Ποινική δίωξη σε Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες άσκησε η εισαγγελέας εφετών, Ελένη Ράικου, στον πρώην υπουργό Πέτρο Δούκα.

Ακόμη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε στον Γιάννο Παπαντωνίου από τον εισαγγελέα εφετών κ. Μωραιτάκη, καθώς είναι παλαιότερη χρονολογιακά από το 2008 η δήλωση του πόθεν έσχες, όταν και άλλαξε ο νόμος.

Οι δύο πρώην υπουργοί παραπέμθηκαν στη δικαιοσύνη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών για «ανειλικρινείς δηλώσεις πόθεν έσχες».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δούκας γιατί δεν είχε δικαιολογήσει επαρκώς ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ, που είχε καταγραφεί στη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2009 και δεν υπήρχε στην αντίστοιχη δήλωση του 2010 ενώ ο κ. Παπαντωνίου ελέγχεται, γιατί απέκρυψε καταθέσεις ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία της συζύγου του, η οποία περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ παραπέμφθηκε ομόφωνα, ενώ η παραπομπή του πρώην υπουργού της ΝΔ έγινε με ψήφους 7 υπέρ και 4 κατά, με τους βουλευτές της ΝΔ να μειοψηφούν.

Τέλος ο εισαγγελέας εφετών, κ. Αγγελής άσκησε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος στον Γιώργο Βουλγαράκη.

Η παραπομπή του αφορά στην αποκάλυψη ότι το όνομα της συζύγου του, Κατερίνας Πελέκη, περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρώην υπουργός δεν ανέφερε στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην τράπεζα HSBC.
ΔΗΛΩΣΗ ΔΟΥΚΑ

Δήλωση με την οποία απαντά στην ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες», εξέδωσε ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας.

Ο κ. Δούκας αναφέρει:

«1. Δεν ελέγχομαι γιά παράνομο πλουτισμό! Η παραπομπή στη Δικαστική κρίση δεν σημαίνει ότι οι διάφορες υποθέσεις είναι όμοιες, αλλά ότι έχουν κοινό κριτή τη Δικαιοσύνη. Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής αποδέχθηκε πλήρως πως δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια παράνομου πλουτισμού μου ή ύποπτης προέλευσης χρημάτων!

2. Ο έλεγχος αφορούσε τη μείωση του καταθετικού μου λογαριασμού και όχι αύξηση των περιουσιακών μου στοιχείων! Όπως ήδη έχω εξηγήσει αναλυτικά, η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα του ότι μέρος του καταθετικού μου λογαριασμού τοποθετήθηκε σε επενδυτικό και μέρος σε χρηματιστηριακό λογαριασμό. Όλα τα σχετικά παραστατικά είχαν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, πριν καν η Επιτροπή παραπέμψει το θέμα στη Δικαιοσύνη!

3. Η Επιτροπή, αλλά και ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών της Επιτροπής, επίσημα διαπίστωσαν ότι οι όλες οι Δηλώσεις μου είναι ορθές, και πως τα Πόθεν Έσχες μου των ετών 2009, 2010 και 2011 βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία.
4. Η Επιτροπή ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να κρίνει εάν και τι κυρώσεις επισύρει η μη έγκαιρη υποβολή των επίσημων αναλυτικών στοιχείων του χαρτοφυλακίου μου (2 χρόνια αφότου ήδη είχα πάψει να είμαι βουλευτής), τα οποία όμως όλα είχαν ήδη δηλωθεί στις δηλώσεις των προηγουμένων χρόνων!

5. Η Δικαιοσύνη ορθά πράττει και ερευνά το θέμα. Περιμένω με εμπιστοσύνη τη κρίση της.Να υπενθυμίσω, πως εξαιρώντας την εξαετή μου θητεία ως βουλευτής και Υφυπουργός, εργάστηκα και εξακολουθώ να εργάζομαι γιά περισσότερα από 28 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σε ηλικία δε 32 ετών είχα ήδη προαχθεί στο βαθμό του Αντιπροέδρου στη Citibank στη Νέα Υόρκη».