Ζυμώσεις για τον νέο Πάπα

Mar 4, 2013 @ 7:17

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πίσω από τα τείχη του Βατικανού για τον νέο Πάπα ξεκινούν. Οι Καρδινάλιοι που θα συγκροτήσουν το κονκλάβιο βρίσκονται ήδη στην «αιώνια πόλη» και σήμερα θα συνέλθουν στο κολέγιο των Καρδιναλίων, για πρώτη φορά μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου Ιστ’.

 

Επισήμως, οι πρίγκιπες της εκκλησίας, όπως αποκαλούνται οι Καρδινάλιοι, θα συγκεντρώνονται τις επόμενες ημέρες σε καθημερινή βάση προκειμένου να ανταλλάσσουν απόψεις για σημαντικά εκκλησιαστικά ζητήματα. Αυτό επισήμως, καθώς οι σημαντικότερες συζητήσεις θα ξεδιπλώνονται παρασκηνιακά στα διαμερίσματα, όπου διαμένουν οι Καρδινάλιοι, στο μεγάλο εστιατόριο που θα μπορούν να γευματίζουν ανά τέσσερα ή έξι άτομα πίνοντας γκράπα ή απολαμβάνοντας τον καφέ τους στα πολυτελή σαλόνια του ειδικού ξενώνα που θα τους φιλοξενεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του κολεγίου και του κονκλάβιου.

 

Σύμφωνα με ερευνητές και αναλυτές του Βατικανού το ενδιαφέρον των παρασκηνιακών συζητήσεων ανάμεσα στους Καρδιναλίους θα μονοπωλεί η δημοτικότητα κάποιων από αυτούς, σημάδι ότι μπορεί να διεκδικήσουν με αξίωση ψήφους κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου. Συνασπισμοί θα αρχίσουν να διαμορφώνονται και ονόματα θα δίνουν και θα παίρνουν ως πρώτη ή εναλλακτική επιλογή την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας.

 

Οι συνεδριάσεις του κολεγίου των Καρδιναλίων αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δυο εβδομάδες, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου ποντίφικα, κάτι που τοποθετείται χρονικά από τις οι αρμόδιες υπηρεσίες του Βατικανού νωρίτερα από τις 20 Μαρτίου.

 

Από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες οι Καρδινάλιοι θα συζητούν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοσμικής, αλλά και πνευματικής φύσης, από τη μεταρρύθμιση της Βατικανής γραφειοκρατίας, μέχρι το νέο εκκλησιαστικό ήθος.

 

Αυτές οι συζητήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, μοιάζουν με κοσμικές προεκλογικές εκστρατείες, καθώς οι απόψεις που θα διατυπώνουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων κάποιοι από τους Καρδιναλίους θα τους προσθέτουν ή θα τους αφαιρούν κρίσιμες ψήφους κατά τη διάρκεια των επερχόμενων ψηφοφοριών.

 

Πρύτανης του κολεγίου χωρίς δικαίωμα ψήφου ορίστηκε ο Καρδινάλιος Angelo Sodano, ο οποίος θα συντονίσει ως πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και την εκλογική διαδικασία. Αν κάποιος Καρδινάλιος κάνει ένα δηκτικό σχόλιο για τα σκάνδαλα παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης είναι πολύ πιθανό να απολέσει κρίσιμες ψήφους από Αμερικανούς ή Ιρλανδούς. Αν κάποιος αναφερθεί υποτιμητικά για το Ισλάμ τότε αυτομάτως θα διαγραφεί ως πρώτη επιλογή από τους Αφρικανούς Καρδινάλιους.

 

Αντιθέτως ένα χαμηλό και μετριοπαθές προφίλ και αντίστοιχες μετρημένες δηλώσεις ή η ευγλωττία στο λόγο θα μπορούσε να εντυπωσιάζει το κοινό των άλλων 117 Καρδιναλίων, δίνοντας στον ομιλούντα επιπλέον πόντους και ένα σημαντικό προβάδισμα.

 

Σύμφωνα με τον James Weiss, καθηγητή Θεολογίας στο κολέγιο της Βοστόνης, αυτή η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα θα μονοπωληθεί από την ίντριγκα, λόγω του σκανδάλου διαρροής έγγραφων από το Βατικανό.

 

Η εσωτερική έκθεση των 300 σελίδων που παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον Βενέδικτο Ιστ’ σχετικά με σεξουαλικά και οικονομικής φύσης σκάνδαλα, ακόμα και εκβιασμούς κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό έως ότου ο νέος Πάπας επιλεγεί.

 

Σε αυτή την εκλογή δεν υπάρχουν φαβορί. Οι υποψήφιοι με προβάδισμα μπορεί να αλληλεξουδετερωθούν αναγκάζοντας τους υποστηρικτές τους να συμβιβαστούν με κάποιον τρίτο υποψήφιο. Αν και υπάρχουν συμμαχίες, οι δυνατότητες σύμπραξης είναι πιο περιορισμένες, λένε οι ειδικοί.

 

Πηγή: real.gr