H Τουρκία απέστειλε γραπτή επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας το άνοιγμα του 22ου κεφαλαίου

Έφτασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιστολή της Τουρκίας με επίσημο αίτημα το άνοιγμα του 22ου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα της ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς εκφράζοντας την ελπίδα εντός της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ ν’ ανοίξει το κεφάλαιο της περιφερειακής πολιτικής.

Όπως μεταδίδεται σε τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Μπαγίς ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα θέματα της ΕΕ. Όπως ανέφερε, 17 κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν λόγω εμποδίων και τρία μόνο μπορούν να ανοίξουν, τα οποία στις άλλες χώρες – παρατήρησε – είναι αυτά που μένουν τελευταία προς διαπραγμάτευση.

Το τελευταίο διάστημα, συνέχισε, έγιναν σημαντικά βήματα για το άνοιγμα κεφαλαίων σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει ετοιμάσει ένα σχεδιάγραμμα δράσης για το άνοιγμα του 22ου κεφαλαίου. Στις 10 Απριλίου, είπε, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φαρούκ Τσελίκ. «Με τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών και την διακυβέρνηση σχεδιάζουμε να θέσουμε ξεκάθαρα την βούληση της Τουρκικής Δημοκρατίας για το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου.

Η ΑΥΣΤΡΙΑ

Στο μεταξύ, την πάγια θέση του πως σε περίπτωση θετικής κατάληξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία, επανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σύμφωνα με εκπρόσωπό του τον οποίο επικαλείται η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ.

Αφορμή για την εκ νέου διατύπωση της θέσης αυτής υπήρξαν σημερινές δηλώσεις προς την εφημερίδα, του Αυστριακού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Ράινχολντ Λοπάτκα -του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- με την ευκαιρία των χθεσινών συναντήσεων στη Βιέννη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Ο Αυστριακός υφυπουργός εμφανίζεται στις δηλώσεις του να υιοθέτησε πιο ελαστική στάση απέναντι στο θέμα του δημοψηφίσματος ως προς την τουρκική ένταξη στην ΕΕ, το οποίο όμως συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος που σχηματίστηκε μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2008.