Μας “περιπαίζουν” οι Τούρκοι με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πάλι τον όρο των δικαιωμάτων της μειονότητας της δυτικής Θράκης θέτει η Άγκυρα ως “προϋπόθεση” για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς,  σε συνέδριο μειονοτικών δικαιωμάτων που διοργανώθηκε στο Βερολίνο δήλωσε πως « εμείς είμαστε υπέρ της λειτουργίας μιας Σχολής που να ικανοποιεί τις θρησκευτικές ανάγκες της μειονότητας. Πρέπει να λειτουργήσει η Σχολή αυτή για να εκπαιδεύει ιερωμένους. Όμως εμείς δεν μπορούμε να σιωπάμε σε όσα συμβαίνουν στη δυτική Θράκη. Γι’αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάποια βήματα που να μας ανακουφίσουν να ανακουφίσουν της μειονότητα της δυτικής Θράκης. Όμως δεν κάνουν κάτι. Κι εμείς λέμε το εξής. Το θέμα αυτό δεν είναι ζήτημα αμοιβαιότητας. Μην βγάλουμε το συμπέρασμα πως δεν θα κάνουμε κάτι αν δεν κάνει ο Έλληνας».

Ανεξάρτητα, πάντως, από του ότι η θρησκευτική μειονότητα της Δυτικής Θράκης διαβιεί σε καθεστώς πλήρους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της -σε αντίθεση με την ελληνική μειονότητα της Πόλης και της Σμύρνης που αφανίστηκαν από τους Τούρκους- ο τούρκος αντιπρόεδρος φαίνεται να ξεχνάει ότι η επιστοφή των κλεμμένων περιουσιών και εκκλησιών στους νόμιμους δικαιούχους δεν αποτελεί “προνόμιο” που οικειοθελώς παραχωρεί η Τουρκία, αλλά υποχρέωσή της που απορρέει απευθείας από όσα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτάσσουν.

Αυτό, άλλωστε είναι και το πνεύμα του γνωστού Ψηφίσματος 306. ΙΗ΄ της 112 ης Συνόδου του Αμερικανικού Κογκρέσου (13 Δεκεμβρίου 2011) και με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καλούν την Τουρκική Δημοκρατία «να προστατεύσει τη χριστιανική της κληρονομιά και να επιστρέψει τις κατασχεμένες εκκλησιαστικές περιουσίες, τις κλεμμένες χριστιανικές Εκκλησίες και τις περιουσίες τους και να αποδώσει πλήρη ελευθερία στις θρησκευτικές μειονότητες που ζουν στην τουρκική χώρα”.

Με βάση το ψήφισμα αυτό, τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές, Αρμενικής καταγωγής, ένας Δημοκρατικός Γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, ο Scott Brown, μέλος επιτροπής των Ένοπλων Δυνάμεων, ο Dianne Feinstein, ένας δημοκράτης από Καλιφόρνια, πρόεδρος της επίλεκτης Επιτροπής Συγκλήτου της νοημοσύνης, και ο γερουσιαστής Mark Kirk, ένας Ρεπουμπλικάνος από το Ιλλινόι, το οποίος υπηρετεί στην Επιτροπή πιστώσεων, ζήτησαν από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση για νηα συμορφωθεί με τις διεθνείς της υπιοχρεώσεις στο θέμα αυτό. Οι Γερουσιαστές ζητούν από την τουρκική Κυβέρνηση να επιστρέψει «τις εκκλησίες και τους άλλους τόπους λατρείας, των μοναστηριών, των σχολείων, των νοσοκομείων, των μνημείων, των λειψάνων, των ιερών περιοχών, και άλλων θρησκευτικών ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των κινητών ιδιοτήτων, όπως τα έργα τέχνης, τα χειρόγραφα, τα άμφια, τα σκάφη, και άλλα χειροποίητα αντικείμενα».

Οι δύο αμεριακνικές αποφάσεις, με τις οποίες η Τουρκία εγκαλείται να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να βάλει τέλος σε όλες τις μορφές παραβίασης θρησκευτικών ελευθεριών «προστατεύοντας τα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία των Χριστιανών», θεωρούνται απότοκος των προσπαθειών της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας και του Προέδρου της πρώην Πολιτειακού Γερουσιαστή Κρις Σπύρου ο οποίος, όπως δήλωσε ο ίδιος στο «Panhellenic Post», «ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου,το 2007, είχαμε καταθέσει την απαίτησή μας να συνδράμει το Κογκρέσο στην απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη».

Τέλος, να επιστρέψουν τις κατασχεμένες περιουσίες, εκκλησίες, σχολές, σκεύη, ιερά κειμήλια κλπ.  ζήτησαν οι Αμερικανοί από τους Τούρκους  και όχι να ζητήσουν απλά συγγνώμη, όπως έκανε -ανέξοδα- ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στο εν λόγω συνέδριο όπου, από του βήματος, ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν εναντίον των μειονοτήτων. « Δίνουμε τα δικαιώματα σας διότι αυτά ήταν δικά σας. Ζητάμε συγγμώμη για όσα συνέβησαν στο παρελθόν» δήλωσε…