Καλβινισμός και Ορθοδοξία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΡΗΣ

Παιδίατρος-Συγγραφέας

Προφανώς η καλβινική άποψη της κ.Μέρκελ πως υπάρχουν λαοί προορισμένοι να είναι οι παρείες της Ευρώπης,επειδή είναι γεννημένοι αμαρτωλοί,απειθείς και αλλαζόνες από τον τρόπο  της ζωής τους,την εξωθεί να επιμένει μέχρι τέλους στους οικονομικούς καθαρμούς ή αλλιώς τα επιτίμια που πρέπει να επιβληθούν στους λαούς αυτούς,μήπως και υπάρξει σωτηρία στην κατά τα άλλα προκαθορισμένη πορεία τους προς τον όλεθρο. Δεν αστειεύομαι! Μόνο αν σκέπτεσαι καλβινικά εξηγεί την εμμονή σου σε μια ξεπερασμένη οικονομικά συνταγή, που παράγει λιτότητα, φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση…αλλά δημοσιονομική υγεία στα χαρτιά!
Το κράτος ασφαλώς θα συρρικνωθεί.’Ενα μέρος των δραστηριοτήτων του θα ιδιωτικοποιηθεί. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί δραματικά. Η ανεργία θα αγγίξει το 35% σε μια χώρα με οξύ δημογραφικό πρόβλημα, ώστε στο τέλος να καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι λεγόμενες επενδύσεις που αναμασά η παρούσα κυβέρνηση αφορούν ενδεχομένως την μακροοικονομία του μέλλοντος και όχι την εξαθλίωση του παρόντος. Και τι κάνουν όσοι μάς κυβερνούν; Υπακούουν στα καλβινικά επιτίμια της κ.Μέρκελ, ενώ γνωρίζουν ότι η ορθοδοξία της ανατολικής εκκλησίας έχει ως πρώτη προτεραιότητα το πρόσωπο, έννοια ιερή και απαραβίαστη, το οντολογικό περιεχόμενο του οποίου το καθιστά συνομιλητή με το Θεό-Πατέρα και όχι με το Θεό-Τιμωρό! Δεν είναι λύση να αφήνεις μια σακούλα τρόφιμα γι’αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα! Δεν είναι λύση να ακούς επικοινωνιακές προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας, όταν τα μέτρα που λαμβάνονται καθημερινά οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση. Και φυσικά δεν είναι λύση να ακούς τους νέους μεσσίες να υπόσχονται παραδείσους που δεν υπάρχουν.
Λύση είναι η περίσκεψη, η αμφισβήτηση και ο πολιτικός ρεαλισμός που πρέπει να αποτελέσουν το εργαλείο της οριστικής επιλογής αυτού που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος για να αναστηθεί και να απαλλαγεί από τους ιεροεξεταστές της μιας και μοναδικής ζωής που έχουμε!