Πέντε ελληνικά ΑΕΙ στην παγκόσμια ελίτ

Πέντε ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στο 3% της παγκόσμιας κατάταξης,σύμφωνα με τη μελέτη Ισπανών ερευνητών. Πρόκειται για το ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Κρήτης και Πατρών.

Το ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης -στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες ερευνητές από τα πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Αιγαίου- δημοσιοποίησε χθες την παγκόσμια λίστα ταξινόμησης την οποία χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η ερευνητική ομάδα από το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CSIC (http://www.webometrics.info).

Οι Ισπανοί ερευνητές χρησιμοποιούν έναν σύνθετο δείκτη, που λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο το δημοσιευμένο έργο των πανεπιστημιακών σε περιοδικά, αλλά και εκείνο στο διαδίκτυο, διευρύνοντας τον αριθμό των προς κατάταξη ιδρυμάτων. Έτσι, στη λίστα του 2013 κατατάσσονται 21.250 ΑΕΙ (έναντι 20.372 ΑΕΙ το 2012) όταν στη λίστα της Σαγκάης αναλύονται 1.200 πανεπιστήμια κι από αυτά κατατάσσονται 500.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του webometrics, ορισμένα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ συγκαταλέγονται στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Πρώτο το ΑΠΘ μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων

Το ΑΠΘ, αν και υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με το 2012, όταν είχε καταλάβει την 158η θέση, ωστόσο διατηρεί την “πρωτιά” μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων. Βρίσκεται στη θέση 194 της παγκόσμιας κατάταξης, δηλαδή στο 1% με τα καλύτερα πανεπιστήμια, και ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην 268η θέση (351η πέρυσι), σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στη θέση 417 (369 το 2012), το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 460 (από 516 το 2012), το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 556 (από 327 το 2012), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη θέση 726 (από 865 πέρυσι), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 802 (από 731 το 2012) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη θέση 831 (από 867 το 2012). Όλα τα παραπάνω ελληνικά ΑΕΙ εντάσσονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.

Συγκεκριμένα: 

-Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια -ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και Κρήτης, Πατρών- πλασάρονται στο καλύτερο 3% του κόσμου. Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 194η θέση, χάνοντας όμως 36 θέσεις σε σύγκριση με το 2012.

-Τρία πανεπιστήμια (Αιγαίου, Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ επτά πανεπιστήμια (Πολυτεχνείο Κρήτης, Οικονομικό Αθηνών. Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Πειραιώς, Ανοιχτό, Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

-Εξετάζοντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, φαίνεται πόσο καλά μερικά ελληνικά πανεπιστήμια, πρωτίστως το ΑΠΘ, αυτοπαρουσιάζονται και χρησιμοποιούν προς όφελος τους τη διεθνή αναγνώριση. Αντίθετα, άλλα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το ΕΚΠΑ, ενώ έχουν ένα ισχυρό όνομα χάνουν θέσεις γιατί δεν καταφέρνουν να αυτοπαρουσιαστούν συνολικά.

Βελτίωση παρουσιάζει η θέση των ΤΕΙ. Για πρώτη φορά, μάλιστα, δύο ελληνικά ΤΕΙ -Θεσσαλονίκης και Λάρισας- εμφανίζονται στο καλύτερο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

-Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει το ΤΕΙ Μεσολογγίου που βρίσκεται στο καλύτερο 10%-15%, ενώ πέντε ΤΕΙ (Κρήτης, Αθήνας, Κοζάνης, Πειραιά, Καβάλας) βρίσκονται μεταξύ του 15% και 20% της παγκόσμιας κατάταξης.

Όπως αναφέρει η “Ημερησία”, η πλειονότητα των ελληνικών πανεπιστημίων αντιμετώπισε προβλήματα την τελευταία χρονιά και ο αριθμός όσων βελτίωσαν τη θέση τους στην φετινή μελέτη σε σχέση με την περυσινή περιορίστηκε σχεδόν στο μισό. Παράλληλα, φαίνεται να διευρύνεται η απόσταση μεταξύ καλύτερων και λιγότερο καλών ΤΕΙ.

Στην παγκόσμια κατάταξη, εμφανής είναι η κυριαρχία των ΗΠΑ τόσο στον απόλυτο αριθμό ιδρυμάτων (3.254) όσο και στον απόλυτο αριθμό ιδρυμάτων στο καλύτερο 1% (89 σε σύνολο 213).

Όμως, η εικόνα εμφανίζεται εξαιρετικά διαφοροποιημένη στο καλύτερο 10% της κατάταξης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την πρώτη θέση με 31,9%. Δεύτερη είναι η Ελλάδα με 26,6%, ενώ Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται πολύ κοντά (25,1% και 24,6% αντίστοιχα). Αντίθετα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελευταία θέση με μόλις το 15,2% των ιδρυμάτων τους.

news247.gr