Τι ιθαγένεια θέλουμε;

«Τι ιθαγένεια θέλουμε για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή ανατρέφονται στην Ελλάδα» ήταν το βασικό ερώτημα που απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση την οποία προκάλεσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του λεγόμενου νόμου Ραγκούση (Ν.3838/2010) που αφορούν στη δυνατότητα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή ανατρέφονται στην Ελλάδα.
«Το ουσιαστικό ζήτημα για το οποίο μιλάμε δεν είναι ο νόμος 3838/2010, αλλά για κάτι πολύ πιο σοβαρό», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Στην ομιλία του ο κ. Ραγκούσης, χαρακτήρισε αρχικά δικαιολογημένες τις «φορτισμένες» αντιδράσεις που προκαλεί η «ιστορική» συζήτηση για τον κώδικα της ελληνικής ιθαγένειας, μίλησε όμως και για απαράδεκτες, μη δικαιολογημένες αντιδράσεις που αποτελούν μέρος ενός πολιτικού σχεδίου στον πυρήνα του οποίου υπάρχει «η απάτη και η πολιτική αρπαχτή».
«Ο νόμος 3838/2010 άλλαξε ριζικά τον τρόπο που χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια αντικαθιστώντας ένα καθεστώς αισχρά ρουσφετολογικό με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου με διαδικασίες διαφάνειας, με δευτεροβάθμια όργανα», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.
Κάνοντας λόγο για την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας στη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, ο πρώην υπουργός πρόσθεσε πως το κρίσιμο θέμα για τα παιδιά είναι αν θα παίρνουν ιθαγένεια με την γέννηση τους ή όχι. «Άλλη κοινωνία χτίζεις με την μία κατεύθυνση και άλλη με την άλλη», ανέφερε, τονίζοντας πως η αντίληψη που υποστηρίζει να δίνεται ιθαγένεια στα παιδιά στα 18 τους χρόνια τα καθιστά βορά στην Χρυσή Αυγή.
Για το θέμα της διπλής ιθαγένειας πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από αυτή καθώς διαφορετικά θα δινόταν άλλοθι σε άλλες χώρες να στερήσουν τη διπλή ιθαγένεια από Έλληνες ομογενείς. «Θα ήταν ολέθριο κάτι τέτοιο για το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον» είπε, ενώ έκανε σφοδρή επίθεση στην πρόθεση της κυβέρνησης που βάση με το νέο σχέδιο νόμου προσφέρει ευκολίες χορήγησης ιθαγένειας σε ξένους επενδυτές, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις, σκοπιμότητες και υποκρισία.
«Ο νόμος 3838/2010 υπάρχει και είναι ζωντανός. Το Συμβούλιο Επικρατείας με την απόφαση του δεν σκότωσε τον νόμο. Και ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχολιάζοντας την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είπε πως η απόφαση δεν προσφέρει καμία διέξοδο και οδηγεί στο φυλετικό ρίσκο, υποστηρίζοντας πως σε βάθος χρόνου δεν μπορεί να ακυρώσει την πραγματικότητα. «Η κτήση της ιθαγένειας από μόνη της δεν σώζει τον εργαζόμενο μετανάστη. Αλλά χωρίς αυτή ο μετανάστης θα είναι μετέωρος», δήλωσε.
Την ανησυχία της Εκκλησίας για την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με γραπτό του μήνυμα που διάβασε και μετέφερε ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος ‘Ανθης, Διευθυντής του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών. «Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις. Το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική πολιτεία. Στην Ελλάδα της κρίσης είναι ανάγκη η αποφυγή κάθε κοινωνικού αποκλεισμού», τόνισε στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας το μεγάλο στοίχημα της πολιτείας να μην περιθωριοποιηθούν τα παιδιά και να έχουν δικαιώματα.
Στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης μίλησε για μια άκρως επικίνδυνη συνολική στρατηγική δημιουργίας εμφυλιακού κλίματος, για μια μάχη που δίνεται στις πλάτες των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Ο κ. Βούτσης τόνισε την ανάγκη συνειδητοποίησης της ευρύτητας του θέματος αναφερόμενους στις πρόσφατες δημοσιεύσεις με φωτογραφίες μικρών παιδιών στην Αρτέμιδα, στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και την τροπολογία για το ελληνικό γένος στις στρατιωτικές σχολές κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη δημιουργία κλίματος. «Η χώρα σώζεται όταν επιβιώνει ο λαός της και οι αξίες», σημείωσε.
«Αποτελεί μέγιστη αφέλεια να ενδώσουμε στις θέσεις της ακροδεξιάς για να αποδυναμωθεί», τόνισε από την μεριά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος. Υποστήριξε πως ο νόμος 3838/2010 παρουσίασε πρωτοποριακές τομές σημειώνοντας πως οι θεωρίες περί «προσκλητήριο μεταναστών» που θα δημιουργούσε ο νόμος, αποδείχτηκαν, βάση των πολιτογραφήσεων μετά την ισχύ του νόμου, ανυπόστατες.
«Όποιος ταυτίζει τα θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης με την μετανάστευση επιτρέπει την αυθαιρεσία των αρχών», δήλωσε από την μεριά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας πως η ιθαγένεια είναι ένα εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης. «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών μεταναστών να παίρνουν ιθαγένεια, εφόσον το επιθυμούν, μέσα στο καθεστώς νομιμότητας», πρόσθεσε από την μεριά του ΚΚΕ ο Αντώνης Αντανασιώτης.
«Είναι δικαίωμα μου να με αναγνωρίζει το κράτος, να έχω τα ίδια δικαιώματα. Όλη μου η ζωή είναι εδώ», τόνισε η γεννημένη στην Ελλάδα Jackie Abholimen από την οργάνωση Αsante.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», με θέμα την Ιθαγένεια και την προσφάτως εκδοθείσα σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε την εξής δήλωση:

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και στα κράτη δικαίου τη συνταγματικότητα των νόμων ελέγχουν μόνο τα Δικαστήρια και όχι οι εμπνευστές και υποστηρικτές αντισυνταγματικών νόμων. Συνεπώς η Διοίκηση και όλοι οι πολίτες οφείλουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να συμμορφώνονται προς τις δικαστικές αποφάσεις».