Der Spiegel: “Οι Τούρκοι φέρονται απαξιωτικά στους Γερμανούς των Patriot”

Διαστάσεις παίρνει το θέμα με τις καταγγελίες για απαξιωτική συμπεριφορά Τούρκων στρατιωτικών κατά των φιλοξενουμένων στο στρατόπεδο Kahramanmaraş της Τουρκίας Γερμανών συναδέλφων τους που χειρίζονται τα Patriot. και την οποία ανέδειξε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που έγραψε και για κακές συνθήκες υγιεινής.

Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου των Ε.Δ. της Τουρκιάς αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τις πληροφορίες του γερμανικού τύπου ότι οι Γερμανοί στρατιώτες δέχονται κακομεταχείριση στο Kahramanmaraş και πως δεν αντανακλούν την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι είναι γενικά προβληματική η συνεργασία μεταξύ του τουρκικού προσωπικού και των Γερμανών στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στο Kahramanmaraş.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, τα μέλη της γερμανικής αποστολής εκφράζουν έντονα παράπονα τόσο για την υγιεινή και τις εγκαταστάσεις στρατωνισμού τους όσο και για την απαξιωτική συμπεριφορά των Τούρκων συναδέλφων τους

. Ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι η διοίκηση του τουρκικού στρατοπέδου υποχρέωσε Γερμανούς στρατιωτικούς σε υποστολή της Γερμανικής σημαίας με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για στρατόπεδο του Τουρκικού Στρατού. Παράλληλα αναφέρεται ότι τους απαγορεύθηκε η οπλοφορία και οι μετακινήσεις με γερμανικά οχήματα εκτός του στρατοπέδου. Επίσης ότι τουρκική διοίκηση έχει απαγορεύσει στο προσωπικό του οποιαδήποτε επαφή με τα μέλη της Γερμανικής αποστολής με αποτέλεσμα Γερμανός στρατιωτικός ιατρός που θέλησε να επισκεφθεί τους Τούρκους συναδέλφους του να εκδιωχθεί, όπως γράφτηκε χαρακτηριστικά, κακήν κακώς.

Κατά τις γερμανικές καταγγελίες το πιο σοβαρό περιστατικό εκτυλίχθηκε λίγο πριν την άφιξη του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας κ. Τόμας ντε Μεζιέρ στο στρατόπεδο, όταν νεαρή Γερμανίδα σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή Τούρκου στρατηγού καθώς είχε αποκοπεί για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία σε παρακείμενη οδό. Η αρχική λογομαχία κατέληξε σε συμπλοκή των Τούρκων με τους Γερμανούς που έσπευσαν να προστατεύσουν τη συνάδελφό τους. Αναφέρεται ότι αργότερα στρατιωτικός ιατρός διαπίστωσε αρκετούς μώλωπες .

Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου του τουρκικού ΓΕΕΔ, σημειώνεται , όπως μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση, ότι δεν υπάρχει σκόπιμη κακομεταχείριση των Γερμανών στρατιωτών και τονίζεται πως δεν είναι πραγματικοί οι ισχυρισμοί ότι Γερμανός στρατιώτης ξυλοκοπήθηκε από Τούρκο διοικητή.

Αναφέρεται ακόμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν κατέθεσε καμία καταγγελία σχετικά με τους εν λόγω ισχυρισμούς,Στην οποία υπενθυμίστηκε επίσης ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς αυτούς η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Ανγκέλα Μέρκελ και ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, κ. Τόμας ντε Μεζιέρ κατά τις επισκέψεις τους στην Τουρκία επαίνεσαν την υποστήριξη του τουρκικού προσωπικού στους Γερμανούς στρατιώτες.

onalert.gr