως Πρόεδρος Χριστόφιας παρέδωσε στο διάδοχό του τη σκυτάλη μαζί με το αρχείο του Προεδρικού και του μετέφερε τις έγνοιες του για τους εγκλωβισμένους και τους αγνοούμενους. Αλλού η εφημερίδα γράφει για την έκκληση του ΑΚΕΛ προς τη νέα κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα λιτότητας. Σε άλλο δημοσίευμα η «Χ» αναφέρεται στη συνάντηση Διοικητή της ΚΤ με τον νέο ΥΠΟΙΚ ενόψει και του Eurogroup, αλλά και της μετάβασης της Τρόικας στο νησί. Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Η Κύπρος θα βρει και πάλι τα πόδια της» και γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες ωστόσο σημείωσε ότι μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του τέως ΥΠΟΙΚ Βάσου Σιαρλή ότι η κυβέρνηση προέβη σε δύο βασικά λάθη στο θέμα των τραπεζών και των δημοσιονομικών. Επίσης, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ για τη συριακή κρίση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Εκ βάθρων ανασύνταξη δυνάμεων» και γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος απλώνει χέρι συνεργασίας σε όλους και ζήτησε συλλογικότητα. Αλλού αναφέρει ότι ο τέως Πρόεδρος πάει πίσω στα παλιά τοη λημέρια και συγκεκριμένα στα επαρχιακά γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία .Επίσης ο «Α» αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία Μπαν Γκι-μουν με τον νέο Πρόεδρο.

Υπό τον τίτλο «Τα μαζεύουν και φεύγουν μεγάλοι καταθέτες» στεγάζει το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Γνώμη» που γράφει ότι καταθέτες φοβούνται επικράτηση των γερμανικών συμφερόντων και πολιτικών με την εκλογή Αναστασιάδη. Αλλού γράφει για νέο Υπουργικό από το παρελθόν, το οποίο «είναι δεμένο χειροπόδαρα στις εξαρτήσεις και τη συναλλαγή». Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι αν η Κύπρος ενταχθεί στο συνεταιρισμό για την Ειρήνη ο κυπριακός στρατός θα είναι υπό τις οδηγίες του Αττίλα.

Ο εβδομαδιαίος «Κοριός» έχει τίτλο του κυρίου του θέματος «Παραδίδει χάος» και γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος παρέλαβε «καμένη γη» και καλείται να αναδημιουργήσει το κράτος. Αλλού αναφέρεται στις επικρίσεις για το νέο Υπουργικό σχήμα και ειδικά για τον νέο ΥΠΟΙΚ. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μιχάλης Σαρρής άρχισε «τροχάδην» για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των ξένων στην κυπριακή οικονομία.

Με τίτλο «Ηλεκτρική καρέκλα» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει ότι  η νέα κυβέρνηση πέφτει στα βαθιά λόγω μνημονίου. Στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει για συνάντηση Αναστασιάδη-Παπαδόπουλου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αλλού αναφέρεται σε παρασκήνιο των τελευταίων ημερών πριν τη συγκρότηση του νέου υπουργικού σχήματος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Πιο κοντά στη διάσωση» και γράφει ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να ολοκληρώσουν την συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο μετά την εκλογή Αναστασιάδη. Αλλού αναφέρει ότι τα χωριά της Κύπρου προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στο νέο υπουργικό σχήμα, τα νέα πρόσωπα και αυτούς που υπηρέτησαν και στο παρελθόν.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)