«Απόβαση» των αγροτών στους δρόμους της Αθήνας UPDATED

– Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων
– Θα κάνουν πορεία στο Σύνταγμα – Κλειστή η Αχαρνών
– “Ζητάμε επιτακτικά την παραίτηση Τσαυτάρη και Χαρακόπουλου, δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους” ειπε ο πρόεδρος των αγροτών Ηρακλείου
– Περίπου 1000 αγρότες από την Κρήτη έφτασαν στην Αθήνα τα ξημερώματα με το πλοίο της γραμμής
– Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι από: Θεσσαλία, Σέρρες, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Πελοπόννησο

Από τις 12:00 και κάτι η πλατεία Βάθη όπου βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισε να γεμίζει κόσμο.

Αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα είχαν δώσει ραντεβού για τις 13:00 το μεσημέρι στο πλαίσιο του παναγροτικού συλλαλητηρίου. Από τη συνάντηση που θα έχουν με στελέχη του υπουργείου, θα κριθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα έφτασαν σήμερα στην Αθήνα. Οι Κρητικοί ήρθαν το πρωί με το πλοίο της γραμμής. Με τις παραδοσιακές κατσούνες και μαύρες σημαίες στα χέρια.

 

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες θα κάνουν πορεία στη Βουλή, όπου και θα παραδοθεί υπόμνημα με τα αιτήματά τους, στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.
Λόγω της συγκέντρωσης, η αστυνομία έχει κλείσει την Αχαρνών.

«Η κυβέρνηση είναι πολύ γελασμένη αν νομίζει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα “μαζευτούν” εδώ ή θα γίνονται μια- δυο φορές τον χρόνο επετειακά», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της στο αγροτικό συλλαλητήριο.

«Να είναι σίγουροι», είπε η κ. Παπαρήγα, «ότι μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις στις οποίες πήρε μέρος ένα πολύ μεγάλο εύρος αγροτών, το αγροτικό κίνημα θα δυναμώσει και μαζί με το εργατικό και λαϊκό ποτάμι, θα σαρώσουν όχι μόνο μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, αλλά και κόμματα και δυνάμεις που ενδιαφέρονται να συγκεντρώνεται ο πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια και ο λαός να ζει 50 χρόνια πίσω».

Αλέκα Παπαρήγα - Βαγγέλης Μπούτας
Αλέκα Παπαρήγα – Βαγγέλης Μπούτας

Πληρώνει για το βαμβάκι

Στο μεταξύ, σήμερα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των 49.738 δικαιούχων τα χρήματα για την ειδική ενίσχυση βάμβακος για το 2012. Συνολικά το ποσό φτάνει στα 192,8 εκ. ευρώ.
Η τιμή της ειδικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 72 ευρώ ανα στρέμμα έναντι 70,5 ευρώ ανα στρέμμα πέρυσι.

Στην ενίσχυση έχει ληφθεί υπόψη και οι ζημιές που υπέστησαν από διάφορα αίτια, όπως αυτά σημειώθηκαν από τον ΕΛΓΑ (ζημιές από χαλάζι, πλημμύρες, πράσινο σκουλήκι κλπ). Οι δικαιούχοι θα μπορούν από σήμερα το απόγευμα να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) για τα σχετικά ποσά πληρωμής που θα τους καταβληθούν.

«Με την ολοκλήρωση και της πληρωμής αυτής, πάνω από 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 193 εκ ευρώ συνδεδεμένη, 21 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα de minimis, 81,3 εκατ ευρώ επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου και 12,3 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από τα μέσα Φεβρουαρίου είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς για να προγραμματίσουν έγκαιρα τις καλλιέργειες της τρέχουσας χρονιάς, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των εκμεταλλεύσεων», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης.

NewsIt.gr

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ:

Χωρίς τρακτέρ, αλλά με μαζικότητα κατεβαίνουν οι αγρότες στην Αθήνα για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι αγρότες έχουν δώσει ραντεβού στις 13.00 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη για να διαμαρτυρηθούν και να δηλώσουν τα αιτήματά τους.
Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών αναφέρει «Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας μας να κρατήσουμε τα χωράφια μας, να μπορούμε να τα καλλιεργούμε και να παράγουμε, να ζούμε από τη δουλειά μας, δεν αφορά μόνο εμάς τους αγρότες. Αφορά όλο το φτωχό λαό μας. Γιατί εμείς είμαστε που μπορούμε – αν μας αφήσουν – να παράγουμε φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού μας».