Μέρκελ: Φέτος διακοπές κάνουμε στην Ελλάδα!

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα λίγο πριν τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης τουρισμού στο Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ προέτρεψε τους Γερμανούς να κάνουν φέτος διακοπές στην Ελλάδα.
Όπως γράφει η Deutsche Welle την περασμένη Τρίτη, γύρω στις δύο το μεσημέρι η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, το γραφείου του εντεταλμένου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ αλλά και άλλες αρχές και οργανισμοί δέχονταν τηλεφωνήματα από την καγκελαρία: η Άγκελα Μέρκελ επιθυμούσε, στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης της φετινής διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ (6 -10 Μαρτίου), να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί με Έλληνες και Γερμανούς τουριστικούς παράγοντες. Και πράγματι το ραντεβού πραγματοποιήθηκε για χθες το βράδυ.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός πως αν και τιμώμενη χώρα στην φετινή έκθεση είναι η Ινδονησία και η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε αυτή την χώρα, η Καγκελάριος παρέβλεψε κατά κάποιο τρόπο το πρωτόκολλο.
Ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς μετά την συνάντηση με την κ. Μέρκελ δήλωσε: «Ήταν πάρα πολύ σημαντικό ότι εκδήλωσε αυτήν την πρωτοβουλία στα εγκαίνια της τόσο σημαντικής παγκόσμιας έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ Βερολίνου».
Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ: «Πρόκειται για ένα λαμπρό ξεκίνημα της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ αλλά και ένα δυνατό μήνυμα για την ελληνογερμανική συνεργασία. Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση κατά την έναρξη της έκθεσης είναι ένας καλός οιωνός για την πορεία της Ελλάδας στην ΙΤΒ».
Και πράγματι τα μηνύματα για την Ελλάδα πριν καλά καλά ξεκινήσει η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο είναι αισιόδοξα και φαίνεται να στηρίζουν τις προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που βλέπουν μια άνοδο της τουριστικής κίνησης στα τουλάχιστον 17 εκ. από τα 15,5 εκ. που ήταν πέρυσι.
Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Οικονομίας Νόρμπερτ Φρέντζελ είπε χαρακτηριστικά: «Δόξα τω Θεώ, η κατάσταση στην Ελλάδα καλυτερεύει, όλοι οι tour operators έχουν ξεκινήσει δυναμικά. Με άλλα λόγια η Ελλάδα «τραβάει». Ενώ τα περασμένα χρόνια οι κρατήσεις είχαν μειωθεί αισθητά, φέτος διαπιστώνουμε μια διψήφια ποσοστιαία αύξηση. Και η χειρονομία της καγκελαρίου είναι ένα δυνατό μήνυμα στήριξης αυτής της εξέλιξης και ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς την χώρα».
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle καθοριστικός παράγοντας της επιστροφής των γερμανών τουριστών δεν φαίνεται να είναι κάποια μείωση της τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αυτό που ενθαρρύνει τους Γερμανούς να έρθουν και πάλι στην Ελλάδα, είναι η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε